Richard Norris Williams: Από επιζών του Τιτανικού σε πρωταθλητή τένις- Μια ιστορία ανθεκτικότητας, τύχης και ανθρώπινης διορατικότητας!

Richard Norris Williams, από επιζών του Τιτανικού σε πρωταθλητή τένις
Από τον συγγραφέα Steven Jones

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

Η βύθιση του Τιτανικού είναι ένα γεγονός που δεν απαιτεί συστάσεις. Έχουν υπάρξει αμέτρητα βιβλία, ταινίες, podcasts και εκπομπές σχετικά με την καταστροφή, εστιάζοντας κυρίως στο πώς συνέβη.

Η ιστορία του Richard Norris Williams II είναι μια ιστορία ανθεκτικότητας, τύχης και ανθρώπινης διορατικότητας!

Μια έξαρση ατυχούς τύχης προσγείωσε τον Richard στο πλοίο εκείνη την ημέρα, αλλά μετά από μια απίστευτη επίδειξη αυτοσυντήρησης, ήταν σε θέση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σπουδαία πράγματα.

Η γέννηση ενός αστεριού
Ο RichardDickNorris Williams II γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1891, στη Γενεύη της Ελβετίας, από γονείς Charles Duane Williams και Lydia White, οι οποίοι ήταν και οι δύο Αμερικανοί πολίτες.

Ο Richard πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης ζωής του στην Ελβετία και λόγω του πλούτου και των διασυνδέσεων της οικογένειάς του, απολάμβανε τη διδασκαλία σε ιδιωτικό σχολείο, κάτι που τα περισσότερα παιδιά θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν.

Ενώ ήταν στο σχολείο, ο Richard πήρε καλούς βαθμούς, αλλά ξεχώρισε στους δασκάλους για έναν άλλο λόγο.

Γρήγορα έγινε φανερό ότι ο Ρίτσαρντ ήταν τενίστας. Έτρεξε δαχτυλίδια γύρω από τους αντιπάλους του στο γήπεδο και αμέσως ανέβηκε στους τοπικούς πίνακες πρωταθλήματος.

Ο πατέρας του Ρίτσαρντ, Τσαρλς Ντουέιν, είχε μυήσει τον γιο του στο άθλημα και ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της προπονητικής του. Ο Richard κέρδισε το Swiss Open Singles το 1911 σε ηλικία μόλις 20 ετών. Ο κόσμος ήταν στα πόδια του και δεν ήταν σίγουρος πού να κατευθυνθεί στη συνέχεια.

Το 1912, η οικογένεια Williams αποφάσισε να επιστρέψει στις ΗΠΑ λόγω της προβληματικής υγείας του Charles. Ενώ αυτό σήμαινε να αφήσει πίσω του όλα όσα είχε γνωρίσει ποτέ, υπήρχε ένα λαμπρό φως για τον Ρίτσαρντ.

Επρόκειτο να εγγραφεί στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Όχι μόνο θα λάμβανε εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης, αλλά θα ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί συλλογικούς αθλητές και άλλα νεαρά αστέρια του αθλητισμού.

Η βύθιση του Τιτανικού
Εβδομάδες πριν πάει στο Χάρβαρντ, ο Ρίτσαρντ χτυπήθηκε από ένα κρούσμα ιλαράς, το οποίο διέκοψε τα ταξιδιωτικά του σχέδια.

Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, ο Richard είχε επιστρέψει πλήρως στην υγεία του και ο πατέρας του είχε κλείσει και τα δύο εισιτήρια πρώτης θέσης στο νέο RMS Titanic.

Στις 10 Απριλίου 1912, ο Ρίτσαρντ, ο πατέρας του Τσαρλς και εκατοντάδες άλλοι πρόθυμοι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο RMS Titanic στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας. Το πλοίο απέπλευσε και για λίγες μέρες, όλα φαίνονταν τέλεια.

Richard Norris Williams

Στη συνέχεια, η τραγωδία θα χτυπήσει στις 14 Απριλίου 1912, μόλις 4 ημέρες μετά το παρθενικό ταξίδι του πλοίου. Στις 11:40 μ. μ. , το πλοίο συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο, βυθίζοντάς το στο χάος.

Αρχικά, κανείς, συμπεριλαμβανομένου του Ριχάρδου και του Καρόλου, δεν συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση του πλοίου με το παγόβουνο, έφυγαν από την καμπίνα πρώτης θέσης στο C-Deck για να δουν τι συνέβαινε.

Σε μια σκηνή που έχει γίνει διαβόητη χάρη στην ταινία Τιτανικός του 1997, ο Richard και ο πατέρας του κατευθύνονταν προς το γυμναστήριο όπου κρύβονταν οι επιβάτες. Συνάντησαν μια γυναίκα που είχε παγιδευτεί στην καμπίνα της.

Η καμπίνα άρχισε σιγά-σιγά να γεμίζει με παγωμένο νερό και ο Richard δεν ήταν από αυτούς που κάθονταν και επέτρεπαν να ξεδιπλωθεί τέτοια φρίκη. Ο Richard άρχισε να σπάει την πόρτα, σώζοντας τελικά τη γυναίκα.

Ενώ ο Richard είχε κάνει το σωστό, οι αγωνοδίκες στο πλοίο δεν εντυπωσιάστηκαν με την απόδοσή του, απειλώντας τον με πρόστιμα και επιπλήξεις για ζημιά στην περιουσία του πλοίου.

Τόσο ο Ριχάρδος όσο και ο Κάρολος αγνόησαν τα σταυρόλεξα του αεροσυνοδού καθώς περπατούσαν μέσα από παγωμένο νερό προς το γυμναστήριο του πλοίου. Το ζευγάρι είχε προσπαθήσει αρχικά να αναζητήσει καταφύγιο σε ένα μπαρ, αλλά τους έδιωξαν και τους έδωσαν μια άδεια φιάλη.

Δεκάδες άλλοι επιβάτες είχαν αρχίσει να συνωστίζονται στο γυμναστήριο του πλοίου καθώς το νερό ανέβαινε με κάθε ανάσα. Οι άνθρωποι μαζεύτηκαν για να ζεσταθούν και προσευχήθηκαν το νερό να σταματήσει να ανεβαίνει.

Καθώς περνούσαν τα λεπτά, η πλήρης σοβαρότητα της κατάστασης έγινε εμφανής, με τον Richard και τον Charles να επιλέγουν να φύγουν από το γυμναστήριο. Το ζευγάρι κατευθύνθηκε προς το εξωτερικό κατάστρωμα.

Το ζευγάρι έκανε ένα άλμα πίστης, ένα άλμα που μόνο ένας θα επιβίωνε. Καθώς το ζευγάρι πήδηξε στα παγωμένα βάθη κάτω, ο Richard έπεσε στο νερό και παρακολούθησε με τρόμο τον ήρωά του και τον πατέρα του, Charles Duane Williams, να συνθλίβονται από μια καμινάδα που έπεφτε.

Ο κυματισμός από τη συντριβή της καμινάδας παρέσυρε τον Richard πιο έξω στη θάλασσα και αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε ποτέ τον πατέρα του.

Επιβιώνοντας από τον Τιτανικό
Για λίγα δευτερόλεπτα, τα ισχυρά ρεύματα και τα κύματα κράτησαν τον Richard κάτω από το νερό. Σε συνέντευξή του μετά το γεγονός, είπε: «Δεν ήμουν κάτω από το νερό για πολύ καιρό μόλις έφτασα στην κορυφή, πέταξα το μεγάλο γούνινο παλτό.

Πέταξα επίσης τα παπούτσια μου. Περίπου είκοσι μέτρα μακριά, είδα κάτι να επιπλέει και κολύμπησα προς το μέρος του». Ο Richard είχε βρει μια σωσίβια λέμβο σε μια απίστευτη τύχη σε αυτό που κατά τα άλλα ήταν ένα καταστροφικό γεγονός.

Η ίδια η σωσίβια λέμβος υπέστη ζημιές και εν μέρει κατέρρευσε, αλλά υπήρχε αρκετή για να κρατηθεί ο Ρίτσαρντ.

Για κάτι που θα μπορούσε να μοιάζει με μια αιωνιότητα, ο Richard και δεκάδες άλλοι επιβάτες βάδισαν στα παγωμένα νερά μέχρι να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τη δύναμη να ανέβουν στο πλοίο.

Οι συνθήκες στη σωσίβια λέμβο δεν ήταν πολύ καλύτερες και οι επιβαίνοντες βρέθηκαν βαθιά μέσα στο νερό.

Παρόλα αυτά, είχαν επιβιώσει από το ναυάγιο του Τιτανικού και ήταν ευγνώμονες που ήταν ζωντανοί. Για ώρες, οι εγκλωβισμένοι επιβάτες περίμεναν στο μερικώς βυθισμένο σκάφος, ελπίζοντας ότι ελπίζοντας ότι κάποιος θα απαντήσει στο κάλεσμα SOS.

Οι προσευχές τους εισακούστηκαν όταν το RMS Carpathia έφτασε στη σκηνή. Από τις 2. 240 ψυχές που επέβαιναν στο πλοίο, μόνο 706 επέζησαν, και ο Richard Williams II ήταν ένας από αυτούς.

Η ζωή μετά τον Τιτανικό
Το γεγονός ότι παγιδεύτηκε σε παγωμένα νερά για αρκετές ώρες είχε βλάψει σοβαρά τον Ρίτσαρντ. Τον είδε ένας γιατρός στο RMS Carpathia, ο οποίος του είπε ότι τα κρυοπαγήματα στα πόδια του ήταν τόσο άσχημα που πιθανότατα θα χρειαζόταν ακρωτηριασμό.

Ο Ρίτσαρντ, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να γραφτεί στο Χάρβαρντ και να γίνει πρωταθλητής τένις, κοίταξε τον γιατρό στα μάτια και είπε: «Όχι κύριε, θα τους χρειαστώ».

Ο Richard δεν ήταν έτοιμος να αφήσει τα όνειρά του να γλιστρήσουν από τα χέρια του και πήρε την αποκατάστασή του στα σοβαρά. Σύμφωνα με αναφορές, κάθε 2 ώρες, ο Richard σηκωνόταν και περπατούσε γύρω από το κατάστρωμα του πλοίου μέχρι να επανέλθει η κυκλοφορία του στο φυσιολογικό.


Richard Norris Williams

Richard Norris Williams μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ
Επανέλαβε αυτή τη διαδικασία για 4 ημέρες μέχρι το πλοίο να φτάσει στη Νέα Υόρκη. Ακόμα και μετά την αποβίβαση από το RMS Carpathia, ο Richard συνέχισε τη ρουτίνα αποκατάστασής του και μέσα σε λίγες εβδομάδες, επέστρεψε στο τένις.

Η επιβίωσή του από τον Τιτανικό τον έκανε μια μικρή διασημότητα. Έγινε δεκτός στο Χάρβαρντ και 9 εβδομάδες μετά τη βύθιση του Τιτανικού, ο Ρίτσαρντ έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε τουρνουά στο τουρνουά τένις Longwood Bowl στη Βοστώνη.

Σε μια περίεργη σύμπτωση, ο αντίπαλός του, Karl Howell Behr, είχε επίσης επιβιώσει από τη βύθιση του Τιτανικού. Δυστυχώς, ο Richard έχασε από τον Karl, αλλά αυτή δεν θα ήταν η τελευταία φορά που το ζευγάρι θα συναντηθεί.

Το 1914, στους Υπηκόους των ΗΠΑ, ο Williams και ο Behr ήρθαν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά, ο Richard κατάφερε να πάρει μια νίκη εναντίον ενός παλιού αντιπάλου.

Παρά τη μακροχρόνια ζημιά που υπέστη στα πόδια του, ο Richard συνέχισε να παίζει τένις και αργότερα εκείνο το έτος, κέρδισε το μονό ανδρών των ΗΠΑ. Δύο χρόνια αργότερα, το 1916, κατέκτησε ξανά το χρυσό στο απλό ανδρών πριν πάρει διπλές νίκες το 1925 και το 1926.

***

Ωστόσο, ο Richard δεν κυριάρχησε μόνο στην αμερικανική σκηνή τένις και το 1920, κατέκτησε το χρυσό στο διπλό στο Wimbledon.

Το 1924, ο Richard και η σύντροφός του Hazel Hotchkiss Wightman θα πάρουν το χρυσό στους αγώνες μικτού διπλού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η καριέρα του πήγε μόνο από δύναμη σε δύναμη και βοήθησε την ομάδα των ΗΠΑ να πάρει 5 νίκες στο Davis Cup.

Richard Norris Williams

Richard Williams και Hazel Hotchkiss Wightman παίζουν μικτά διπλά.

Τα επιτεύγματά του δεν σταμάτησαν εκεί. Όταν ξέσπασε ο Α ́ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ριχάρδος κατατάχθηκε στον γαλλικό στρατό και πολέμησε στο Δυτικό Μέτωπο.

Ο Richard τιμήθηκε με το Chevalier de la Legion dHonneur και το Croix de Guerre για τη γενναιότητα και τις ηρωικές πράξεις του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η ζωή μετά τον πόλεμο και το τένις ήταν πολύ πιο ήσυχη για τον Ρίτσαρντ, ο οποίος τελικά εγκαταστάθηκε στην Πενσυλβάνια και έγινε επενδυτικός τραπεζίτης. Στις 2 Ιουνίου 1968, ο Richard Norris Williams II, ηλικίας 77 ετών, πέθανε από εμφύσημα.

Τα λείψανα του Ριχάρδου θάφτηκαν στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Δαβίδ στο Ράντνορ της Πενσυλβάνια. Η σύζυγός του, Sue Williams, θάφτηκε αργότερα μαζί του το 2001.

Πηγές

https://allthatsinteresting.com/r-norris-williamshttps:

//www.sportscasting.com/incredible-story-r-norris-williams-lost-his-father-nearly-own-legs-titanic-disaster-before-winning-multiple-grand-slam-titles-olympic-gold-medal/embed/#?secret=OT6WIdyvzS#?secret=dQoxDlzNCQ

https://www.dailymail.co.uk/sport/afl/article-12289533/How-tennis-star-Richard-Norris-Williams-survived-Titanic-disaster-win-title-Wimbledon.htmlhttps:

//www.encyclopedia-titanica.org/titanic-survivor/richard-norris-williams.html

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο