Πρόστιμο $386.000 στην X του Έλον Μασκ

X Elon Musk

Η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο 610.500 δολάρια Αυστραλίας (386.000 δολάρια ΗΠΑ) στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ, επειδή δεν συνεργάστηκε με μια έρευνα σχετικά με τις πρακτικές κατά της κακοποίησης παιδιών, ένα πλήγμα για μια εταιρεία που δυσκολεύεται να κρατήσει τους διαφημιζόμενους εν μέσω καταγγελιών ότι γίνεται πιο ήπια στη μετριοπάθεια του περιεχομένου.

Η Επιτροπή Ηλεκτρονικής Ασφάλειας επέβαλε πρόστιμο στην X, την πλατφόρμα Musk που μετονομάστηκε από Twitter, λέγοντας ότι απέτυχε να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως το πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ανταποκριθεί σε αναφορές για υλικό κακοποίησης παιδιών στην πλατφόρμα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για τον εντοπισμό του.

Αν και μικρό σε σύγκριση με τα 44 δισ. δολάρια που πλήρωσε ο Μασκ για τον ιστότοπο τον Οκτώβριο του 2022, το πρόστιμο αποτελεί πλήγμα στη φήμη μιας εταιρείας που βλέπει συνεχή μείωση των εσόδων της, καθώς οι διαφημιστές περικόπτουν τις δαπάνες για μια πλατφόρμα που έχει σταματήσει τον έλεγχο του περισσότερου περιεχομένου και έχει επαναφέρει χιλιάδες απαγορευμένους λογαριασμούς.

Πρόσφατα, η ΕΕ δήλωσε ότι διερευνά την X για πιθανή παραβίαση των νέων τεχνολογικών κανόνων της, αφού η πλατφόρμα κατηγορήθηκε ότι απέτυχε να περιορίσει την παραπληροφόρηση σε σχέση με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

“Αν έχετε απαντήσεις σε ερωτήσεις, αν πραγματικά θέτετε σε εφαρμογή ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογία για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου σε κλίμακα και σε παγκόσμιο επίπεδο, και αν αυτό είναι η δηλωμένη προτεραιότητά σας, είναι πολύ εύκολο να το πούμε”, δήλωσε η Επίτροπος Julie Inman Grant σε συνέντευξή της.

“Ο μόνος λόγος που μπορώ να δω για να μην απαντήσετε σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το παράνομο περιεχόμενο και τη συμπεριφορά που συμβαίνει στις πλατφόρμες θα ήταν αν δεν έχετε απαντήσεις”, πρόσθεσε ο Inman Grant, ο οποίος ήταν διευθυντής δημόσιας πολιτικής της X μέχρι το 2016.

Η X έκλεισε το γραφείο της στην Αυστραλία μετά την εξαγορά από τον Musk, οπότε δεν υπήρχε τοπικός εκπρόσωπος για να απαντήσει στο Reuters. Σε αίτημα για σχολιασμό που εστάλη στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δεν δόθηκε άμεση απάντηση.

Σύμφωνα με τους αυστραλιανούς νόμους που τέθηκαν σε ισχύ το 2021, η ρυθμιστική αρχή μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρείες διαδικτύου να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διαφορετικά θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Εάν η X αρνηθεί να πληρώσει το πρόστιμο, η ρυθμιστική αρχή μπορεί να καταδιώξει την εταιρεία στο δικαστήριο, δήλωσε ο Grant.

Μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ο Musk ανέφερε σε μια ανάρτηση ότι “η εξάλειψη της εκμετάλλευσης των παιδιών είναι η προτεραιότητα #1”. Ωστόσο, η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι όταν ρώτησε τη X πώς αποτρέπει την παιδική διαπαιδαγώγηση στην πλατφόρμα, η X απάντησε ότι “δεν είναι μια υπηρεσία που χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό νέων”.

Η X δήλωσε στη ρυθμιστική αρχή ότι η διαθέσιμη τεχνολογία κατά της περιποίησης δεν ήταν “επαρκούς ικανότητας ή ακρίβειας για να αναπτυχθεί στο Twitter”.

Ο Inman Grant δήλωσε ότι η Επιτροπή εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς την Google της Alphabet (NASDAQ:GOOGL) για μη συμμόρφωση με το αίτημά της για παροχή πληροφοριών σχετικά με τον χειρισμό του περιεχομένου κακοποίησης παιδιών, χαρακτηρίζοντας τις απαντήσεις του γίγαντα της μηχανής αναζήτησης σε ορισμένες ερωτήσεις “γενικές”. Η Google δήλωσε ότι συνεργάστηκε με τη ρυθμιστική αρχή και ότι απογοητεύτηκε από την προειδοποίηση.

“Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτές τις προσπάθειες και συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά και με καλή πίστη με τον Επίτροπο ηλεκτρονικής ασφάλειας, την κυβέρνηση και τη βιομηχανία για τον κοινό στόχο να διατηρήσουμε τους Αυστραλούς ασφαλέστερους στο διαδίκτυο”, δήλωσε η διευθύντρια κυβερνητικών υποθέσεων και δημόσιας πολιτικής της Google για την Αυστραλία, Lucinda Longcroft.

Η μη συμμόρφωση της X ήταν πιο σοβαρή, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή, συμπεριλαμβανομένης της μη απάντησης σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ανταποκριθεί σε αναφορές κακοποίησης παιδιών, τα μέτρα που έλαβε για να ανιχνεύσει την κακοποίηση παιδιών σε livestreams και τον αριθμό του προσωπικού της για τον συντονισμό του περιεχομένου, την ασφάλεια και τη δημόσια πολιτική.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε στη ρυθμιστική αρχή ότι είχε μειώσει το 80% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως και δεν έχει κανένα προσωπικό δημόσιας πολιτικής στην Αυστραλία, σε σύγκριση με δύο πριν από την εξαγορά του Musk.

Η X δήλωσε στη ρυθμιστική αρχή ότι η προληπτική ανίχνευση υλικού κακοποίησης παιδιών σε δημόσιες αναρτήσεις μειώθηκε αφότου ο Musk έκανε την εταιρεία ιδιωτική.

Η εταιρεία δήλωσε στη ρυθμιστική αρχή ότι δεν χρησιμοποίησε εργαλεία για τον εντοπισμό του υλικού στα ιδιωτικά μηνύματα, επειδή “η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη”, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή. (1 δολάριο = 1,5833 δολάρια Αυστραλίας)

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο