Πτώση για την τιμή του πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στην Γάζα

πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν απότομα στις αρχές του ασιατικού εμπορίου τη Δευτέρα, αφού το Ισραήλ απέσυρε στρατιώτες από τμήματα της Γάζας και δεσμεύτηκε για ανανεωμένο διάλογο σχετικά με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς.

Η κίνηση παρουσίασε μια πιθανή αποκλιμάκωση στον μακροχρόνιο πόλεμο – ανησυχίες για τις οποίες ήταν μια βασική ώθηση στις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν επίσης ανοικτές σε κάποια κέρδη μετά την άνοδο σε υψηλά πέντε μηνών την περασμένη εβδομάδα, αφού το Ιράν απείλησε με στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραήλ για φερόμενες επιθέσεις σε πρεσβεία στη Συρία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent που λήγουν τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 1,8% στα 89,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού West Texas Intermediate μειώθηκαν κατά 1,7% στα 84,63 δολάρια το βαρέλι στις 20:35 ET (00:35 GMT).

Ισραήλ και Χαμάς ξεκινούν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στην Αίγυπτο

Ομάδες από το Ισραήλ και τη Χαμάς συναντήθηκαν στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, με τον διάλογο να έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις διακοπές του Eid αυτή την εβδομάδα.

Το Ισραήλ απέσυρε επίσης στρατεύματα από τη νότια Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Χαν Γιούνις. Αλλά η χώρα εξακολουθούσε να διατηρεί τις δυνάμεις της σε άλλα μέρη της αμφισβητούμενης περιοχής.

Οι κινήσεις – ιδιαίτερα οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός – παρουσίασαν κάποιες δυνατότητες για μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να μετριάσει την επίθεσή του εναντίον της Γάζας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά μια αποκλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δυνητικά θέτει σε ηρεμία ένα βασικό σημείο υποστήριξης για τις αγορές πετρελαίου – συγκεκριμένα ότι οι προμήθειες αργού από τη Μέση Ανατολή θα διαταραχθούν από τη σύγκρουση.

Αυτή η ιδέα ήταν ένα βασικό σημείο υποστήριξης για το πετρέλαιο τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να παραμείνει στο παιχνίδι μέχρι την υπογραφή επίσημης κατάπαυσης του πυρός.

Οι προσδοκίες για περιορισμένη προσφορά πετρελαίου παραμένουν στο παιχνίδι

Οι προσδοκίες για αυστηρότερες προμήθειες πετρελαίου είχαν επίσης ενισχύσει τις τιμές του αργού τις τελευταίες εβδομάδες και συνέχισαν να παραμένουν στο παιχνίδι.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) επανέλαβαν πρόσφατα ότι οι περικοπές παραγωγής του θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ ο κορυφαίος παραγωγός Ρωσία επεσήμανε επίσης βαθύτερες περικοπές παραγωγής.

Η ρωσική παραγωγή καυσίμων διαταράχθηκε επίσης από τις ουκρανικές επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας, οι οποίες έθεσαν εκτός λειτουργίας αρκετά βασικά διυλιστήρια.

Στο μέτωπο της ζήτησης, τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου της Κίνας αύξησαν επίσης την αισιοδοξία, ενώ η συρρίκνωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ παρουσίασε ισχυρή ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο