Προβληματίζουν την Δύση οι πρόωρες εκλογές στο Ιράν

εκλογές Ιράν

Το Ιράν διεξάγει πρόωρες εκλογές στις 28 Ιουνίου μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πρώην προέδρου του Ιράν Ιμπραήμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου. Αλλά η ψηφοφορία δεν είναι ούτε ελεύθερη, ούτε πιθανό να επιφέρει κάποια σημαντική αλλαγή στη χώρα, λένε οι αναλυτές.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στο πλαίσιο μιας ταλαιπωρημένης ιρανικής οικονομίας, της εκτεταμένης λαϊκής δυσαρέσκειας και της καταστολής των διαφωνούντων. Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης υψηλό πληθωρισμό, βαριές δυτικές κυρώσεις, αυξανόμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ, αυξημένο πυρηνικό εμπλουτισμό του Ιράν και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το υπερσυντηρητικό Συμβούλιο των Φρουρών του Ιράν, το οποίο τελικά αποφασίζει ποιος επιτρέπεται να είναι υποψήφιος, ενέκρινε έναν κατάλογο έξι υποψηφίων για την προεδρία. Οι περισσότεροι είναι σκληροπυρηνικοί που έχουν σθεναρές αντιδυτικές θέσεις, με έναν υποψήφιο να εκπροσωπεί το ρεφορμιστικό στρατόπεδο. Όλες οι γυναίκες που είχαν εγγραφεί ως υποψήφιες αποκλείστηκαν από το Συμβούλιο.

«Έξι από τους 80 υποψηφίους κατάφεραν να περάσουν τη διαδικασία ελέγχου του Συμβουλίου των Φρουρών. Από αυτούς τους έξι, πέντε είναι γνήσιοι σκληροπυρηνικοί και ένας συμβολικός μεταρρυθμιστής», δήλωσε στο CNBC ο Behnam ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών.

Περιέγραψε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ ως τον «μοναδικό “ψηφοφόρο” της χώρας με σημασία».

«Αναζητά τη συνέχεια, όχι την αλλαγή», δήλωσε ο μπεν Ταλεμπλού, προσθέτοντας ότι οι μισοί από τους εγκεκριμένους υποψηφίους έχουν υποστεί κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις.

«Σχετικά προβλέψιμο» αποτέλεσμα

Για ορισμένους παρατηρητές του Ιράν, οι επερχόμενες εκλογές παρουσίασαν μια ευκαιρία για την κυβέρνηση της χώρας να «διορθώσει την πορεία» ή να εργαστεί για να ανοικοδομήσει τη σχέση της με μεγάλο μέρος του ιρανικού πληθυσμού και να βελτιώσει την εικόνα της.

«Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στον απόηχο των διαδηλώσεων, της καταστολής και της συνολικής αυξημένης δημόσιας δυσαρέσκειας που έχει γίνει σχεδόν σήμα κατατεθέν της θητείας του Ραΐσι. Η ηγεσία εδώ είχε . . . μια επιλογή για να δημιουργηθεί τουλάχιστον μια επίφαση ανταγωνιστικών εκλογών», δήλωσε ο Nader Itayim, συντάκτης του Κόλπου της Μέσης Ανατολής στην Argus Media.

Αλλά με την ανακοίνωση των εγκεκριμένων υποψηφίων την Κυριακή, «αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν σε μεγάλο βαθμό», είπε. «Στην πραγματικότητα, είναι ακόμα πολύ δύσκολο να χάσουν οι σκληροπυρηνικοί».

Εκλεγμένος το καλοκαίρι του 2021 εν μέσω της χαμηλότερης προσέλευσης ψηφοφόρων σε προεδρικές εκλογές από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979, ο Ραΐσι ήταν ένας σκληροπυρηνικός δεξιός που θεωρείται πιθανός διάδοχος του γηράσκοντος ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χαμενεΐ.

Ο 63χρονος Ραΐσι ήταν σκληρός επικριτής της Δύσης, καταστέλλοντας έντονα το κίνημα διαμαρτυρίας που σάρωσε το έθνος μετά τον θάνατο μιας νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής, της Μαχσά Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών του Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2022. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταστολής.

Η χαμηλή προσέλευση αναμένεται για άλλη μια φορά, καθώς πολλοί Ιρανοί σχεδιάζουν να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, θυμωμένοι με ένα σύστημα που θεωρούν στημένο και αναποτελεσματικό για τη βελτίωση της ζωής τους εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση Ένωση για την Κοσμική Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν κάλεσε σε «ενεργό μποϊκοτάζ» των προεδρικών «εκλογών παρωδία».

Οι ιρανικές διοικήσεις έχουν συχνά κατηγορήσει τις κακουχίες της χώρας για την καταπίεση των κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Έρχεται αφού η προσέλευση για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιράν τον Μάρτιο ήταν επίσης η χαμηλότερη για νομοθετική αναμέτρηση στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο 41%.

«Η ηγεσία δεν είναι τόσο ανήσυχη για την προσέλευση»

Ενώ ο Χαμενεΐ και άλλοι ηγέτες παροτρύνουν το κοινό να ψηφίσει, η απόδειξη της νομιμότητάς του μέσω της συμμετοχής δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο πολύ για την Ισλαμική Δημοκρατία πια, λέει ο Sanam Vakil, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Chatham House.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μεταξύ του συστήματος και του λαού της, υπάρχει ένα χάσμα σχετικά με την κοινωνική φιλελευθεροποίηση, την οικονομική τροχιά και τις πολιτικές ευκαιρίες που το σύστημα αναγνωρίζει σαφώς ότι δεν μπορεί να γεφυρώσει – ως εκ τούτου δεν δίνει πλέον προτεραιότητα στην παραδοσιακή διέξοδο της εκλογικής νομιμότητας όπως έκανε στις προηγούμενες εκλογές. », είπε.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει ανταγωνιστικές εκλογές, αλλά έχει σαφώς επιμεληθεί τη λίστα των υποψηφίων υπέρ μιας σειράς συντηρητικών, όλα για να εγγυηθεί ότι το αποτέλεσμα είναι σχετικά προβλέψιμο».

Ο Itayim του Κόλπου της Μέσης Ανατολής συμφωνεί. «Αν οι τελευταίες εκλογές μας δείχνουν κάτι, είναι πραγματικά ότι η ηγεσία δεν είναι τόσο ανήσυχη για την προσέλευση», είπε.

«Θα ήθελε μεγαλύτερη προσέλευση, αλλά αν δεν έρθει, κανένα πρόβλημα. Τελικά, φαίνεται ότι είναι αρκετά άνετοι με τον τρόπο που πηγαίνουν τα πράγματα και δεν αισθάνονται καμία επικείμενη απειλή για την παραμονή τους στην εξουσία από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, τις διαμαρτυρίες κ. λπ.

Οι Ιρανοί που θα αποφασίσουν να ψηφίσουν θα προσέλθουν στις κάλπες στις 28 Ιουνίου, με πιθανότητα δεύτερου γύρου εκλογών εάν το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά.

Οι προεδρικές εκλογές του 2021 θεωρήθηκαν από πολλούς στο Ιράν ότι σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι ο Ραΐσι, προστατευόμενος του Χαμενεΐ, θα κέρδιζε, δήλωσε ο Ιταγίμ. Και ο 85χρονος ανώτατος ηγέτης φαίνεται τώρα πιο ενθαρρυμένος και ασφαλής από ποτέ.


Ο Χαμενεΐ «φαίνεται να κατευθύνεται προς αυτό το μονοπάτι της εδραίωσης της εξουσίας, εντός των σκληροπυρηνικών στρατοπέδων, των συντηρητικών στρατοπέδων, σχεδόν ό,τι κι αν συμβεί», δήλωσε ο Ιταγίμ.


«Από εκεί που βρίσκομαι, δεδομένου του ποιος πρόκειται να είναι υποψήφιος αυτή τη φορά, οι επερχόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα οδηγήσουν το Ιράν ακόμη πιο κάτω στον ίδιο δρόμο».

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο