Σαουδική Αραβία: Απειλές στα παρασκήνια για «μεγάλο οικονομικό πόνο» στις ΗΠΑ

  Το περασμένο φθινόπωρο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε να επιβάλει “‘κυρώσεις’ στη Σαουδική Αραβία για την απόφασή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου εν μέσω υψηλών τιμών ενέργειας εν μέσω των επερχόμενων εκλογών.

  Δημόσια, η σαουδαραβική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις ενέργειές της μέσω ήπιων διπλωματικών δηλώσεων. Αλλά στο παρασκήνιο, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν απείλησε να αλλάξει ριζικά τη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας που κρατάει δεκαετίες και να προκαλέσει σημαντικό οικονομικό κόστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν προβούν σε αντίποινα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της Washington Post.

  Ο πρίγκιπας διάδοχος διεμήνυσε ότι “δεν θα συνδιαλέγεται πλέον με την αμερικανική κυβέρνηση”, αναφέρει το έγγραφο απειλώντας με “σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την Ουάσινγκτον”.

  Δεν είναι σαφές αν η απειλή του πρίγκιπα διάδοχου μεταφέρθηκε απευθείας στους Αμερικανούς αξιωματούχους ή υποκλάπηκε ηλεκτρονικά, αλλά το έντονο ξέσπασμα αποκαλύπτει την ένταση στο επίκεντρο μιας σχέσης που επί μακρόν βασιζόταν στο δόγμα “πετρέλαιο έναντι ασφάλειας”, αλλά μεταβάλλεται ραγδαία, καθώς η Κίνα ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τη Μέση Ανατολή και οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τα δικά τους συμφέροντα.

  Το έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord.

  «Δεν γνωρίζουμε…»

  Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε ότι “δεν γνωρίζουμε τέτοιες απειλές από τη Σαουδική Αραβία”.

  “Σε γενικές γραμμές, τέτοια έγγραφα συχνά αντιπροσωπεύουν ένα στιγμιότυπο μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής και δεν μπορούν ενδεχομένως να αποδώσουν την πλήρη εικόνα”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

  “Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συνεργάζονται με τη Σαουδική Αραβία, έναν σημαντικό εταίρο στην περιοχή, για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων και ενός κοινού οράματος για μια πιο ασφαλή, σταθερή και ευημερούσα περιοχή,”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

  Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

  Ο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωνε ως υποψήφιος για την προεδρία ότι θα καταστήσει τη Σαουδική Αραβία “παρία”, επικοινωνεί ελάχιστα με τον πρίγκιπα διάδοχο, αλλά οι κορυφαίοι συνεργάτες του προέδρου έχουν σταδιακά αποκαταστήσει τους δεσμούς μαζί του, ελπίζοντας ότι τα δύο κράτη μπορούν να συνεργαστούν σε φλέγοντα ζητήματα, όπως η επί μακρόν επιδιωκόμενη ειρηνευτική συμφωνία στην Υεμένη, η κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, οι τρομοκρατικές προκλήσεις και οι συνεχιζόμενες διενέξεις σχετικά με την προσφορά πετρελαίου.

  Δεν έχουν προχωρήσει οι κυρώσεις

  Οκτώ μήνες αργότερα, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στην αραβική χώρα και ο Μοχάμεντ συνεχίζει να συνομιλεί με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως έκανε με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην παραθαλάσσια σαουδαραβική πόλη Τζίντα αυτή την εβδομάδα.

  Από την άλλη η σχέση της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα παραμένει «αγκάθι». Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Μπλίνκεν στο Ριάντ με τον κορυφαίο Αμερικανός διπλωμάτη να αρνείταικάθε ισχυρισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάζουν τη Σαουδική Αραβία να επιλέξει μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

  …και στην μέση η Κίνα

  Ένα δεύτερο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε τον Δεκέμβριο προειδοποιούσε ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να επεκτείνει τη “συναλλακτική της σχέση” με την Κίνα, αγοράζοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και συστήματα μαζικής επιτήρησης από το Πεκίνο. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι προειδοποιήσεις ήταν υπερβολικές και δεν επαληθεύτηκαν.

  Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, όταν ρωτήθηκε για την τη σχέση της χώρας του με την Κίνα, επέμεινε ότι δεν αποτελεί απειλή για τη μακροχρόνια συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες

  “Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος. Έίναι φυσικό να υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση … και αυτή η συνεργασία είναι πιθανό να διευρυνθεί”, δήλωσε. “Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μια ισχυρή εταιρική σχέση σε θέματα ασφάλειας με τις ΗΠΑ, που ενισχύεται συνεχώς”

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο