Ρωσία: Δηλώνει ανοιχτή σε προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία – Οι όροι που θέτει το Κρεμλίνο

Η Ρωσία συζητάει εκεχειρία υπό όρους, ενώ ο Πούτιν απορρίπτει βιαστικές λύσεις, επιμένοντας σε μακροπρόθεσμες εγγυήσεις - Τραμπ σε Ρωσία: Εξετάζουμε νέες κυρώσεις και δασμούς μέχρι την ειρηνευτική συμφωνία

Η Μόσχα εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει μια προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος προς μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διεργασίες του Κρεμλίνου και μεταδιδει το bloomberg.

Για πρώτη φορά, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δείχνει θετική διάθεση απέναντι στην πρόταση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για εκεχειρία. Όπως αποκαλύπτουν πηγές, η πρόταση μεταφέρθηκε στις συνομιλίες του περασμένου μήνα στη Σαουδική Αραβία, όπου ανώτατοι αξιωματούχοι Ρωσίας και ΗΠΑ συζήτησαν το ενδεχόμενο τερματισμού των εχθροπραξιών.

Οι όροι της Μόσχας

Η Ρωσία δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός χωρίς μια σαφή συμφωνία επί των βασικών αρχών μιας τελικής ειρηνευτικής λύσης, επισημαίνουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων. Ένας από τους βασικούς όρους που θέτει η Μόσχα αφορά τον καθορισμό του πλαισίου μιας πιθανής ειρηνευτικής αποστολής, καθώς και τη συμμετοχή συγκεκριμένων χωρών σε αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αποδομώντας έτσι την ευρωπαϊκή πρόταση για τη συγκρότηση μιας «συμμαχίας των προθύμων» που θα επιτηρούσε την ειρήνη. Ωστόσο, δεν φέρεται να έχει αντιρρήσεις στην ανάπτυξη στρατευμάτων από χώρες που παρέμειναν ουδέτερες στη σύγκρουση, όπως η Κίνα.

Κρίσιμες συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανίας στη Σαουδική Αραβία

Μέσα σε αυτό το τεταμένο σκηνικό, Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία ετοιμάζονται για την πρώτη τους απευθείας συνάντηση μετά την έντονη αντιπαράθεση του Τραμπ με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε ότι στόχος της συνάντησης είναι η δημιουργία ενός «πλαισίου ειρηνευτικής συμφωνίας και μιας αρχικής εκεχειρίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις.

Από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία, ο Τραμπ έχει αλλάξει ριζικά την αμερικανική πολιτική απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιδιώκοντας ταχεία λήξη του πολέμου, ο οποίος έχει μετατραπεί στη χειρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και οκτώ δεκαετίες.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, κατά την οποία συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εγκατέλειψε την πάγια στήριξη των ΗΠΑ στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές ότι η πλήρης επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία είναι μη ρεαλιστική.

Μετά την επεισοδιακή συνάντηση του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ αποφάσισε να παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και να αναστείλει μέρος της ανταλλαγής πληροφοριών με το Κίεβο, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στους Ευρωπαίους συμμάχους.

Η στάση Πούτιν απέναντι στις πρωτοβουλίες Τραμπ

Παρά τις πιέσεις από την Ουάσινγκτον, ο Πούτιν συνεχίζει να απορρίπτει κάθε προσπάθεια για ταχεία λήξη του πολέμου. Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του, τον Δεκέμβριο, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία «δεν χρειάζεται μια εκεχειρία, αλλά μια ειρήνη μακροπρόθεσμη, σταθερή, με εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους πολίτες της».

Την Πέμπτη, η Μόσχα απέρριψε τη γαλλοβρετανική πρόταση για εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα, η οποία προέβλεπε παύση των αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων, καθώς και τερματισμό των επιθέσεων κατά της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας.

Το γεωπολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, με τη Ρωσία να συνεχίζει να καθορίζει τους δικούς της όρους για την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν τη στρατηγική τους στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο