Ρώσοι νομοθέτες απάντησαν στη σύλληψη του επικεφαλής της Telegram Pavel Durov στη Γαλλία

Ο Δισεκατομμυριούχος κρατήθηκε στο αεροδρόμιο του Παρισιού επειδή δεν μπόρεσε να μετριάσει επαρκώς την εγκληματική δραστηριότητα στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων του

Η τοποθέτηση του Telegram από τον Pavel Durov ως πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων ανθεκτική στη λογοκρισία έχει τραβήξει τον έλεγχο

© Chris Ratcliffe/Bloomberg

Hannah Murphy στο Σαν Φρανσίσκο, Anastasia Stognei στην Τιφλίδα και Adrienne Klasa στο Παρίσι, Financial Times

Οι Ρώσοι νομοθέτες απάντησαν στις αναφορές για τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της Telegram, Pavel Durov στη Γαλλία, επειδή δεν μπόρεσε να μετριάσει επαρκώς την εγκληματική δραστηριότητα στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων του.

Ο γεννημένος στη Ρωσία δισεκατομμυριούχος συνελήφθη ως γνωστόν στο αεροδρόμιο Paris-Le Bourget όταν έφτασε στη χώρα με το ιδιωτικό του τζετ από το Αζερμπαϊτζάν το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 και το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο αντιπρόεδρος της κρατικής Δούμας, Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ, είπε ότι κάλεσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Ντουρόφ. «Η σύλληψη του [Durov] θα μπορούσε να έχει πολιτικά κίνητρα και να είναι ένα μέσο απόκτησης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Telegram. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό», είπε στο κανάλι του στο Telegram.

Ο Αντρέι Κλίσας, επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, περιέγραψε τις ενέργειες της Γαλλίας ως «αγώνα για την ελευθερία του λόγου και τις ευρωπαϊκές αξίες» σε μια σαρκαστική ανάρτηση στο κανάλι του στο Telegram.

Telegram

Ο Durov είχε εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του στη Γαλλία, αφού οι αρχές στη χώρα ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για το εάν η έλλειψη μετριοπάθειας στην πλατφόρμα με έδρα το Ντουμπάι είχε διευκολύνει την παράνομη δραστηριότητα, όπως τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και εκμετάλλευση παιδιών, σε αναφορές. Την Κυριακή αναμένεται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία είπε ότι ζήτησε προξενική πρόσβαση στον Ντουρόφ, αν και δεν υπήρξε αίτημα από τους εκπροσώπους του, σύμφωνα με το Interfax.

Ένας εκπρόσωπος της Telegram και του Durov αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ιδρύθηκε το 2013, το Telegram έχει κερδίσει εξέχουσα θέση τα τελευταία χρόνια για να γίνει ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας για τους παγκόσμιους ηγέτες και μια πηγή για την ανταλλαγή ειδήσεων και την οργάνωση σε γεωπολιτικές κρίσεις όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χρήστες, είναι πλέον μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, ανταγωνιζόμενη το WhatsApp της Meta.

Η τοποθέτηση του Telegram από τον Durov ως πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων προσανατολισμένη στο απόρρητο και ανθεκτική στη λογοκρισία έχει γίνει αντικείμενο ελέγχου, με τους ερευνητές να προειδοποιούν ότι έχει γίνει καταφύγιο για εγκληματίες και χάκερ που προσφέρουν ανοιχτά παράνομες υπηρεσίες χωρίς επιπτώσεις.

  • Η σύλληψή του είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω την παγκόσμια συζήτηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην ελευθερία του λόγου ή να ελέγχουν πιο αυστηρά το περιεχόμενο που φιλοξενούν και εάν τα στελέχη θα πρέπει να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνα για λάθη.

Η είδηση ​​έχει προκαλέσει άμεση αντίδραση από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου. «Είναι 2030 στην Ευρώπη και σε εκτελούν επειδή σου αρέσει ένα μιμίδιο», έγραψε ο Έλον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X και αυτοαποκαλούμενος απολυτάρχης της ελευθερίας του λόγου, στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο.

  • Ο Μασκ συγκρούστηκε με τους ηγέτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη θεωρούμενη χαλαρή μετριοπάθεια της πλατφόρμας του, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία και τους αναλυτές χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με το Telegram για να οργανώσει και να τροφοδοτήσει ακροδεξιές ταραχές στο Σάουθπορτ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ντούροφ, γνωστός για το ότι φορούσε πάντα μαύρα και ασπαζόταν τις ακραίες μανίες υγείας, είχε προηγουμένως χαιρετιστεί ως ο «Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Ρωσίας» αφού το 2007 συνίδρυσε το πιο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, το VKontakte, στην πατρίδα του την Αγία Πετρούπολη.

  • Ωστόσο, έφυγε από τη Ρωσία το 2014 και πούλησε την εταιρεία, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της υπηρεσίας ασφαλείας της χώρας να κοινοποιήσει τα δεδομένα ορισμένων Ουκρανών χρηστών του VK, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Στη συνέχεια, μια περιουσία σε κρυπτονομίσματα του επέτρεψε να ταξιδέψει και να χρηματοδοτήσει το Telegram πριν εγκατασταθεί στο Ντουμπάι, το οποίο αποκάλεσε «ουδέτερο». Αυτή τη στιγμή έχει διπλή γαλλο-εμιράτη υπηκοότητα. Το Forbes εκτιμά την καθαρή του περιουσία στα 15,5 δισ. δολάρια.

  • Ενώ ο Ντούροφ γεννήθηκε στη Ρωσία, ήταν ανένδοτος ότι έχει διακόψει τους δεσμούς του με τη χώρα, εν μέσω ισχυρισμών από επικριτές ότι το Κρεμλίνο μπορεί να εξακολουθεί να έχει συνδέσμους ή να ασκεί μόχλευση μέσω του Telegram.

«Πίστευε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματά του ήταν στη Ρωσία και έφυγε». . . Ήθελε να είναι ένας λαμπρός «πολίτης του κόσμου», να ζει καλά χωρίς πατρίδα», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πλέον εξέχων δεξιός σχολιαστής. «Έκανε λάθος υπολογισμό. Για τους κοινούς μας εχθρούς, είναι ακόμα Ρώσος — απρόβλεπτος και επικίνδυνος, με διαφορετικό αίμα», είπε.

  • Σε συνέντευξή του στους Financial Times νωρίτερα αυτό το έτος, την πρώτη του από το 2017, ο Ντούροφ υπερασπίστηκε την προσέγγισή του για τον έλεγχο περιεχομένου, λέγοντας ότι «συνήθως τα σχόλια από τους χρήστες είναι να μην αρχίσετε να λογοκρίνετε κανένα περιεχόμενο».

Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, έχει υποκύψει περιστασιακά στη δημόσια πίεση καθώς οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν κύκλους, καταστρέφοντας ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος το 2019, και εξτρεμιστικές και λευκές ομάδες υπεροχής που συμμετείχαν στην εισβολή στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.

Νωρίτερα φέτος στην Ισπανία, ένα δικαστήριο διέταξε τον αποκλεισμό της εφαρμογής στη χώρα λόγω έρευνας για την κοινή χρήση παράνομου περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Η απαγόρευση έκτοτε έχει σταματήσει.

Οι οδηγίες του Telegram απαγορεύουν τα τρομοκρατικά κανάλια και δηλώνουν ότι δεν επιτρέπει spam και απάτες, παράνομη πορνογραφία ή προώθηση βίας σε «κανάλια Telegram με δυνατότητα δημόσιας προβολής».

Τ,Σ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο