Πρόβλημα για τον ιαπωνικό στρατό οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις

γυναίκες

Καθώς η Ιαπωνία ξεκινά μια σημαντική στρατιωτική συσσώρευση, αγωνίζεται να γεμίσει τις τάξεις της με τις γυναίκες που χρειάζονται οι δυνάμεις της και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της έχουν δεσμευτεί να στρατολογήσουν.

Μετά από ένα κύμα υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, ο αριθμός των γυναικών που υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στις Δυνάμεις Αυτοάμυνας (SDF) μειώθηκε κατά 12% το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2023, μετά από αρκετά χρόνια σταθερής ανάπτυξης. Ορισμένα θύματα έχουν πει ότι μια εδραιωμένη κουλτούρα παρενόχλησης θα μπορούσε να αποτρέψει τις γυναίκες από το να εγγραφούν.

Ωστόσο, εννέα μήνες αφότου το υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε να λάβει δραστικά μέτρα, δεν σχεδιάζει να αναλάβει δράση σχετικά με μια βασική σύσταση που εκδόθηκε από μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων – την εφαρμογή ενός εθνικού συστήματος για την αναθεώρηση των προτύπων κατάρτισης κατά της παρενόχλησης – σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του υπουργείου που είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση.

Η διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή είχε εντοπίσει σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο ότι η επιφανειακή εκπαίδευση του στρατού για την παρενόχληση – η οποία έκανε μόνο περιορισμένη αναφορά στη σεξουαλική παρενόχληση – και η έλλειψη κεντρικής εποπτείας αυτής της εκπαίδευσης συνέβαλαν σε πολιτιστικά προβλήματα εντός του ιδρύματος.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Makoto Tadaki, δήλωσε ότι ορισμένες εκπαιδευτικές συνεδρίες – μία από τις οποίες παρακολούθησε το Reuters – έρχονται σε αντίθεση με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μια στρατιωτικός που μηνύει την κυβέρνηση για ένα υποτιθέμενο περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης δήλωσε επίσης σε συνέντευξή της ότι η εκπαίδευση που έλαβε τα τελευταία 10 χρόνια ήταν αναποτελεσματική.

Οι εκκλήσεις για την εξάλειψη της παρενόχλησης και την αύξηση του αριθμού των γυναικών στρατιωτών έρχονται καθώς η γηράσκουσα Ιαπωνία αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία και πλοηγείται στην επαχθή κληρονομιά του πολεμικού παρελθόντος της.

Οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 9% του στρατιωτικού προσωπικού στην Ιαπωνία, σε σύγκριση με το 17% στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον βασικό σύμμαχο ασφαλείας του Τόκιο.

Οι SDF παρέπεμψαν τις ερωτήσεις του Reuters στο υπουργείο Άμυνας, το οποίο ανέφερε σε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η παρενόχληση «δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπεται, καθώς καταστρέφει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών των υπηρεσιών και υπονομεύει τη δύναμή τους».

Το υπουργείο δήλωσε ότι έχει φιλοξενήσει διαλέξεις πρόληψης παρενόχλησης από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες από το 2023, έκανε τις συνεδρίες πιο βασισμένες στη συζήτηση και σχεδίαζε να καλέσει ειδικούς να επανεξετάσουν την εκπαίδευσή του φέτος.

Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν θα εφαρμόσει τη σύσταση της επιτροπής για κεντρική εποπτεία της κατάρτισης.

Αφού η πρώην στρατιώτης Rina Gonoi δημοσιοποίησε ισχυρισμούς για σεξουαλική επίθεση το 2022, το υπουργείο Άμυνας διεξήγαγε έρευνα εκείνο το έτος που αποκάλυψε περισσότερα από 170 υποτιθέμενα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στις SDF.

Ένα άλλο φερόμενο θύμα ήταν μια στρατιωτικός με έδρα την Οκινάουα, η οποία κατηγόρησε έναν ανώτερο ότι έκανε άσεμνα σχόλια προς αυτήν το 2013. Στη συνέχεια κατονομάστηκε δημόσια σε εκπαιδευτικό υλικό παρενόχλησης που διανεμήθηκε στους συναδέλφους της το 2014, είπε στο Reuters. Ο φερόμενος ως δράστης δεν αναγνωρίστηκε στο υλικό.

Το Reuters δεν κατονομάζει φερόμενα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Οι ισχυρισμοί της επιβεβαιώθηκαν από έγγραφα στην αγωγή που κατέθεσε πέρυσι, αφού είπε ότι εξάντλησε μια εσωτερική διαδικασία καταγγελιών.

Τυχαία εκπαίδευση

Το υπουργείο Άμυνας προσφέρει μια ετήσια διαδικτυακή ενότητα για τη γενική παρενόχληση. Παρέχει επίσης εκπαιδευτικό υλικό στους αξιωματικούς για προσωπικές συνεδρίες, αλλά δεν προσφέρει εκπαίδευση για την παροχή εκπαίδευσης παρενόχλησης και δεν παρακολουθεί πώς ή πότε οι αξιωματικοί πραγματοποιούν εκπαίδευση παρενόχλησης, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι άμυνας.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δικαιολόγησαν το υπάρχον σύστημα ότι προσφέρει ευελιξία στους διοικητές.

Οι έξι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπάρχουσα εκπαίδευση ισοδυναμούσε με «γενικές, επιφανειακές δηλώσεις» που «δεν ήταν αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εφαρμόσουν την εκπαίδευση στον πραγματικό κόσμο».

Τον Απρίλιο, το Reuters παρακολούθησε ένα σεμινάριο πρόληψης παρενόχλησης που παραδόθηκε από εξωτερικό εκπαιδευτή σε περισσότερους από 100 μεσαίους αξιωματικούς του στρατού σε μια βάση στα περίχωρα του Τόκιο.

Η εκπαιδεύτρια Keiko Yoshimoto παρουσίασε την παρενόχληση ως επικοινωνιακό ζήτημα και εστίασε τις συζητήσεις στις διαφορές των γενεών και πώς έπαιξαν ρόλο στις προτιμήσεις για τύπους αυτοκινήτων και γεύσεις πατατάκια.

«Οι διαφορές μεταξύ των γενεών καθιστούν δύσκολο για τους ανθρώπους να επικοινωνούν», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν τα βασικά της επικοινωνίας πριν μπορέσουν να ασχοληθούν με λεπτομέρειες γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση.

Ο καθηγητής νομικής Tadaki, ο οποίος παρακολούθησε ξεχωριστά μέρος της συνεδρίας του Yoshimoto, δήλωσε ότι «δεν αισθάνθηκε σαν το είδος της εκπαίδευσης που θα περίμενε κανείς με φόντο ότι υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις παρενόχλησης».

Πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αυξηθεί η εποπτεία της ποιότητας της κατάρτισης.

Δύο μήνες μετά την έκδοση της έκθεσης της επιτροπής, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια ναυτικός είχε διαταχθεί το 2022 παρά τη θέλησή της να συναντήσει έναν ανώτερο που είχε κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση. Αργότερα εγκατέλειψε τις SDF.

Η Gonoi και η στρατιωτικός με έδρα την Οκινάουα έχουν επικρίνει το σύστημα ως ανεπαρκές.

Πρόσθεσε ότι η εκπαίδευση παρενόχλησης που έχει λάβει έκτοτε ήταν συχνά κακή και ότι χρειαζόταν πιο κεντρική εποπτεία: «Αντί να προσπαθούν να κάνουν ένα σημείο σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση, (οι αξιωματικοί) επιλέγουν υλικό που είναι εύκολο να διδαχθεί, κάτι που θα ταιριάζει στον χρόνο που έχουν».

Φόβος καταγγελιών

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι η εκπαίδευση σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος σπουδών κατά της παρενόχλησης. Στη δίωρη εκπαιδευτική συνεδρία που παρακολούθησε το Reuters, περίπου δύο λεπτά αφιερώθηκαν στη σεξουαλική παρενόχληση.

Όταν το Reuters ρώτησε για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με τους αξιωματούχους, καθώς και με δύο ανώτερους ένστολους αξιωματικούς, απάντησαν μιλώντας για γενική παρενόχληση.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν δύσκολο να δοθεί τυποποιημένη εκπαίδευση σχετικά με την παρενόχληση, επειδή τα μέλη των υπηρεσιών σε περιβάλλοντα υψηλού στρες μπορεί να δώσουν εντολές με άμεσο τρόπο που είναι ασυνήθιστος σε άλλες περιστάσεις.

Οι δύο αξιωματικοί δήλωσαν ότι υπάρχουν ανησυχίες εντός του στρατού ότι η υπερβολική εστίαση στην παρενόχληση θα μπορούσε να δημιουργήσει επιχειρησιακά ζητήματα και ένας πρότεινε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδικες καταγγελίες.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωσή του ότι δεν ανέχεται την κακοποίηση και ότι η εκπαίδευσή του έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι διοικητές δεν «διστάζουν να δώσουν την απαραίτητη καθοδήγηση στη δουλειά επειδή ανησυχούν για παρενόχληση».

Ο Tadaki, ο καθηγητής, δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να μάθει από άλλους στρατούς.

«Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν μια πολύ σαφέστερη εστίαση στην πρόληψη της παρενόχλησης από τις βαθύτερες αιτίες της, έτσι ώστε το πρόγραμμα πρόληψης να είναι δομημένο γύρω από τη βελτίωση του εσωτερικού κλίματος και της κουλτούρας του οργανισμού της», είπε.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο