Προβλήματα του Elon Musk με την SEC

Elon Musk

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μηνύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία προσπαθεί να τον υποχρεώσει να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για την εξαγορά του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ύψους 44 δισ. δολαρίων, όπως προκύπτει από δικαστική κατάθεση της Πέμπτης.

Η έρευνα, η οποία κλιμακώνει μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της SEC και του Musk, αφορά το κατά πόσον ο Musk παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών το 2022 όταν αγόρασε μετοχές του Twitter, το οποίο ο Musk μετονόμασε σε X, καθώς και τις εκθέσεις και τα αρχεία της SEC που έκανε σε σχέση με τη συμφωνία.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Μάιο του 2022, δήλωσε ότι εξετάζει την αποκάλυψη του Musk σχετικά με τη συμμετοχή του στο Twitter, αμφισβητώντας το εάν κατέθεσε τα κατάλληλα έγγραφα.

Η SEC στην κατάθεση της Πέμπτης ανέφερε ότι κλήτευσε τον Musk τον Μάιο του 2023 απαιτώντας του να δώσει κατάθεση στο γραφείο της SEC στο Σαν Φρανσίσκο, και ότι ο Musk συμφώνησε να εμφανιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Όμως, δύο ημέρες πριν, ο Musk προέβαλε “αρκετές δικαολογίες” και είπε στην SEC ότι δεν θα εμφανιστεί, σύμφωνα με την SEC.

Ο Musk αρνήθηκε επίσης τις προτάσεις της SEC να διεξαχθεί η κατάθεση στο Τέξας τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Μεταξύ των ενστάσεών του ήταν ότι η SEC προσπαθούσε να τον “παρενοχλήσει”, και ότι ο δικηγόρος του χρειαζόταν χρόνο για να εξετάσει το δυνητικά σχετικό υλικό που περιέχεται σε μια βιογραφία του Musk που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, δήλωσε η SEC.

Σύμφωνα με την κατάθεση, ο Musk έχει δώσει στην SEC έγγραφα σχετικά με την έρευνα και έχει ήδη δώσει κατάθεση τον Ιούλιο του περασμένου έτους μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Η SEC έχει ήδη λάβει την κατάθεση του κ. Musk πολλές φορές σε αυτή την άστοχη έρευνα – φτάνει πια”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Alex Spiro, δικηγόρος του Musk.

Σε ένα δελτίο τύπου, η SEC δήλωσε ότι ζητά “την κατάθεση του Musk για να αποκτήσει πληροφορίες που δεν βρίσκονται στην κατοχή της SEC και είναι σχετικές με τη νόμιμη έρευνά της” Εκπρόσωπος της SEC αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Ο Μασκ απέκτησε το Twitter αφού αρχικά είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο μειοψηφικό μερίδιο στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, το οποίο γνωστοποίησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022. Ο Μασκ άργησε να καταθέσει την αίτηση γνωστοποίησης και αρχικά ανέφερε ότι σχεδίαζε να είναι παθητικός μέτοχος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν σχεδίαζε να αναλάβει το Twitter ή να επηρεάσει τις αποφάσεις της διοίκησής του.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Musk δέχτηκε και στη συνέχεια απέρριψε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter. Στα τέλη Απριλίου, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αγοράσει την εταιρεία έναντι 44 δισ. δολαρίων, αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι το Twitter δεν αποκάλυπτε την πλήρη έκταση της δραστηριότητας των bot στην πλατφόρμα του.

Αντιμέτωπος με μια δίκη που προσπαθούσε να τον υποχρεώσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία, ο Μασκ ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter στα τέλη Οκτωβρίου 2022.

MUSK-SEC

Η κατάθεση της Πέμπτης είναι η τελευταία σύγκρουση μεταξύ του Musk και της SEC, οι οποίες βρίσκονται σε διαμάχη από το 2018, όταν ο Musk έγραψε στο Twitter ότι σχεδίαζε να ιδιωτικοποιήσει την ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Έκτοτε, ο Μασκ έχει επανειλημμένα υποτιμήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει ξεκινήσει πολλαπλές έρευνες εναντίον του όλα αυτά τα χρόνια.

“Χρειάζεται επειγόντως μια συνολική αναθεώρηση αυτών των οργανισμών, μαζί με μια επιτροπή που θα αναλάβει τιμωρητική δράση κατά των ατόμων που καταχράστηκαν τη ρυθμιστική τους εξουσία για προσωπικά και πολιτικά οφέλη”, ανέφερε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο X.

Ο Howard Fischer, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Moses & Singer και πρώην αξιωματούχος της SEC, δήλωσε ότι η άρνηση του Musk να εμφανιστεί στην κατάθεση του Σεπτεμβρίου ήταν εξαιρετική. “Δεν έχω ακούσει ποτέ για ανώτερο στέλεχος που έχει θέσεις σε δημόσιες εταιρείες να μην εμφανίζεται”

Η αγωγή της Πέμπτης προστήθεται στα νομικά προβλήματα του Musk. Το Reuters ανέφερε προηγουμένως ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά την Tesla για τους ισχυρισμούς περί αυτο-οδήγησης. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα εταιρικά προνόμια του Musk και τους ισχυρισμούς που σχετίζονται με την αυτονομία των οχημάτων, σύμφωνα με μια έκθεση.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο