Ο Πύργος του Πειραιά, το πιο εμβληματικό κτήριο του Πειραιά, επανασυστήνεται στη ζωή της πόλης έχοντας ήδη προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς
Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από το 1972 όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Πύργου Πειραιά, ένα φιλόδοξο έργο που έμεινε ημιτελές καθώς για ένα μικρό χρονικό διάστημα αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοι του κτηρίου. Έτσι, για πολλές δεκαετίες, το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της Ελλάδος έμεινε ημιτελές και εν τέλει κενό.
To 2020, το κοινοπρακτικό σχήμα των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments, μετά από συμμετοχή σε διαγωνισμό, ανέλαβε τις εργασίες ανακατασκευής του. Η ολοκλήρωση του Πύργου του Πειραιά χρειάστηκε 4 χρόνια εργασιών, στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες επαγγελματίες, με κοινό σκοπό την αναγέννηση ενός μύθου, συντονίστηκαν έχοντας ένα κοινό όραμα, πολλές φρέσκιες ιδέες, σύμπνοια και προγραμματισμό.
Σήμερα, το αρχιτεκτονικό αυτό τοπόσημο στην αφετηρία της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας, που βρίσκεται στην καρδιά ενός εκ των σημαντικότερων επιβατικών λιμανιών της Ευρώπης και σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας αναγεννήθηκε, έγινε «πράσινος», φωτεινός, σύγχρονος και έδωσε νέα πνοή στο λιμάνι. Στην τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρευρέθηκαν Υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος και επικεφαλής των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου.
Η τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα στον 3ο όροφο του κτηρίου όπου δημιουργήθηκε και μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «People of Piraeus Tower», η οποία αναδεικνύει κάποιους από τους ανθρώπους που συντέλεσαν ώστε να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, σύμβολο του ορίζοντα της σύγχρονης Ελλάδας.
.
Στην τελετή των εγκαινίων κυριάρχησε το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, των δύο στοιχείων που περιβάλλουν τον Πύργο. Μια μπλε κορδέλα απλωνόταν από την είσοδο μέχρι και τη σκηνή, ώστε σε συνέχεια των ομιλιών του Δημάρχου Πειραιά, του Διευθύνοντα Συμβούλου της Piraeus Tower Α.Ε. και του Πρωθυπουργού, να ακολουθήσει το κόψιμό της και η κορύφωση με ένα μουσικό και φωτιστικό θέαμα 45 λεπτών.
Η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών», που αποτελούνταν από 30 μουσικούς, υπό τη διεύθυνση του Νικόλαου Μαλιάρα, εκτέλεσε το μουσικό έργο «Βαλς της Πευκοβελόνας» του συνθέτη Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη βραδιά αυτή. Ταυτόχρονα, 360 drones πέταξαν πάνω από το λιμάνι του Πειραιά σχηματίζοντας σμήνη από γλάρους και κύματα της θάλασσας, καταλήγοντας στον σχηματισμό του λογοτύπου της Piraeus Tower. Εν συνεχεία, εστίες από laser και φωτιστικές κεφαλές, συνέδεσαν τον Πύργο με διάφορα σημεία του λιμανιού, την ίδια στιγμή που 600 πυροτεχνήματα τοποθετημένα στην οροφή του κτηρίου, χρωμάτισαν τον ουρανό, προσφέροντας ένα μοναδικό υπερθέαμα.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο Πύργος Πειραιά, ως ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας, στοχεύει στην ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και σε ακόμα μία, παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση, που αφορά την υγεία και την ευεξία των χρηστών του κτηρίου, την πιστοποίηση WELL.
Έχοντας προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς, ο πρώτος βιοκλιματικός και ψηφιακός ουρανοξύστης της χώρας θα φιλοξενήσει γραφεία διακεκριμένων επιχειρήσεων, χώρους εστίασης και άθλησης, φαρμακείο καθώς και εμπορικά καταστήματα μεγάλων ομίλων.
Photo Credits: Νικόλας Χατζηφώτης, Elias Joidos, Γεωργία Θεοδώρου & Γιώργος Ξύγκας