Quest Holdings: Τα αδιανέμητα κέρδη και οι συζητήσεις για την πώληση της ACS (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Στην τακτική γ.σ. η Quest έχει συμπεριλάβει ως θέμα, πέρα από την έγκριση διάθεσης αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσης 2023, τη διανομή μερίσματος στους μετόχους και την έγκριση διανομής υπολοίπου κερδών εις νέον προηγούμενων χρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ισολογισμό της 31ης Μαρτίου 2024 ο λογαριασμός για τα αδιανέμητα κέρδη ξεπερνά τα 206 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,92 ευρώ ανά μετοχή.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει 92 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Ταυτόχρονα, οι τραπεζικές της υποχρεώσεις αγγίζουν τα 122 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024, έναντι -16 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023, κυρίως λόγω αύξησης του κεφαλαίου κίνησης.

Είναι σαφές πως η εταιρεία δεν προτίθεται να διανείμει ολόκληρο το ποσό των αδιανέμητων κερδών, ωστόσο ένα μέρος εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια μελλοντική επιλογή. Πόσο μακρινή; Μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση της ACS το αργότερο! Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι η παραπάνω σημείωση στα θέματα της τακτικής γ.σ. υπήρχε και στην περυσινή ατζέντα!

Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της ACS, θα μπορούσαμε να αναλογιστούμε την πιθανότητα μιας σημαντικής επιστροφής κεφαλαίου, εφόσον κλείσει η πώληση και η διοίκηση δεν έχει ανιχνεύσει κάποια άλλη εξίσου μεγάλη εξαγορά. Όπως και να έχει, πάντως, το ικανοποιητικό ταμείο σε συνδυασμό με τα αυξημένα αδιανέμητα κέρδη κάνουν την Quest μια εταιρεία με προσδοκία για αυξημένα μελλοντικά μερίσματα – επιστροφή κεφαλαίου.

Quest Holdings

Ο όμιλος Quest στο α’ τρίμηνο του 2024 παρουσίασε κύκλο εργασιών 303 εκατ. ευρώ (+6,0%), κέρδη EBITDA 18,65 εκατ. ευρώ (-4,2%) και κέρδη μετά φόρων 8,6 εκατ. ευρώ (-15%). Η μείωση των κερδών μετά φόρων οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση των μικτών περιθωρίων στις εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και στη μεγέθυνση του καθαρού χρηματοοικονομικού κόστους λόγω της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ.

Ο όμιλος διατηρεί ένα διαφοροποιημένο μείγμα κύκλου εργασιών, με τις πωλήσεις λιανικής να αποτελούν περί το 69% των συνολικών πωλήσεων, δεύτερο το κομμάτι των υπηρεσιών πληροφορικής με 18% και τρίτο τον τομέα των ταχυμεταφορών (ACS) με 12% περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία α’ τριμήνου.

Για την εμπορική δραστηριότητα οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2024 κάνουν λόγο για ήπια αύξηση πωλήσεων και σταθεροποίηση, ίσως και μικρή υποχώρηση της κερδοφορίας, σε σχέση με το 2023. Για την πληροφορική οι ενδείξεις είναι σαφώς καλύτερες, καθώς εκτιμάται αύξηση τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κερδοφορία. Θετικά αναμένονται τα μεγέθη και για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η εταιρεία αναμένεται να επενδύσει περί τα 12 εκατ. ευρώ στην ACS, με σκοπό να βελτιώσει το λεγόμενο “τελευταίο μίλι” στις παραδόσεις με την εφαρμογή κουτιών παράδοσης.

Η τακτική γ.σ. της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,22 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 4%! Οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα στις 25 Ιουνίου 2024.

Η αποτίμηση της εταιρείας διατηρείται σε ελκυστικά επίπεδα, με τον λόγο τιμή προς κέρδη (P/E) να διαμορφώνεται ελαφρώς υψηλότερα των 10 φορών τα κέρδη του 2024. Ταυτόχρονα, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται περί τις 7 φορές τα EBITDA του 2024, αφήνοντας ένα ανοδικό περιθώριο λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ο τομέας της πληροφορικής συνεισφέρει το 1/4 των συνολικών λειτουργικών κερδών (EBITDA), κλάδος ο οποίος απολαμβάνει σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις τα τελευταία έτη.

Τέλος, η Quest, όπως είχαμε εκτιμήσει στις 30 Απριλίου 2024, τελικά θα υποβιβασθεί στον FTSE Midcap από τον FTSE Large Cap, αφού βρέθηκε στην τελευταία θέση του δείκτη μετά τον αναθεωρημένο κανονισμό του FTSE και την εισαγωγή του ΔΑΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του διαχειριστή των δεικτών FTSE, η Quest βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε ό,τι αφορά τις επιλαχούσες εταιρείες.

Όλες οι αλλαγές για την αναθεώρηση του FTSE Large Cap θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τρίτης 25 Ιουνίου 2024, την ίδια ημέρα που αποκόπτει και το μέρισμα η εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές λαμβάνουν τις θέσεις τους στους δείκτες την προηγουμένη εργάσιμη, που είναι η 19η Ιουνίου 2024.

Quest Holdings

https://www.capital.gr/analusi/3816715/ta-adianemita-kerdi-kai-oi-suzitiseis-gia-tin-polisi-tis-acs/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο