Ρόμπερτ Χάμπεκ (Γερμανός υπ. Οικονομίας)«Οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα δεν αποτελούν τιμωρία»

δασμοί

Οι προτεινόμενοι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κινεζικά προϊόντα δεν αποτελούν «τιμωρία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο το Σάββατο.


Η επίσκεψη του Χάμπεκ στην Κίνα είναι η πρώτη από ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο από τότε που οι Βρυξέλλες πρότειναν υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) για την καταπολέμηση αυτού που η ΕΕ θεωρεί υπερβολικές επιδοτήσεις.


Η Κίνα προειδοποίησε την Παρασκευή πριν από την άφιξή του ότι η κλιμάκωση των τριβών με την ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο.


«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτοί δεν είναι τιμωρητικοί δασμοί», δήλωσε ο Χάμπεκ στην πρώτη σύνοδο ολομέλειας του διαλόγου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Τουρκία είχαν χρησιμοποιήσει τιμωρητικούς δασμούς, αλλά όχι η ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Η Ευρώπη κάνει τα πράγματα διαφορετικά».


Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι για εννέα μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξετάσει λεπτομερώς εάν οι κινεζικές εταιρείες είχαν επωφεληθεί άδικα από επιδοτήσεις.


Οποιοδήποτε μέτρο αντισταθμιστικού δασμού που προκύπτει από την αναθεώρηση της ΕΕ «δεν αποτελεί τιμωρία», είπε, προσθέτοντας ότι τέτοια μέτρα είχαν ως στόχο να αντισταθμίσουν τα πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν σε κινεζικές εταιρείες από το Πεκίνο.


«Θα πρέπει να επιτευχθούν κοινά, ίσα πρότυπα για την πρόσβαση στην αγορά», δήλωσε ο Χάμπεκ.


Συναντώντας τον Zheng Shanjie, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, ο Habeck δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ αποσκοπούν στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού με την Κίνα.


Ο Ζενγκ απάντησε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις κινεζικές εταιρείες».

Οι προσωρινοί δασμοί της ΕΕ πρόκειται να εφαρμοστούν έως τις 4 Ιουλίου, ενώ η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί έως τις 2 Νοεμβρίου, όταν θα μπορούσαν να επιβληθούν οριστικοί δασμοί, συνήθως πενταετούς διάρκειας.

Ο Χάμπεκ είπε στους Κινέζους αξιωματούχους ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΕΕ θα πρέπει να συζητηθούν.


«Είναι σημαντικό τώρα να εκμεταλλευτούμε σοβαρά την ευκαιρία που παρέχει η έκθεση και να μιλήσουμε ή να διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Διάλογος για το κλίμα


Αν και οι εμπορικές εντάσεις ήταν ένα βασικό θέμα προς συζήτηση, στόχος της συνάντησης ήταν η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο βιομηχανικών χωρών για την πράσινη μετάβαση.


Αυτή ήταν η πρώτη σύνοδος ολομέλειας του διαλόγου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό, αφού η Γερμανία και η Κίνα υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης τον Ιούνιο του περασμένου έτους για συνεργασία για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση.


Οι χώρες αναγνώρισαν ότι είχαν ιδιαίτερη ευθύνη να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 Fahrenheit) πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες, ένα επίπεδο που θεωρείται από τους επιστήμονες ως ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των πιο σοβαρών συνεπειών.


Η Κίνα εγκατέστησε σχεδόν 350 γιγαβάτ (GW) νέας ανανεώσιμης ισχύος το 2023, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου, και εάν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό, πιθανότατα θα υπερβεί τον στόχο της για το 2030 φέτος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Ενώ ο Habeck επαίνεσε την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να μην εξετάσουμε μόνο την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και τις συνολικές εκπομπές CO2.


Ο άνθρακας εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας το 2023. “Η Κίνα έχει ένα ενεργειακό μείγμα με βάση τον άνθρακα”, δήλωσε ο Ζενγκ.


Η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία ευθύνονται για σχεδόν το 75% του παγκόσμιου συνολικού άνθρακα που καίγεται, καθώς οι κυβερνήσεις τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια, τη διαθεσιμότητα και το κόστος έναντι της ποσότητας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Ζενγκ δήλωσε ότι η Κίνα κατασκευάζει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ως μέτρο ασφαλείας.


«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η τεράστια επέκταση της ενέργειας από άνθρακα μπορεί να γίνει διαφορετικά, αν λάβει κανείς υπόψη τις επιπτώσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα», απάντησε ο Χάμπεκ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο