Ρεκόρ κατέγραψε το πλεόνασμα της Βρετανίας τον Ιανουάριο

επιτόκια

πλεόνασμα

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε καθαρό πλεόνασμα ρεκόρ 16,7 δισεκατομμυρίων λιρών (21,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σημείωσε ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας συνήθως παρουσιάζουν πλεόνασμα τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με άλλους μήνες, καθώς εισπράττονται από αυτοαξιολογούμενες ετήσιες πληρωμές φόρου εισοδήματος.

Τα συνδυασμένα έσοδα από φόρους εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών ανήλθαν σε 33 δισεκατομμύρια λίρες τον Ιανουάριο, ανέφερε η ONS, μειωμένα κατά 1,8 δισεκατομμύρια λίρες από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Τα συνολικά κρατικά φορολογικά έσοδα ανήλθαν στο ρεκόρ των 90,8 δισεκατομμυρίων λιρών, αυξημένα κατά 2,9 δισεκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Ο κρατικός δανεισμός κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που εκτείνεται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2024 ήταν 96,6 δισεκατομμύρια λίρες, 3,1 δισεκατομμύρια λίρες χαμηλότερα από ό, τι κατά την ίδια 10μηνη περίοδο πριν από ένα χρόνο και 9,2 δισεκατομμύρια λίρες χαμηλότερα από τα 105,8 δισεκατομμύρια λίρες που είχε προβλέψει προηγουμένως το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού.

Το δημόσιο χρέος εκτιμήθηκε σε περίπου 96,5% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αυξημένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο του 2023 και διατηρείται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τόνισε η ONS.

«Παρείχαμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να πληρώσουμε μισθούς, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να προστατεύσουμε ζωές κατά τη διάρκεια του Covid και να πληρώσουμε τους μισούς λογαριασμούς ενέργειας των ανθρώπων μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής γραμματέας της κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών, Λόρα Τροτ.

«Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις μελλοντικές γενιές να πληρώσουν τον λογαριασμό, γι ‘αυτό έχουμε λάβει δύσκολες αποφάσεις για να βοηθήσουμε στη μείωση του δανεισμού σε σχέση με αυτό που ανέμενε το OBR τον Μάρτιο».

Τα στοιχεία της Τετάρτης σηματοδοτούν το τελικό σύνολο στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά πριν ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παραδώσει τον εαρινό προϋπολογισμό του, ο οποίος περιγράφει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης για το έτος, στις 6 Μαρτίου.

Με τις γενικές εκλογές να αναμένονται πριν από τα τέλη Ιανουαρίου του 2025 και το κύριο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να προηγείται με περισσότερες από 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με το αν ο Χαντ θα προσπαθήσει να βρει το περιθώριο για φορολογικές περικοπές τον επόμενο μήνα.

«Με τα πρόσφατα αποτελέσματα των αναπληρωματικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο να υποδηλώνουν ότι το Εργατικό Κόμμα συνεχίζει να έχει το πλεονέκτημα καθώς οδεύουμε προς τις γενικές εκλογές, ο Χαντ θα βρεθεί υπό πίεση να προσφέρει φορολογικές περικοπές», δήλωσε η Λίντσεϊ Τζέιμς, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Quilter Investors.

«Ωστόσο, με τα χέρια του σε μεγάλο βαθμό δεμένα από την κατάσταση των οικονομικών του έθνους, οι επενδυτές πρέπει να είναι ρεαλιστές σχετικά με τις προοπτικές για την έκταση αυτού ή να προετοιμαστούν για πιο άγριες περικοπές στις ήδη υπό πίεση δημόσιες υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου».

Παρά το πλεόνασμα ρεκόρ του Ιανουαρίου, τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα έσοδα αυτοαξιολόγησης σήμαιναν ότι το ποσοστό ήταν στην πραγματικότητα ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπε το OBR τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, ο Χαντ θα βρει παρηγοριά στην αναθεώρηση των στοιχείων δανεισμού κατά τους πρώτους 10 μήνες του οικονομικού έτους, σύμφωνα με τον Martin Mikloš, ερευνητή οικονομολόγο στο Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών.

“Ενώ ο χαμηλότερος δανεισμός τους τελευταίους δέκα μήνες είναι ευπρόσδεκτη είδηση, καθώς το OBR προετοιμάζει ένα νέο σύνολο προβλέψεων για τον επερχόμενο προϋπολογισμό του Μαρτίου, πολύ πιο σημαντική θα είναι η κρίση που θα κάνουν για τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού”, δήλωσε ο Mikloš.

«Με τις δημόσιες υπηρεσίες υπό πίεση, τις πιέσεις να αντισταθμιστεί μέρος της αύξησης ρεκόρ φόρων που παρατηρήθηκε από το 2019 και την ανάγκη για ένα αξιόπιστο σχέδιο για να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία, ο επερχόμενος προϋπολογισμός της καγκελαρίου δεν θα είναι εύκολος στην πλοήγηση».

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο