Η Klarna τιμωρήθηκε με πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων και επίπληξη από τη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Σουηδίας για παραβίαση των κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος, καθώς η πρωτοπόρος εταιρεία buy now, pay later ετοιμάζεται για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Η σουηδική ρυθμιστική αρχή δήλωσε την Τετάρτη ότι μεταξύ 2021 και 2022 η Klarna είχε «σημαντικές ελλείψεις», όπως το ότι δεν είχε αξιολογήσει πώς οι υπηρεσίες της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
«Πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Είναι σημαντικό να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος οι δραστηριότητες της επιχείρησης να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες», δήλωσε ο Daniel Barr, γενικός διευθυντής της FI, της κύριας σουηδικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής. Η Klarna εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αφού κατέθεσε εμπιστευτικά έγγραφα αρχικής δημόσιας προσφοράς τον περασμένο μήνα.
Ο σουηδικός όμιλος αναμένεται να αποτιμηθεί έως και 20 δισ. δολάρια. Ωστόσο, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εξετάζουν όλο και περισσότερο τον τομέα «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα». Η Klarna έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν μομφή για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πιστωτικούς κινδύνους και την είσπραξη οφειλών.
Η FI δήλωσε ότι η έρευνά της δεν ήταν αρκετά σοβαρή για να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της Klarna ή να εκδώσει επίσημη προειδοποίηση, αλλά επαρκής για να της παραδώσει «μια παρατήρηση» – μια μικρότερη επίπληξη – και πρόστιμο ύψους 500 εκατ. σκουριών (45 εκατ. δολαρίων). Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι η Klarna δεν διέθετε «διαδικασίες και κατευθυντήριες γραμμές που να καταγράφουν όλες τις καταστάσεις για το πότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα δέουσας επιμέλειας για τους πελάτες».
Όλες οι μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας έλαβαν πρόσφατα πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων κατά του ξεπλύματος χρήματος, συμπεριλαμβανομένης της Swedbank – του παλαιότερου δανειστή της χώρας – η οποία κλήθηκε να καταβάλει 4 δισ. σκουπίδια. Η Klarna δήλωσε την Τετάρτη ότι αντιμετώπιζε «ένα πολύπλοκο σύνολο κανονισμών» και πρόσθεσε ότι ήταν η μεγαλύτερη σουηδική τράπεζα – εκτός από την κρατική SBAB – που δεν είχε ερευνηθεί μέχρι τώρα.
Πρόσθεσε ότι έπαιρνε «σοβαρά» την ευθύνη της να ακολουθεί τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος. Υπογράμμισε ότι η απόφαση της FI αφορούσε «την ερμηνεία και την εφαρμογή των κανόνων και όχι σε πραγματικές περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
Η Klarna, που ιδρύθηκε το 2005 από μια τριάδα φίλων από τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων της Στοκχόλμης, πέρασε ένα τρενάκι του τρόμου τα τελευταία χρόνια, διολισθαίνοντας από την αποτίμηση του 2021 στα 46 δισ. δολάρια – που την καθιστούσε την πιο πολύτιμη μη εισηγμένη νεοφυή επιχείρηση της Ευρώπης – σε μόλις 6,7 δισ. δολάρια στον τελευταίο επίσημο γύρο άντλησης κεφαλαίων το 2022. Έχει επίσης υποφέρει από ένα μεγάλο ρήγμα εταιρικής διακυβέρνησης μεταξύ δύο από τους συνιδρυτές της – του διευθύνοντος συμβούλου Sebastian Siemiatkowski και του τρίτου μεγαλύτερου μετόχου της Victor Jacobsson – το οποίο κατέληξε στην εκδίωξη του εκπροσώπου του τελευταίου από το διοικητικό συμβούλιο της Klarna τον Οκτώβριο.
Μια δημόσια εγγραφή της Klarna θα επιφέρει περαιτέρω έλεγχο του αμφιλεγόμενου τομέα «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα». Ο Siemiatkowski έχει πουλήσει τον σουηδικό όμιλο ότι προσφέρει στους πελάτες του πολύ χαμηλότερες χρεώσεις από τις πιστωτικές κάρτες, αλλά φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες καταναλωτών έχουν επικρίνει τον τομέα ότι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν επιπλέον χρέη που συχνά δεν μπορούν να αντέξουν.
Το Γραφείο Χρηματοοικονομικής Προστασίας Καταναλωτών των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι το «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα» θα πρέπει να ρυθμίζεται όπως οι πιστωτικές κάρτες, ενώ η κυβέρνηση των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δρομολογήσει σχέδια για τη ρύθμισή του ως καταναλωτικής πίστης. Η Klarna, η οποία ήταν κερδοφόρα από την ίδρυσή της έως το 2019, όταν άρχισε να σημειώνει ζημίες λόγω της ταχείας επέκτασής της στις ΗΠΑ, σημείωσε καθαρά κέρδη 216 εκατ. σκουριών το τρίτο τρίμηνο. Αλλά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σημείωσε καθαρές ζημίες ύψους 116 εκατ. σκουριών.
Richard Milne, Financial Times
Τ.Σ.