Σαουδική Αραβία: Απόλυτα επιτυχής η πώληση μετοχών της Saudi Aramco – Άνοδος για τη μετοχή

Ενισχύεται σήμερα Κυριακή η μετοχή της Saudi Aramco, χάρη στην απόλυτη επιτυχία της προσφοράς μετοχών που αποφάσισε η κυβέρνηση του Ριάντ, η οποία προσέλκυσε το υψηλό ενδιαφέρον  επενδυτών από όλο τον κόσμο.

Η μετοχή διαπραγματεύονταν στα  28,25 ριάλ Σαουδικής Αραβίας (7,53 δολάρια) στο τοπικό χρηματιστήριο στις 11:30 π.μ. τοπική ώρα (4:30 π.μ. ET) σήμερα Κυριακή, με άνοδο σε σχέση με την τιμή της προσφοράς των 27,25 ριάλ ανά μετοχή της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

Η προσφορά προκάλεσε μεγάλη ζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αναφέρει το Bloomberg, ενώ αγοραστές ήταν και funds από τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία. Συνολικά οι προσφορές ξεπέρασαν τα 65 δισ. δολαρίων και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έκανε αρκετές προσφορές για να καλύψει τη ζήτηση.

Το βασικό στοιχείο που προσέλκυσε τους επενεδυτές είναι η υψηλή μερισματική απόδοση της Saudi Aramco που αγγίζει το 6,6% και είναι μία από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Saudi AramcoΗ προσφορά έκλεισε την Πέμπτη και το βασίλειο αναμένεται να έχει έσοδα τουλάχιστον 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει περίπου το 82% της Aramco, ενώ το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων κατέχει επιπλέον ποσοστό 16%. Το Ριάντ θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μέτοχος μετά την προσφορά.

Saudi Aramco

Η απόφαση της κυβέρνησης του Σαουδικής Αραβίας να πωλήσει τμήμα των μετοχών της  Saudi Aramco συνδέεται με τα φιλόδοξαυσχέδια της για διαφοροποίηση της οικονομίας της μακριά από το πετρέλαιο, στο πλαίσιο του προγράμματος Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Tο σχέδιο  αυτό  – το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από “μεγάλα έργα” και μια φουτουριστική πόλη Neom, εκτιμάται ότι έχει ετήσιο κόστος 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο