Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του χαλκού

χαλκού

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού σημείωσαν υψηλό ρεκόρ την Τετάρτη, καθώς η ζήτηση για το βασικό μέταλλο παραμένει ισχυρή εν μέσω βιασύνης για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και συνεχιζόμενου εξηλεκτρισμού της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι τιμές του χαλκού στο NYMEX έφτασαν τα 5,02 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Το μέταλλο έχει κερδίσει περισσότερο από 25% μέχρι στιγμής φέτος.

Η ζήτηση για χαλκό θεωρείται ευρέως υποκατάστατο για την οικονομική υγεία, με το μέταλλο να είναι το κλειδί για το οικοσύστημα ενεργειακής μετάβασης. Είναι αναπόσπαστο μέρος της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ανεμογεννητριών, ειδικά καθώς η παγκόσμια οικονομία ηλεκτροδοτείται.

Η ζήτηση χαλκού από ηλεκτρικά οχήματα και τον τομέα των μεταφορών συνολικά αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America.

Ο χαλκός είναι επίσης ένα κρίσιμο υλικό για τα καλώδια που χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων, των οποίων η ανάπτυξη έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο, ειδικά καθώς μια έκρηξη τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για κέντρα δεδομένων.

“Με τη ζήτηση από τα ηλεκτρικά οχήματα να εξακολουθεί να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, η εστίαση έχει μετατοπιστεί προς τον χαλκό που απαιτείται για την κατασκευή του κέντρου δεδομένων”, πρόσθεσε το σημείωμα της BofA.

Τα κέντρα δεδομένων βασίζονται στον χαλκό για διάφορες ηλεκτρικές εφαρμογές – ηλεκτρικούς συνδέσμους, ζυγούς, καλώδια τροφοδοσίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί σε πάνω από 1000 τεραβατώρες (TWh) το 2026 από 460 TWh το 2022.

Η Διεθνής Ομάδα Μελέτης Χαλκού (ICSG) μείωσε τις προβλέψεις της για το πλεόνασμα προσφοράς για το μέταλλο φέτος λόγω της χαμηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή ορυχείων.

Η πρόβλεψη αύξησης της παραγωγής χαλκού για το 2024 μειώθηκε στο 0,5% σε σύγκριση με την αύξηση 3,7% που εκτιμούσε η ICSG τον περασμένο Οκτώβριο του 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βραδύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, στις καθυστερήσεις στην ανάθεση έργων και στην αναθεωρημένη καθοδήγηση για την παραγωγή από μεγάλους παραγωγούς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η First Quantum Minerals σταμάτησε την παραγωγή στο Cobre Panamá, ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο για περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η Anglo American, ένας σημαντικός παραγωγός, δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή χαλκού το 2024 και το 2025, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος.

“Βλέπουμε τον χαλκό να σκαρφαλώνει στα 10.500 δολάρια/τόνο βραχυπρόθεσμα, καθώς τα σημάδια της αναμενόμενης φυσικής σύσφιξης διαιωνίζουν το ράλι δυναμικής των τελευταίων μηνών”, έγραψε η Citi σε έκθεσή της. Το 3μηνο συμβόλαιο χαλκού διαπραγματεύεται στα 10.185,5 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο