Προβληματίζει η μεταποιητική δραστηριότητα σε πολλές ασιατικές χώρες

Ασία ύφεση

Ασίας

Η εργοστασιακή δραστηριότητα σε πολλές οικονομίες της Ασίας αποδυναμώθηκε τον Μάρτιο παρά την ανάκαμψη στην Κίνα, καθώς η υποτονική εγχώρια ζήτηση παρέσυρε την ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, θολώνοντας τις προοπτικές για μια κάποτε ταχέως αναπτυσσόμενη, βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι εξαγωγικές δυνάμεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας είδαν τις μεταποιητικές τους δραστηριότητες να συρρικνώνονται, καθώς και η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Βιετνάμ, σε ένδειξη της εύθραυστης κατάστασης των οικονομιών της περιοχής.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών μεταποίησης (PMI) της Κίνας Caixin/S&P Global αυξήθηκε στο 51,1 τον Μάρτιο από 50,9 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα τη Δευτέρα, επεκτεινόμενος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 μηνών, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να φτάνει σε υψηλό 11 μηνών.

Το εύρημα έρχεται να προστεθεί σε μια επίσημη έρευνα PMI που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η οποία έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες.

Η ανάκαμψη στην Κίνα, η οποία αγωνίζεται να πραγματοποιήσει μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη εν μέρει λόγω μιας παρατεταμένης κρίσης ακινήτων, παρέχει κάποια ευπρόσδεκτη ανακούφιση στο Πεκίνο και τους επενδυτές παγκοσμίως.

Ωστόσο, η αδυναμία σε άλλα μέρη της Ασίας υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της περιοχής, καθώς παλεύουν με αποσπασματικές ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης και αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Οι εξαγωγές της Κίνας αυξάνονται λίγο, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή τα προϊόντα τους είναι φθηνά. Αυτό σημαίνει ότι άλλες ασιατικές χώρες πρέπει να ανταγωνιστούν την Κίνα για ζήτηση που δεν αυξάνεται», δήλωσε ο Toru Nishihama, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στο Dai-ichi Life Research Institute.

«Χωρίς σαφή κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, είναι δύσκολο να σκιαγραφήσουμε μια ρόδινη προοπτική για την Ασία», πρόσθεσε.

Ο τελικός δείκτης PMI au Jibun Bank της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στο 48,2 τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και ανακάμπτοντας από το 47,2 του Φεβρουαρίου, ο οποίος σηματοδότησε τον ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης σε πάνω από 3-1/2 χρόνια.

Ωστόσο, η δραστηριότητα συρρικνώθηκε για 10ο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν, αντανακλώντας την επιδείνωση του κλίματος σε βασικές αγορές όπως η Κίνα και η Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την έρευνα.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Νότιας Κορέας αποδυναμώθηκε επίσης τον Μάρτιο, καθώς η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης αντιστάθμισε τις ισχυρές πωλήσεις στο εξωτερικό, με τον PMI να υποχωρεί στο 49,8 τον Μάρτιο από 50,7 τον Φεβρουάριο.

Ο PMI της Ταϊβάν μειώθηκε στο 49,3 τον Μάρτιο από 48,6 τον Φεβρουάριο, ενώ αυτός για το Βιετνάμ μειώθηκε στο 49,9 από 50,4 και της Μαλαισίας μειώθηκε στο 48,4 από 49,5, σύμφωνα με τις έρευνες.

Αντίθετα, η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε τον Μάρτιο στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, σύμφωνα με τις έρευνες.

Στις αναθεωρημένες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομία της Ασίας θα αναπτυχθεί κατά 4,5% φέτος, λόγω της ισχυρής ζήτησης των ΗΠΑ και της ώθησης από τα αναμενόμενα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η ανάκαμψη θα είναι αποκλίνουσα μεταξύ των οικονομιών, με την Ιαπωνία να είναι πιθανό να δει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 0,9%, σε αντίθεση με την αναμενόμενη ανάπτυξη 6,5% στην Ινδία. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 4,6% φέτος, επιβραδύνοντας από 5,2% το 2023.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο