Τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας βυθίστηκαν τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του έτους, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Κυριακή, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενισχύουν τα κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Τα κέρδη τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 27,1% σε σχέση με πέρυσι, μετά από πτώση 17,8% τον Αύγουστο, ενώ τα κέρδη υποχώρησαν 3,5% τους πρώτους εννέα μήνες έναντι αύξησης 0,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS).
Η πτώση των βιομηχανικών κερδών τον Σεπτέμβριο οφειλόταν σε παράγοντες όπως η ανεπαρκής ζήτηση και η απότομη πτώση των τιμών παραγωγού και μια σημαντικά υψηλότερη βάση σύγκρισης από τον Αύγουστο, δήλωσε ο στατιστικολόγος της NBS Wei Ning.
Ωστόσο, τα μέτρα πολιτικής που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα «θα ενισχύσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την παραγωγή και τη λειτουργία των βιομηχανικών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη και τη βελτίωση των κερδών τους», δήλωσε ο Wei σε δήλωση.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τις αρχές του 2023 στο τρίτο τρίμηνο, με τον τομέα των ακινήτων που πλήττεται από την κρίση να δείχνει ελάχιστα σημάδια σταθεροποίησης καθώς το Πεκίνο αγωνίζεται να αναζωογονήσει την ανάπτυξη.
Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης αυξημένες αποπληθωριστικές πιέσεις, πιο ήπια ανάπτυξη των εξαγωγών και υποτονική ζήτηση δανείων, υψώνοντας κόκκινες σημαίες για την οικονομική ανάκαμψη και ενισχύοντας τα επιχειρήματα για δημοσιονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Υπογραμμίζοντας τον επιχειρηματικό αντίκτυπο των μειώσεων των τιμών και την αδύναμη ζήτηση, τα κέρδη στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας υποχώρησαν 21,4% σε ετήσια βάση στα 30,5 δισεκατομμύρια γιουάν τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της China Passenger Car Association.
Οι αρχές ενίσχυσαν απότομα τα μέτρα τόνωσης της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των επιτοκίων, από τα τέλη Σεπτεμβρίου για να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη θα φτάσει τον στόχο του Πεκίνου γύρω στο 5% φέτος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας υποσχέθηκε περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα για την αναζωογόνηση της παραπαίουσας οικονομίας, χωρίς να δώσει αριθμό δολαρίων για το πακέτο, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας στα τέλη του περασμένου μήνα για τα πιο επιθετικά μέτρα νομισματικής στήριξης από την πανδημία.
Το μέγεθος του αναμενόμενου δημοσιονομικού πακέτου έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κερδοσκοπίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το τοπικό μέσο ενημέρωσης Caixin Global ανέφερε, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, ότι η Κίνα μπορεί να συγκεντρώσει 6 τρισεκατομμύρια γιουάν (842,7 δισεκατομμύρια δολάρια) από ειδικά ομόλογα δημοσίου σε διάστημα τριών ετών για να τονώσει μια χαλάρωση της οικονομίας.
Το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας θα συνεδριάσει από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ατζέντα του πολυαναμενόμενου χρέους και άλλων δημοσιονομικών μέτρων.
Οι κρατικές επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση κερδών κατά 6,5% τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο, τα κέρδη των ξένων εταιρειών αυξήθηκαν 1,5%, ενώ οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα σημείωσαν πτώση 0,6%, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της NBS.
Οι αριθμοί βιομηχανικών κερδών καλύπτουν εταιρείες με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων γιουάν (2,8 εκατομμύρια δολάρια) από τις κύριες δραστηριότητές τους.
πηγή:www.investing.com