Προβληματίζουν οι πτωχεύσεις εταιρειών σε Αγγλία και Ουαλία

λιανικές πωλήσεις

εταιρειών

Ο αριθμός των εταιρειών στην Αγγλία και την Ουαλία που κηρύχθηκαν αφερέγγυες κατά τη διάρκεια των τριών μηνών έως το τέλος Σεπτεμβρίου παρέμεινε κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μειώθηκε ελάχιστα σε σχέση με το υψηλό 14 ετών του προηγούμενου τριμήνου.

Η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, ένας κυβερνητικός οργανισμός, δήλωσε ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων μειώθηκε κατά 2% σε 6.208 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, αλλά ήταν 10% υψηλότερος από ό,τι την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά δέχονται αυξημένες πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων και την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα.

“Τα δύο τελευταία τρίμηνα καταγράφηκαν οι υψηλότεροι τριμηνιαίοι αριθμοί αφερεγγυότητας από το δεύτερο τρίμηνο του 2009”, δήλωσε η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στην αύξηση των εκούσιων εκκαθαρίσεων των πιστωτών – μια μορφή αφερεγγυότητας όπου οι διευθυντές και οι πιστωτές συμφωνούν να εκκαθαρίσουν μια προβληματική επιχείρηση, η οποία είναι πλέον η πιο συνηθισμένη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1960.

Υπήρξαν επίσης 735 αναγκαστικές εκκαθαρίσεις, επίπεδο παρόμοιο με εκείνο πριν από την πανδημία COVID-19, αλλά αυξημένο κατά 46% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022, υπήρχαν περιορισμοί για τη δικαστική εκκαθάριση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια 14 φορές μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Αυγούστου 2023, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού αναφοράς από 0,1% στο 5,25%.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα την Πέμπτη, μετά την τελευταία της συνεδρίαση, αλλά δεν αναμένουν μείωση των επιτοκίων πριν από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

“Η κλιμάκωση των επιτοκίων αύξησε το κόστος εξυπηρέτησης του ήδη αυξημένου δανειακού βάρους ορισμένων επιχειρήσεων, κατέστησε αδύνατη ή τιμωρητικά ακριβή την αναχρηματοδότηση για άλλες και γενικά κατέστησε δύσκολη την πρόσβαση στη χρηματοδότηση”, δήλωσε ο Mark Ford, εταίρος αναδιάρθρωσης στην εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Evelyn Partners.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο