Πρόστιμο $1,56 δισ. στην Bayer

Bayer

Οι ένορκοι του Μιζούρι διέταξαν την Bayer (OTC:BAYRY) να καταβάλει 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις ενάγοντες που ισχυρίστηκαν ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας προκάλεσε τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, μια ετυμηγορία που θα μπορούσε να εντείνει την πίεση των επενδυτών στη γερμανική εταιρεία φαρμάκων και γεωργικών χημικών να αλλάξει τη νομική της στρατηγική.

Οι ένορκοι της κομητείας Cole του Μιζούρι έκριναν την Παρασκευή ότι η Monsanto της Bayer (NYSE:MON) ήταν υπεύθυνη για τους ισχυρισμούς περί αμέλειας, σχεδιαστικών ελαττωμάτων και μη προειδοποίησης των εναγόντων για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του Roundup, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η Valorie Gunther από τη Νέα Υόρκη, ο Jimmy Draeger από το Μιζούρι και ο Daniel Anderson από την Καλιφόρνια επιδικάστηκαν συνολικά 61,1 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση και 500 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας ως ποινική αποζημίωση. Κάθε ένας από αυτούς διαγνώστηκε με λέμφωμα non-Hodgkin, το οποίο ισχυρίστηκαν ότι προκλήθηκε από τη χρήση του Roundup στην οικογενειακή τους ιδιοκτησία. Στη σύζυγο του Draeger, Brenda, επιδικάστηκαν 100. 000 δολάρια για τη ζημία που φέρεται να υπέστη από την ασθένεια του συζύγου της.

Η αποζημίωση θα μπορούσε να μειωθεί κατά την έφεση, καθώς υπερβαίνει τις οδηγίες του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Η Bayer δήλωσε ότι δεκαετίες μελετών έχουν δείξει ότι το Roundup και το ενεργό συστατικό του, η γλυφοσάτη, είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση.

Η ετυμηγορία είναι η τέταρτη συνεχόμενη ήττα στο δικαστήριο για τη Bayer, αφού η εταιρεία είχε κριθεί μη υπεύθυνη έναντι των εναγόντων σε εννέα συνεχόμενες δίκες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Union Investment, ένας από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους της Bayer, κάλεσε την εταιρεία να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τους ενάγοντες για τη διευθέτηση περισσότερων υποθέσεων.

Ο Bart Rankin, εταίρος της Forrest Weldon, η οποία εκπροσώπησε τους ενάγοντες, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η νίκη ήταν η πρώτη από τις πολλές για λογαριασμό χιλιάδων εναγόντων.

Η Bayer ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα για να ανατρέψει τις πρόσφατες ετυμηγορίες με έφεση.

Είπε ότι στις πρόσφατες δίκες που έγιναν εναντίον της εταιρείας, τα δικαστήρια επέτρεψαν αθέμιτα στους ενάγοντες να παραποιήσουν τη διαδικασία ανανέωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γλυφοσάτη και την αξιολόγηση της ασφάλειας από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανανεώσει την έγκριση της γλυφοσάτης με βάση τις αξιολογήσεις ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, αφού τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να εκφέρουν σαφή γνώμη για την ανανέωση.

Περίπου 165.000 αξιώσεις έχουν υποβληθεί κατά της εταιρείας για σωματικές βλάβες που φέρεται να προκλήθηκαν από το Roundup, το οποίο η Bayer απέκτησε στο πλαίσιο της εξαγοράς της αγροχημικής εταιρείας Monsanto για 63 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Το 2020, η Bayer συμβιβάστηκε με τις περισσότερες από τις εκκρεμείς τότε υποθέσεις Roundup έναντι ποσού έως και 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου 50.000 αξιώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά αρχεία.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο