Πτώση 23% στα καθαρά κέρδη για την Aramco στο Q3

Aramco

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco (TADAWUL:2222) ανακοίνωσε την Τρίτη πτώση 23% στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου, ξεπερνώντας οριακά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω των χαμηλότερων τιμών αργού πετρελαίου και των όγκων που πωλούνται.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 32,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου από 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας δήλωσε ότι η μείωση των τιμών και των όγκων πετρελαίου αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των δικαιωμάτων παραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η μέση εκτίμηση που παρείχε η εταιρεία από 12 αναλυτές ανέμενε καθαρά κέρδη 31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τρίμηνο.

Η Aramco κατέγραψε έσοδα ύψους 113,09 δισ. δολαρίων το τρίμηνο, έναντι 144,99 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες Chevron και Exxon Mobil κατέγραψαν τον περασμένο μήνα απότομη πτώση των κερδών του τρίτου τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι τιμές της ενέργειας ψυχράνθηκαν.

Τα κέρδη του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά οι τιμές απέχουν πολύ από τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου έτους.

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του έτους και ότι θα επανεξετάσει την απόφασή της τον επόμενο μήνα.

Η Aramco ανακοίνωσε βασικό μέρισμα ύψους 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο.

Η εταιρεία ενέκρινε μια δεύτερη διανομή των μερισμάτων της που συνδέονται με την απόδοση, με πληρωμή 9,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, ίση με την πρώτη πληρωμή που συνδέεται με την απόδοση.

Το δεύτερο μέρισμα που εξαρτάται από τις επιδόσεις βασίζεται στα αποτελέσματα της Aramco το 2022 και τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Οι μεταγενέστερες διανομές αναμένεται να προσαρμοστούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τα υπόλοιπα αποτελέσματα για το 2023, δήλωσε η εταιρεία.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο