Προεπισκόπηση CPI: Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει μειωθεί περαιτέρω τον Μάιο πριν από την απόφαση της Fed

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που πρόκειται να ανακοινωθούν από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας την Τρίτη θα αποτελέσουν κρίσιμο οικονομικό δείκτη ενόψει της απόφασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις του Bloomberg, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Μαΐου αναμένεται να αποκαλύψει ότι ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 4,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση του Απριλίου κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 4,9% σε ετήσια βάση.

Σεβασικήβάση, η οποία αφαιρεί το πιο ευμετάβλητο κόστος των τροφίμων και του φυσικού αερίου, οι τιμές τον Μάιο αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι.

Ένα 4,1% στον γενικό πληθωρισμό θα ήταν η πιο αργή ετήσια αύξηση από τον Απρίλιο του 2021, αλλά θα εξακολουθούσε να είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να προσπαθήσει να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά η κεντρική τράπεζα κινδυνεύει να στείλει την οικονομία σε ύφεση αυξάνοντας τα επιτόκια πολύ γρήγορα. Η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διακόψει τις αυξήσεις της, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να αξιολογεί τα εισερχόμενα δεδομένα ενόψει της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Η εκτύπωση του CPI την Τρίτη θα είναι το τελευταίο στοιχείο που θα ακολουθήσει την ισχυρή έκθεση για την απασχόληση του Μαΐου, σε συνδυασμό με τις ανθεκτικές ενδείξεις τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον τομέα της μεταποίησης.

Οι αγορές τη Δευτέρα εκτιμούσαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της CME Group, σε ποσοστό περίπου 75%. Η Fed αύξησε τα επιτόκια σε κάθε μία από τις 10 προηγούμενες συνεδριάσεις της.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία της εκτύπωσης του ΔΤΚ του Μαΐου για την απόφαση της FOMC του Ιουνίου την επόμενη ημέρα, με τις αγορές να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες είτε σε ανοδικές είτε σε καθοδικές εκπλήξεις, έγραψε η Citi Research σε σημείωμα προς τους πελάτες της. “Για την πραγματική απόφαση της Fed, η μηνιαία μεταβολή του πυρήνα του ΔΤΚ θα είναι το βασικό στοιχείο που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε

Η Citi προειδοποίησε τους επενδυτές:Μια αύξηση 0,4% MoM σύμφωνα με την πρόβλεψή μας (0,37% μη στρογγυλεμένο) θα ήταν αρκετά ισχυρή για να γείρει την πλάστιγγα για τους αξιωματούχους της Fed προς μια αύξηση (αν και η τιμολόγηση της αγοράς θα εξακολουθούσε να είναι απίθανο να τιμολογήσει πλήρως μια αύξηση)”

Η Bank of America δήλωσε ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αποτελούν βασικό παράγοντα πίσω από την πρόβλεψή της για ισχυρή εκτύπωση του βασικού ΔΤΚ. Η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, μετά από αύξηση 4,4% τον Απρίλιο.

Η Wells Fargo, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας.

Ακόμα και αν ο αριθμός του πυρήνα [του πληθωρισμού] είναι υψηλός, οι αξιωματούχοι της Fed δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην τάση, η οποία είναι πιθανό να είναι πτωτική κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς τα φαινόμενα βάσης λειτουργούν υπέρ τους πρόσθεσε ο Pearce.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο