Η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει κάποια ανακούφιση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ με βάση την προθυμία της να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Πέμπτη.
Ο Μπέσεντ είπε επίσης ότι θα μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του την Παρασκευή και θα προτρέψει την Κίνα να εξισορροπήσει εκ νέου την οικονομία της προς την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να αυξήσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία ή να τις μειώσουν ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μπέσεντ είπε: «Αυτός θα ήταν ένας πολύ καλός χαρακτηρισμός».
Και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση πολύ γρήγορα».
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Μπέσεντ στη συνέντευξη αρνήθηκε να δώσει χρόνο για μια συνάντηση Τραμπ-Πούτιν, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20 την επόμενη εβδομάδα στη Νότια Αφρική «λόγω κάποιων εσωτερικών εκτιμήσεων».
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επιβεβαίωση της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Μπέσεντ είπε ότι θα υποστήριζε την αύξηση των κυρώσεων των ΗΠΑ στη ρωσική ενέργεια, ειδικά στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, εάν του το ζητήσει ο Τραμπ.
Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών επέκρινε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy για την αποτυχία να υπογράψει μια συμφωνία 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή κρίσιμων ορυκτών στις ΗΠΑ και για την κλιμάκωση του λεκτικού πολέμου με τον Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ως «δικτάτορα».
Ο Μπέσεντ είπε ότι ο Ζελένσκι «με διαβεβαίωσε ότι θα υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά στο Μόναχο και δεν το έχει κάνει». Περιέγραψε τη συμφωνία προμήθειας ορυκτών ως μέρος ενός «κομψού σχεδίου» για να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στην τροχιά των ΗΠΑ.
Ο Ζελένσκι απέρριψε την Τετάρτη τα αιτήματα των ΗΠΑ για την Ουκρανία να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον τόσο ορυκτό πλούτο για βοήθεια εν καιρώ πολέμου, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν παράσχει σχεδόν αυτό το ποσό μέχρι στιγμής και δεν πρόσφεραν συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στη συμφωνία.
Επαναπροσέγγιση με την Κίνα
Στην «εισαγωγική» συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, ο Μπέσεντ είπε ότι θα παροτρύνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ενθαρρύνει περισσότερη εγχώρια κατανάλωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λίφενγκ θα μιλήσει με τον Μπέσεντ την Παρασκευή σε μια βιντεοκλήση που ξεκίνησε από την αμερικανική πλευρά για να επικοινωνήσει σημαντικά ζητήματα στον οικονομικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών.
Η προκάτοχος του Bessent, Janet Yellen, μιλούσε τακτικά και συναντιόταν με τον He.
Το ίδιο επιχείρημα, ότι η Κίνα πρέπει να βασίζεται λιγότερο στις εξαγωγές για ανάπτυξη, προβλήθηκε επανειλημμένα από τη Yellen και πολλούς άλλους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Όμως η Κίνα συνέχισε τις επενδύσεις και τις εξαγωγικές της πολιτικές.
«Οι Κινέζοι πρέπει να εξισορροπήσουν την οικονομία τους προς όφελος της κατανάλωσης – ότι καταστέλλουν τον καταναλωτή υπέρ της επιχειρηματικής κοινότητας», είπε ο Bessent.
Το χρέος
Ο Bessent είπε ότι οποιαδήποτε κίνηση για την αύξηση του μεριδίου των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων στην έκδοση κρατικού χρέους είναι κάπως μακριά, δεδομένων των εμποδίων συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης της Federal Reserve.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο Bessent ήταν επικριτικός για τη μεγάλη εξάρτηση της Yellen στην έκδοση βραχυπρόθεσμων γραμματίων, τα οποία συνήθως φέρουν χαμηλότερα επιτόκια. Υποστήριξε ότι στόχευε στην τόνωση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης, μια στρατηγική που η Yellen αρνήθηκε.
«Αυτό είναι πολύ μακριά και θα δούμε τι θέλει η αγορά», είπε ο Bessent όταν ρωτήθηκε για τη μετάβαση σε πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις. «Θα εξαρτάται από το μονοπάτι».
Απέρριψε τις εικασίες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να αναπροσαρμόσει τα αποθέματά της σε χρυσό σε μια προσπάθεια να μειώσει τις ανάγκες δανεισμού ή να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου, πρόσθεσε η έκθεση.
πηγή: investing.com

