Σε χαμηλό 34 ετών βρέθηκε το γιεν έναντι του δολαρίου

γιεν

δολάριο

Το δολάριο ενισχύθηκε την Τετάρτη, καθώς τα πιο ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θέτουν υπό αμφισβήτηση την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων, στέλνοντας το γεν σε χαμηλό τριών δεκαετιών και στη ζώνη που ώθησε την Ιαπωνία να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος το 2022.

Το γιεν διαπραγματεύτηκε για λίγο στα 151,97 ανά δολάριο στη συνεδρίαση της Ασίας, μειωμένο περίπου 0,2% και το ασθενέστερο από τα μέσα του 1990.

Οι ιαπωνικές αρχές παρενέβησαν για να υπερασπιστούν το γεν στα 151,94 το 2022 και ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε την Τετάρτη τις ίδιες λέξεις που προηγήθηκαν αυτής της παρέμβασης, προειδοποιώντας ότι η Ιαπωνία θα λάβει «αποφασιστικά μέτρα» κατά των υπερβολικών νομισματικών κινήσεων.

Για το τρίμηνο που λήγει αργότερα αυτή την εβδομάδα, το γεν είναι το σημαντικότερο με τις χειρότερες επιδόσεις, υποχωρώντας περισσότερο από 7% έναντι του δολαρίου, ακόμη και μετά την έξοδο της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα από τα αρνητικά επιτόκια.

“Η αγορά είναι πολύ ευαίσθητη στην περιοχή 152”, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank (OTC: NABZY) Rodrigo Catril. «Αν επρόκειτο να σπάσουμε αυτό το επίπεδο, τότε η πρόσφατη ιστορία θα έδειχνε ότι η παρέμβαση θα ήταν πολύ πιο πιθανή».

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας Naoki Tamura υπενθύμισε νωρίτερα γιατί οι έμποροι πωλούν γιεν, επαναλαμβάνοντας μια προοπτική πολιτικής για αργή αλλά σταθερή εξομάλυνση που θα αφήσει τα ιαπωνικά επιτόκια κάτω από τους παγκόσμιους ομολόγους τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το δολάριο, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε πορεία τριμηνιαίων κερδών, καθώς οι προσδοκίες για απότομες μειώσεις επιτοκίων φέτος έχουν μετριαστεί ενόψει των ισχυρών οικονομικών στοιχείων και της επιφυλακτικότητας των κεντρικών τραπεζιτών για περικοπές.

Το γουάν της Κίνας και το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας διαπραγματεύτηκαν κοντά σε χαμηλά τεσσάρων μηνών.


Το γουάν αποδυναμώθηκε στα 7,2285 ανά δολάριο παρά την ισχυρή διόρθωση της ζώνης συναλλαγών του. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,2% στα 0,5988 δολάρια, χωρίς να βοηθηθεί από την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης.

Βασική εστίαση

Η κύρια εστίαση της αγοράς αυτή την εβδομάδα είναι στα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένονται τη Μεγάλη Παρασκευή, αν και ήδη ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο άλμα στις παραγγελίες διαρκών αγαθών των ΗΠΑ στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη παρείχε μια μικρή ώθηση στο δολάριο πριν από αυτό.

«Υπάρχει αυτή η ανησυχία για τον κίνδυνο μιας ρηχής χαλάρωσης της Fed από ό,τι αναμένει σήμερα η αγορά», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας της Σιγκαπούρης Moh Siong Sim.

Τα στοιχεία της Αυστραλίας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διατηρείται σε χαμηλό δύο ετών στο 3,4% τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τα στοιχήματα της αγοράς ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων εκεί θα μειωθεί. Το Aussie υποχώρησε 0,3% στα 0,6512 δολάρια.

Είναι κάτω από 4,4% για το τρίμηνο.

Το ευρώ, στα 1,0829 δολάρια, βρίσκεται λίγο πολύ στη μέση ενός εύρους που έχει διατηρήσει για ένα χρόνο και έχει υποχωρήσει κατά 1,9% για το τρίμηνο.

Το ελβετικό φράγκο, που εξακολουθεί να παραπαίει από μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων στην Ελβετία την περασμένη εβδομάδα, υποχώρησε περίπου 0,5% έναντι του δολαρίου σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στο 0,9042 την Τρίτη.

Είναι κάτω από περίπου 7% για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3% για το τρίμηνο στα 104,4.

Η στερλίνα ήταν σταθερή στα 1,2618 δολάρια και ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή και για το τρίμηνο, υποχωρώντας μόλις 0,8%.


Την Τρίτη, η υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, Κάθριν Μαν, δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη για να ψηφίσει υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, αντί για αύξηση, λόγω του ότι οι καταναλωτές γίνονται πιο τσιγκούνηδες. Ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν τιμολογήσει πάρα πολλές περικοπές.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο