Ράλι κοντά στο 6% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή

Ολοκλήρωσαν με σημαντικά κέρδη την εβδομάδα, μετά την κίνηση των ΗΠΑ να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών αργού, εντείνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά στην αγορά.

  • Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που παραβίασαν το ανώτατο όριο της τιμής πετρελαίου που είχε θέσει η G7 ώστε να ελέγχεται η “είσοδος” του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά.

“Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του να μειώσουν τα κέρδη του ρωσικού κυβερνητικού πετρελαίου και να περιορίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή”, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

  • Σε αυτό το κλίμα το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 4,78 δολάρια ή 5,8% στα 87,69 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 5,9%.

Παράλληλα, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,89 δολάρια ή 5,7% στα 90,89 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε “άλμα” 7,5%.

  • “Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, ώθησε τις τιμές σε ανοδική πορεία, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ επίσης ενίσχυσαν την ανοδική τάση”, είπε.

“Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό παραμένουν έντονες εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την εξάπλωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στην περιοχή, με αποτέλεσμα σημαντικές διαταραχές σε μια ήδη στενή αγορά”, δήλωσε ο Otunuga.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian δήλωσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές της Χεζμπολάχ στην περιοχή ενδέχεται να ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο αν συνεχιστούν η πολιορκία της Γάζας και οι επιθέσεις του Ισραήλ.

Iranian Foreign Minister to visit Beirut

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο