Qianhai: Μία «σκληρή» κινεζική οικονομική ζώνη

Σενζέν

Ο Tony Xiong είναι ένας από τους τελευταίους επισκέπτες των λαμπερών πύργων γραφείων στο νεότερο τμήμα της Σενζέν, που χτίστηκε για να αναδείξει το οικονομικό θαύμα της Κίνας. Δεν θα περάσει καθόλου προσωπικό χρόνο στην περιοχή.

Στα περισσότερα μεσημεριανά διαλείμματα, οδηγεί 20 έως 30 λεπτά σε πιο καθιερωμένα μέρη της Σενζέν για να φάει μοσχαρίσια νουντλς σε οικογενειακά εστιατόρια πριν επιστρέψει τρέχοντας στη δουλειά.

“Στο Qianhai, είτε περπατάς 10 λεπτά στον ήλιο για να πας στο εμπορικό κέντρο είτε τρως το απαίσιο φαγητό της καφετέριας”, δήλωσε ο 30χρονος, εργαζόμενος στα οικονομικά σε κρατική εταιρεία ακινήτων. “Δεν μου αρέσει να βρίσκομαι εκεί. “

Οι εργαζόμενοι σε γραφεία δεν είναι οι μόνοι που γκρινιάζουν για την έλλειψη ελκυστικότητας του Qianhai, μιας ειδικής οικονομικής ζώνης όπου τα κινεζικά όνειρα για παγκόσμια οικονομική δύναμη και οικονομική ευημερία που κάποτε έμοιαζαν αναπόφευκτα, τώρα σκοτεινιάζουν από μισοάδειους ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα, καθώς και από ελάχιστα χρησιμοποιούμενους αυτοκινητόδρομους.

Αυτό το παράρτημα της Σενζέν άνοιξε τις πύλες του πριν από μια δεκαετία, μετά από μια αρχική επένδυση 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να το αποκαλούν το Χονγκ Κονγκ της ηπειρωτικής Κίνας: ένα μελλοντικό διεθνές κέντρο τεχνολογίας και χρηματοδότησης, ένα πεδίο δοκιμών για την απελευθέρωση των αγορών και την πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Ωστόσο, συνεντεύξεις του Reuters με 10 στελέχη και επενδυτές, καθώς και με εμπειρογνώμονες σε θέματα ακινήτων, διπλωμάτες και οικονομολόγους και 10 εργαζόμενους στην περιοχή κατά τη διάρκεια έξι επισκέψεων μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου δίνουν την εικόνα μιας σε μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένης περιοχής που έχει εγκαταλείψει τις μεταρρυθμιστικές της φιλοδοξίες. Ταυτόχρονα, είπαν οι άνθρωποι αυτοί, η Qianhai αγωνίζεται να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 2.500 άλλες ειδικές ζώνες σε όλη την Κίνα, οι οποίες προσφέρουν διάφορες επιδοτήσεις σε απρόθυμες επιχειρήσεις.

Πέντε οικονομολόγοι και τρεις διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι οι δυσκολίες του Qianhai αντανακλούν τα όρια του παλιού μοντέλου ανάπτυξης της Κίνας “χτίστε το και θα έρθουν” – ένα μοντέλο που λειτούργησε θαυματουργά μια γενιά νωρίτερα για την ευρύτερη Shenzhen, μια από τις πρώτες και πιο επιτυχημένες ειδικές οικονομικές ζώνες της χώρας.

Το ποσοστό κενών γραφείων ήταν 28,9% το τρίτο τρίμηνο, σχεδόν το υψηλότερο των τελευταίων τριών ετών, έναντι 23,2% στο Shenzhen συνολικά και 15,1% έως 17,1% στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, σύμφωνα με την Knight Frank, παρά τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης του Qianhai.

Και αυτό πριν ολοκληρωθεί ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Κίνας με ύψος πάνω από 1.000 μέτρα και ένα σύμπλεγμα άλλων πύργων. Η αμείλικτη προσφορά έχει οδηγήσει σε αύξηση των κενών θέσεων, αλλά οι νεοεισερχόμενοι εκτός από τις επιχειρήσεις που συνδέονται με το κράτος είναι δύσκολο να βρεθούν, δήλωσαν τρία στελέχη του κλάδου των ακινήτων στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Με την Κίνα να εισέρχεται σε μια νέα εποχή υποτονικής ανάπτυξης, το Qianhai μπορεί να μην φτάσει ποτέ στη διεθνή θέση που φιλοδοξεί.

Οι αναλυτές λένε ότι το Qianhai, και η Κίνα, πρέπει να επαναλάβουν τις αναθεωρήσεις της αγοράς που το Πεκίνο σκόπευε να εφαρμόσει πιλοτικά στην ειδική περιοχή πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ η οικονομία στο σύνολό της πρέπει να βασιστεί περισσότερο στην κατανάλωση των νοικοκυριών για να επανέλθει η υψηλή ανάπτυξη.

“Όταν μια χώρα φτάνει στην κατάσταση ανάπτυξης της Κίνας σήμερα, δεν μπορεί να αναπτυχθεί από ειδικές ζώνες”, δήλωσε ο Antonio Fatas, καθηγητής οικονομικών στη διεθνή σχολή επιχειρήσεων INSEAD. “Η ανάπτυξη είναι πολύ πιο σύνθετη, απαιτεί μεταρρυθμίσεις που είναι ολοκληρωμένες”

Η Αρχή Qianhai και το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό των τοπικών και μακροοικονομικών προκλήσεων.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η Σενζέν εξελίχθηκε από μια συλλογή χωριών σε μια μεγαλούπολη 18 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου εδρεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Κίνας.

Έγινε η ιστορία της επιτυχίας των πολιτικών “μεταρρύθμισης και ανοίγματος” του πρώην Κινέζου ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ, με τη φιλικότητά της προς τις επιχειρήσεις να αντιγράφεται έκτοτε από άλλες πόλεις, ιδίως κατά μήκος του Δέλτα του ποταμού Μαργαριταριού, παράλληλα με την απαράμιλλη ανάπτυξη υποδομών.

Το 2010, το Πεκίνο ενέκρινε το σχέδιο Qianhai ως εργαστήριο πολιτικής για την έναρξη ενός νέου αναπτυξιακού σταδίου για την Κίνα.

Τα σχέδια περιλάμβαναν ένα ανεξάρτητο όργανο καταπολέμησης της δωροδοκίας, όπως το Χονγκ Κονγκ, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το σταδιακό άνοιγμα του λογαριασμού κεφαλαίων της χώρας και τη διεθνοποίηση του γουάν, καθώς και πλήρη ελευθερία του διαδικτύου σε όλη την περιοχή.

Όταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε το Qianhai στο πρώτο του ταξίδι ως γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος το 2012, προβλέποντας ότι θα είναι “πιο ξεχωριστή από μια ειδική ζώνη”, οι αλλαγές αυτές φάνηκαν μόνο η αρχή μιας πιο ανοιχτής Κίνας.

Όμως τα σχέδια καταργήθηκαν ένα προς ένα τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι τη στιγμή που ο Σι επέστρεψε για την 40ή επέτειο των αλλαγών του Ντενγκ το 2019, το κλίμα είχε χαλάσει, καθώς η κρατική εποπτεία των αγορών αυστηροποιήθηκε, το ισοζύγιο κεφαλαίων σφραγίστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά από ένα σκάνδαλο εκροών το 2015 και η λογοκρισία και η επιτήρηση εντάθηκαν.

“Τα τελευταία 10 χρόνια δεν αφορούσαν πραγματικές μεταρρυθμίσεις και ανοιχτές πόρτες”, δήλωσε ο Zhiwu Chen, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. “Αντ’ αυτού, οι ανατροπές των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων έχουν επικρατήσει”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει καταπνίξει την πρόοδο του Qianhai.

“Τον παλιό καιρό, οι υπάλληλοι στο Qianhai θα ενθαρρύνονταν και θα είχαν κίνητρα να πειραματιστούν με δημιουργικές καινοτομίες πολιτικής. Στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον, οι αξιωματούχοι δίνουν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου”

Χαμηλοί φόροι και επιδοτήσεις

Χωρίς τις υποσχόμενες αλλαγές, τα υπόλοιπα σημεία πώλησης του Qianhai είναι οι φόροι εισοδήματος 15%, έναντι 25% στο μεγαλύτερο μέρος της Κίνας, η εγγύτητά του στο Χονγκ Κονγκ και μερικές από τις νεότερες εγκαταστάσεις γραφείων και εμπορικών εγκαταστάσεων της χώρας, οι οποίες συνοδεύονται από μια εφάπαξ επιδότηση 30 εκατομμυρίων γιουάν (4,1 εκατομμύρια δολάρια) για αγορές και έως 5 εκατομμύρια γιουάν ετησίως για ενοίκια.

Η Αρχή Qianhai, η οποία διαχειρίζεται την περιοχή, αναφέρει ότι περισσότερες από 100.000 εταιρείες έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των HSBC, UBS και Standard Chartered (OTC:SCBFF).

Η ζώνη έχει προσελκύσει οικογενειακά γραφεία, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, δήλωσε ο Witman Hung, εκπρόσωπος στο κοινοβούλιο της Κίνας και πρώην κύριος αξιωματούχος σύνδεσμος της αρχής για το Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, πράκτορες ακινήτων, στελέχη και επενδυτές λένε ότι πολλές επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στο Qianhai δεν μετακόμισαν ποτέ εκεί.

“Στην πραγματικότητα δεν έχουμε κανέναν άνθρωπο εκεί, δεν έχω καν πάει ποτέ στη διεύθυνση”, δήλωσε ο Brian Miller, ο οποίος έχει μια επιχείρηση αποθήκης αλλού στη Shenzhen, αλλά εγγράφηκε στο Qianhai κατόπιν συμβουλής του λογιστή του.

Ένα στέλεχος της τεχνολογίας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος δήλωσε ότι η εταιρεία του νοικιάζει στο Qianhai για φορολογικούς λόγους και για να διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση. Σχεδίαζε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του εκεί, αλλά άλλαξε γνώμη καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε. Τώρα διατηρεί ένα ελάχιστο πλήρωμα.

“Δεν είναι πρόβλημα του Qianhai, είναι μακροοικονομικό πρόβλημα”, είπε.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα κίνητρα του Qianhai είναι παρόμοια με αυτά που προσφέρουν άλλες ειδικές ζώνες, συμπεριλαμβανομένων των κοντινών, όπως η Nansha κοντά στο Guangzhou και η Hengqin δίπλα στο Μακάο. Αλλά τα ενοίκια στο Qianhai είναι διπλάσια από εκείνα στο Hengqin και εξαπλάσια από εκείνα στο Nansha, λένε οι πράκτορες.

“Παλαιότερα, κάθε περιοχή είχε μια μικρή ειδικότητα που έπρεπε να ακολουθηθεί, αλλά τώρα οπουδήποτε μπορεί να κάνει τα πάντα, είναι πολύ μπερδεμένο”, δήλωσε ο Klaus Zenkel, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Νότια Κίνα, προσθέτοντας ότι δεν μετακινούνται νέες ευρωπαϊκές εταιρείες.

“Η υποδομή υπάρχει, απλώς πώς πείθεις τις εταιρείες να έρθουν;”

Μια έρευνα του Επιμελητηρίου σε 75 εταιρείες τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι μόνο το 44% ήταν αισιόδοξο για την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, μια άλλη ονομασία για το σύμπλεγμα των νότιων κινεζικών πόλεων, από 68% το 2022.

Ο Bill Deng, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διασυνοριακής χρηματοδότησης XTransfer, λέει ότι δεν θα μετακομίσει στο Qianhai.

Το Χονγκ Κονγκ “έχει ένα παγκόσμιο σύστημα που είναι ελεύθερο, έχει το ταλέντο, έχει την εμπειρία”, είπε, προσθέτοντας ότι η ηπειρωτική χώρα ήταν “πολύ προσεκτική” όσον αφορά το οικονομικό άνοιγμα.

Στους δρόμους του Qianhai, κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν την ηρεμία. Ένας δάσκαλος οδήγησης βρίσκει την περιοχή ιδανική για τα πρώτα μαθήματα. Ένας πωλητής ανεβαίνει επίπεδο σε ένα παιχνίδι για smartphone.

Σε μια καφετέρια κοντά σε έναν βράχο που φέρει την καλλιγραφία του Deng για το Qianhai, ένας barista που έδωσε μόνο το επώνυμό του, Zhang, περνάει τον περισσότερο χρόνο του συζητώντας με το υπόλοιπο προσωπικό.

“Δεν υπάρχουν πολλοί πελάτες και δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται το μαγαζί για το βράχο. Μερικές φορές βαριέμαι, αλλά η ησυχία είναι καλή”, είπε.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο