Ρευστοποιήσεις στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανακτώντας μερικά από τα κέρδη της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν μια «επιθετική» Federal Reserve, μια επιβράδυνση του πληθωρισμού καθώς και την ισχύ στον τομέα της τεχνολογίας.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 0,5%, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,3%, και ο δείκτης NASDAQ Composite σημειώνει πτώση 0,3%.

Πιθανά εβδομαδιαία κέρδη

Παρά τις απώλειες της Παρασκευής, ο S&P 500 εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία να κερδίσει 1,2% αυτή την εβδομάδα και ο Nasdaq 2,7%, με τον DJIA των 30 μετοχών να υστερεί με πτώση 0,9%.

Τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν απροσδόκητα τον Μάιο, μια ημέρα μετά τον ελαφρώς ηπιότερο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι υπήρχε μια αποπληθωριστική τάση, που πιθανότατα θα οδηγούσε σε χαμηλότερα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό βοήθησε να κατευναστούν ορισμένες ανησυχίες της αγοράς γύρω από τις επικαιροποιημένες προβλέψεις πολιτικής της Fed νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι οποίες σηματοδότησαν ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει τώρα να μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά το 2024.

Η ομοσπονδιακή πρόεδρος του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ αναφέρθηκε νωρίτερα την Παρασκευή λέγοντας ότι είναι σημαντικό να μην περιμένουμε πολύ για να μειώσουμε τα επιτόκια, καθώς είναι σαφές ότι η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομία.

Τούτου λεχθέντος, σημείωσε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έπρεπε να δουν τον πληθωρισμό να μειώνεται περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα, πιστεύοντας ότι η κεντρική τράπεζα ήταν σε ανόητη θέση με τη νομισματική πολιτική.

Εταιρικά νέα

Ο τεχνολογικός τομέας κυριάρχησε στη δραστηριότητα αυτή την εβδομάδα, επεκτείνοντας ένα ράλι που παρατηρήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το οποίο προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη αγορά Apple (NASDAQ: AAPL) που ανακοίνωσε μια σημαντική εισβολή στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ανακοίνωση της Apple έδωσε περισσότερο καύσιμο στο ράλι AI και είδε επίσης τη μετοχή να γίνεται για λίγο η πιο πολύτιμη εταιρεία στη Wall Street.

Αυτό συνεχίστηκε την Παρασκευή, με τη μετοχή της Adobe Systems (NASDAQ:ADBE) να ενισχύεται κατά 15%, αφού ο γίγαντας λογισμικού κατέγραψε ισχυρά κέρδη και αύξησε την καθοδήγησή του για το 2024 σχετικά με την υψηλότερη ζήτηση για τα εργαλεία επεξεργασίας που λειτουργούν με AI.

Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla σημειώνει κέρδη άνω του 1%, αφού οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ ενός αμφιλεγόμενου πακέτου αμοιβών 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο Elon Musk, καθώς και την επανενσωμάτωση της εταιρείας στο Τέξας.

Το αργό ετοιμάζεται για ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη

Οι τιμές του αργού κέρδισαν την Παρασκευή, οδεύοντας προς την καλύτερη εβδομάδα τους σε περισσότερους από δύο μήνες λόγω των αυξημένων ελπίδων για αύξηση της ζήτησης φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονται 0,3% υψηλότερα στα 78,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent υποχωρεί κατά 0,5% στα 83,19 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο άνω του 4% αυτή την εβδομάδα — την καλύτερη εβδομάδα από τις 5 Απριλίου.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών επέμεινε στην πρόβλεψη για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024, επισκιάζοντας μια πιο πτωτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Επιπλέον, η ισχυρή επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προέβλεψε σταθερή ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο