Πρώτο παραμένει το Λονδίνο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων

επιχειρήσεων

Λονδίνο

Το Λονδίνο εξακολουθεί να ηγείται των ευρωπαϊκών πόλεων στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου στα νέα έργα να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young.

Το Λονδίνο εξασφάλισε 81 έργα το 2023, 76% περισσότερα από το προηγούμενο έτος και υπερδιπλάσια από εκείνη του δεύτερου Παρισιού, το οποίο σημείωσε πτώση 11%, ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη σε έκθεση μετά από έρευνα 900 υπευθύνων λήψης αποφάσεων. Ανέφερε επίσης ότι η γαλλική πρωτεύουσα κερδίζει σιγά-σιγά καρδιές και είναι πιθανό να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Λονδίνου τα επόμενα χρόνια.

Παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, «η σταθερότητα του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διασφαλίσει ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών παραμένει ισχυρή», δήλωσε η Anna Anthony, UK Financial Services Managing Partner της EY. Ωστόσο, προειδοποίησε για «έντονο» ανταγωνισμό από τους Ευρωπαίους ομολόγους της και πιο μακριά.

Τα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ δείχνουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα αξιόπιστο μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα, αν και το Brexit και οι κακές επιδόσεις των αγορών μετοχών του Λονδίνου έχουν εγείρει ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητά του. Ο όγκος συναλλαγών έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg δείχνουν ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 2% των περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν σε αρχικές δημόσιες προσφορές φέτος, το χαμηλότερο μερίδιο εδώ και δεκαετίες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε το ένα τρίτο όλων των ευρωπαϊκών έργων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, διευρύνοντας το προβάδισμά του έναντι της πλησιέστερης ανταγωνίστριας Γαλλίας, σύμφωνα με την EY. Η Βρετανία προσέλκυσε 108 έργα το 2023 – αύξηση από 76 έργα το 2022. Αυτό την τοποθετεί σημαντικά μπροστά από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες σημείωσαν 39 και 38 έργα, αντίστοιχα.

Λονδίνο

Η Γαλλία, η οποία επιδιώκει να παρουσιαστεί ως μια ελκυστική εναλλακτική λύση μετά το Brexit στο City του Λονδίνου, εξασφάλισε 39 έργα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας πτώση 13%.

Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επενδυτές κατέταξαν το Παρίσι πάνω από το Λονδίνο ως την πιο ελκυστική ευρωπαϊκή πόλη για μελλοντικές οικονομικές επενδύσεις σε ορίζοντα τριών ετών, ανέφερε η EY. Πολλοί τιτάνες της Wall Street διαλαλούν το Παρίσι ως τον επόμενο μεγάλο χρηματοπιστωτικό κόμβο στην Ευρώπη.

Άλλες πληροφορίες από την έκθεση:

-Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5. 019 θέσεις εργασίας που συνδέονται με άμεσες ξένες επενδύσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δημιουργήθηκαν το 2023 – 93% περισσότερες από ό, τι το 2022 – πράγμα που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε το 40% όλων των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη πέρυσι

-Το μερίδιο αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου σε νέα έργα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αυξήθηκε στο 36% πέρυσι, από 32% το προηγούμενο έτος – το υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία

-Περίπου το 57% των επενδυτών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ιδρύσουν ή να επεκτείνουν δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το επόμενο έτος – από 67% στην έρευνα του 2022

-Οι ΑΞΕ στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εξακολουθούν να υπερβαίνουν τη συνολική αύξηση των ΑΞΕ στην ήπειρο, με σημαντικές πτώσεις στην τεχνολογία και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι οποίες σημείωσαν ετήσια μείωση του αριθμού των έργων κατά 19% και 27%, αντίστοιχα

πηγή:www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο