Εκτενείς αυτοψίες στα μοναστηριακά κτίρια για την πλήρη εκτίμηση της κατάστασης
Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο, συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στα κτίσματα της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Όρους, με σκοπό την αποτίμηση των ζημιών. Από τα πρώτα στοιχεία των επιθεωρήσεων, έχουν εντοπιστεί ρωγμές σε σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα όπως η Μονή Ξενοφώντος, η Μονή Παντελεήμονος, αλλά και ιδιαίτερα πολλές στη Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Περτζινίδης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι αν τα εν λόγω κτίρια βρίσκονταν σε αστική περιοχή όπως η Θεσσαλονίκη, θα τους αποδίδονταν κίτρινος χαρακτηρισμός, υποδηλώνοντας μερική ακαταλληλότητα. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιο κτίριο που να θεωρείται πλήρως ακατάλληλο (κόκκινο).
Από το πρωί της Κυριακής, μηχανικοί του ΤΕΕ μαζί με τον Επιθεωρητή της Πυροσβεστικής Βόρειας Ελλάδας, αντιστράτηγο Κοσμίδη, διενεργούν εκτενείς αυτοψίες στα μοναστηριακά κτίρια για την πλήρη εκτίμηση της κατάστασης.
Οι φθορές που έχουν καταγραφεί περιλαμβάνουν αποκόλληση κεραμιδιών, πτώσεις σοβάδων, κατολισθήσεις βράχων καθώς και ζημιές σε εσωτερικά σημεία των μονών, όπως πτώση πολυελαίων πάνω στην Αγία Τράπεζα στη Μονή Σίμωνος Πέτρας και στη Μονή Βατοπεδίου.
Οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή και της Πολιτικής Προστασίας. Από χθες, στην περιοχή επιχειρεί και κλιμάκιο της 2ης ΕΜΑΚ για προληπτικούς λόγους, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός.
Ο Ηλίας Περτζινίδης, εκτός από πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, είναι και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς. Μιλώντας στο δελτίο της ΕΡΤ3, σημείωσε:
«Έχουμε κάνει αυτοψία αυτή τη στιγμή στις τέσσερις παραλιακές μονές, οι οποίες είναι εγγύτερα στο επίκεντρο του σεισμού, Είναι η Ιερά Μονή Δοχειαρίου, η Ιερά Μονή Ξενοφώντος, η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Έχουμε εντοπίσει αρκετές ζημιές στις τρεις τελευταίες μονές που ανέφερα. Έχουμε ρωγμές σε τόξα, σε τοιχοποιία και διακριτικές και καθολικές ρωγμές. Σε κάποια σημεία είναι ανησυχητικές και θέλουν άμεση επέμβαση ώστε να καταστήσουμε και πάλι το δομικό σύνολο ικανό να παραλάβει έναν επόμενο σεισμό, που ίσως έρθει στο μέλλον».
Όσον αφορά την καταλληλότητα διαμονής μοναχών και επισκεπτών, ξεκαθάρισε:
«Αυτή τη στιγμή όχι. Γι’ αυτό και είπαμε ότι δεν χαρακτηρίζουμε κανένα κτίριο κόκκινο. Δεν έχουμε δει κάποιο κτίριο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε κόκκινο. Είναι όμως ρωγμές, οι οποίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες σε έναν επόμενο σεισμό, στο να χάσουμε ένα τμήμα του δομικού τμήματος.
Δεν θα καταρρεύσει το κτίριο ούτε μία στο εκατομμύριο. Απλώς από κει και πέρα, μετά το κτίριο, καταλαβαίνετε ότι από κίτρινο σιγά σιγά θα καταλήξει να γίνει κόκκινο. Θέλουμε άμεσες επεμβάσεις λοιπόν. Θα δρομολογήσουμε άμεσα να κάνουμε μία καταγραφή και μία έκθεση όλης αυτής της αυτοψίας, που θα γίνει και την επόμενη εβδομάδα και θα την καταθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μία χρηματοδότηση και να κάνουμε αυτές τις εργασίες, που απαιτούνται».

