Προβλημάτισαν τα μάκρο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο κοινής ωφέλειας να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη και τον τραπεζικό κλάδο τις μεγαλύτερες απώλειες.

χρηματιστήρια χρηματιστήρια

Ρευστοποιήσεις επικράτησαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να σταθμίζουν αρνητικά τα μακροοικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν για τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Παρά τα αρνητικά πρόσημα που επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν ισχυρά κέρδη στις εκλογές για το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας οδεύει προς εβδομαδιαία κέρδη, αφού πιέστηκε από την ανακοίνωση-σοκ των εκλογών της χώρας, αν και το ευρώ παραμένει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια πιθανή νίκη της ακροδεξιάς στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.


Η μεταβλητότητα των δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνει ότι οι traders βλέπουν μεγαλύτερο κίνδυνο μεγάλων νομισματικών κινήσεων που προέρχονται από τη Γαλλία από ό, τι για τη βρετανική λίρα
ως αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Reuters.

Το βρετανικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο ποσοστό της οικονομίας από το 1961, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, προσθέτοντας στις οικονομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση μόλις έρθει στην εξουσία μετά τις γενικές εκλογές σε δύο εβδομάδες.

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένων των τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, έφτασε τα 2,742 τρισεκατομμύρια λίρες (3,47 τρισεκατομμύρια δολάρια) ή το 99,8% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τον Μάιο, από 96,1% ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση ήρθε παρά τον ελαφρώς χαμηλότερο από τον αναμενόμενο κρατικό δανεισμό τον Μάιο, ο οποίος ανήλθε σε 15,0 δισ. λίρες σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 15,7 δισ. λίρες σε δημοσκόπηση του Reuters. (περισσότερα εδώ)

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να επιδιώξει εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης που ξεκινά την Παρασκευή, αλλά οι εμπορικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες ευνοούν όλο και περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας.


Ο Χάμπεκ θα επιδιώξει να εξηγήσει στους Κινέζους αξιωματούχους την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, μετριάζοντας παράλληλα τον κίνδυνο αντιποίνων από την Κίνα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις εκεί.


Ήδη, τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ (64 δισεκατομμύρια δολάρια) εμπορίου της Γερμανίας με την Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν λιγότερα από τον συνολικό όγκο των 63 δισεκατομμυρίων ευρώ του εμπορίου ΗΠΑ-Γερμανίας. Αυτό έσπασε μια τάση που έχει κατατάξει την Κίνα ως τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας για οκτώ συνεχόμενα χρόνια.
(περισσότερα εδώ)

Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:

Στην Βρετανία, οι Λιανικές Πωλήσεις για τον μήνα Μάιο ενισχύθηκαν 2,9% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 1,6% και υποχώρησης 1,8% τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από το -2,3%), ενώ σε ετήσια βάση πραγματοποίησαν αύξηση 1,3% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων μείωση 0,9% και πτώσης 2,3% το προηγούμενο έτος (αναθεωρημένο από το -2,7%). Τέλος, οι δομικές Λιανικές Πωλήσεις για τον μήνα Μάιο ενισχύθηκαν 2,9% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 1,3% και υποχώρησης 1,4% τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο από το -2%), ενώ σε ετήσια βάση πραγματοποίησαν αύξηση 1,2% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων μείωση 0,8% και πτώσης 2,5% το προηγούμενο έτος (αναθεωρημένο από το -3%).

Στην Γαλλία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 45,3 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 46,8 μονάδες και 46,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα Τέλος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο δείκτης PMI Υπηρεσιών για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 48,8 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 50,0 μονάδες και 49,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην Γερμανία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 43,4 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 46,4 μονάδες και 45,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα Τέλος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο δείκτης PMI Υπηρεσιών για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 54,4 μονάδες και 54,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 45,6 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 48,0 μονάδες και 47,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα Επίσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο δείκτης PMI Υπηρεσιών για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 52,6 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 53,5 μονάδες και 53,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο συνολικός δείκτης PMI για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 50,8 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 52,5 μονάδες και 52,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Στην Βρετανία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο δείκτης PMI Μεταποίησης για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 51,4 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 51,3 μονάδες και 51,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα Επίσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο δείκτης PMI Υπηρεσιών για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 53,0 μονάδες και 52,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο συνολικός δείκτης PMI για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για 53,1 μονάδες και 53,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 516,04 μονάδες με πτώση 0,55%.

Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.165,65 μονάδες με πτώση 0,40%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 1,03%, με το σήμα να μετατρέπεται από sell σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 18.490 μονάδες και την στήριξη στις 18.152 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.232,25 μονάδες με πτώση 0,49%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 1,14%, με το σήμα να παραμένει σε strong buy, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.286 μονάδες και την στήριξη στις 8.048 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.628,57 μονάδες με πτώση 0,56%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 1,79%, με το σήμα να διατηρείται σε strong sell, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 7.693 μονάδες και την στήριξη στις 7.423 μονάδες.

χρηματιστήρια

Μεγαλύτερη άνοδος

μετοχές

Μεγαλύτερη πτώση

μετοχές

Recommendations

Easyjet: In a research note published by Andrew Lobbenberg, Barclays advises its customers to buy the stock. Previously set at GBX 750, the target price is lowered to GBX 700.

Ryanair: Barclays’s analyst Andrew Lobbenberg is no longer positive. The broker’s recommendation changes from Buy to Neutral. The target price is revised downwards from EUR 25.00 to EUR 18.50.

Kion: The major Swiss bank UBS has lowered its target price for Kion from 63 to 50 euros, but left its rating at “Buy”. The structural prospects of the logistics service provider are good, wrote analyst Sven Weier in a study published on Friday. However, it could take time for the order trend to recover. He therefore lowered his estimates and is now clearly below the market consensus. But even on this basis, the share is still valued low.

Renk: In a research note, Berenberg analyst George McWhirter has maintained his recommendation on the stock with a Buy rating. The target price is unchanged at EUR 35.

Rheinmetall: Already positive, the research from Berenberg and its analyst George McWhirter still consider the stock as a Buy opportunity. The target price is still set at EUR 590.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο