Risk averse οι επενδυτές στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Έντονα πτωτικά ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,97%, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει απώλειες 2,53%, και ο δείκτης Nasdaq 100 σημειώνει πτώση 2,95%.

Ασθενέστερος του αναμενόμενου ο CPI Μαρτίου

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο σε ετήσια βάση και στην πραγματικότητα μειώθηκαν από μήνα σε μήνα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,4% το δωδεκάμηνο έως τον Μάρτιο, μετά από άνοδο 2,8% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,1%, σε σύγκριση με προηγούμενη άνοδο 0,2%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αναγνώσεις +2,5% σε ετήσια βάση και +0,1% σε μηνιαία βάση.

Ενώ αυτά τα στοιχεία θα υποδεικνύουν εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων, και επομένως λιγότερη ανάγκη για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει ξανά τα επιτόκια, οι αναλυτές δυσκολεύτηκαν να επισημάνουν ότι καλύπτουν μια περίοδο πριν από την εφαρμογή – και την ενδεχόμενη καθυστέρηση – των σαρωτικών δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επικρατεί προσοχή παρά την παύση των δασμών 90 ημερών

Ο γενικός δείκτης παραμένει επιφυλακτικός ακόμη και όταν οι κύριοι δείκτες της Wall Street σημείωσαν τα μεγαλύτερα ημερήσια ποσοστιαία κέρδη τους σε περισσότερο από μια δεκαετία, αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη μια παύση των αμοιβαίων δασμών για τους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η παύση δεν επεκτάθηκε στην Κίνα. Αντίθετα, ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, αυξάνοντας τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Κίνα είχε αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στο 84%, από 34% την Τετάρτη, ως αντίποινα για την πρώτη αύξηση των αμερικανικών δασμών από τον Τραμπ, και αυτοί οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα την Πέμπτη.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Κίνα είναι ανοιχτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά αυτό πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα.

Η πίεση, οι απειλές και ο εκβιασμός δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου He Yongqian σε τακτική ενημέρωση Τύπου όταν ρωτήθηκε εάν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τους δασμούς.

Η Κίνα θα «ακολουθήσει μέχρι το τέλος» εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον δικό τους δρόμο, είπε.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση.

Επιπλέον, ο γενικός δασμός 10% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ θα παραμείνει σε ισχύ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Η ανακοίνωση επίσης δεν φαίνεται να επηρεάζει τους δασμούς για αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο που ισχύουν ήδη.

“Καθώς αυτή η προσοχή παραμένει επιβεβλημένη – και να θυμάστε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ χρειάζεται έσοδα για να χρηματοδοτήσει τις υποσχεθείσες φορολογικές του περικοπές. Θα ήταν έκπληξη εάν η αποψινή ανακοίνωση ήταν πραγματικά η επιστροφή της “κοινής λογικής””, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING.

Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας, αναμένοντας τώρα ότι το πραγματικό ΑΕΠ του ασιατικού γίγαντα θα αυξηθεί κατά 4,0% το 2025 και 3,5% το 2026, από τις προηγούμενες προβλέψεις της 4,5% και 4,0%, αντίστοιχα.

Νέα υποχώρηση για την τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω των ανησυχιών για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχωρούν 3,3% στα 63,34 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σημειώνουν απώλειες 3,4% στα 60,23 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια αναφοράς του αργού πετρελαίου είχαν διαμορφωθεί κατά 4% υψηλότερα την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της παύσης των δασμών για τις περισσότερες χώρες, αφού υποχώρησαν έως και 7% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αλλά οι υψηλότεροι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα εξακολουθούν να αφήνουν αρκετή αβεβαιότητα στις αγορές. Οποιοσδήποτε αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη από τις εισφορές που παραμένουν σε ισχύ στην Κίνα – τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο – θα μπορούσε να επιβαρύνει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο