Σε ιστορικό υψηλό οι παραγγελίες της ASML Holdings

ASML

Η ASML Holding (AS:ASML), κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού παραγωγής τσιπ, ανακοίνωσε την Τετάρτη κέρδη τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και τις καλύτερες παραγγελίες τριμήνου όλων των εποχών, αλλά διατήρησε επιφυλακτικές προοπτικές για το 2024, καθώς αντιμετωπίζει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές προς την Κίνα.

Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τεχνολογικής εταιρείας της Ευρώπης με βάση την αξία της αγοράς αυξήθηκαν κατά 9% σε 2,0 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια) σε πωλήσεις 7,2 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για καθαρά κέρδη 1,87 δισ. ευρώ σε έσοδα 6,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η εταιρεία κατέγραψε παραγγελίες άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τρίμηνο – υπερτριπλάσιες των επιπέδων του τρίτου τριμήνου – αλλά διατήρησε τις προοπτικές της για σταθερή αύξηση των πωλήσεων το 2024, παρά την ισχυρή ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

“Η βιομηχανία ημιαγωγών συνεχίζει να εργάζεται στο κατώτατο σημείο του κύκλου”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Peter Wennink σε δήλωσή του.

“Αν και οι πελάτες μας δεν είναι ακόμη σίγουροι για τη μορφή της ανάκαμψης της αγοράς ημιαγωγών φέτος, υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια”, δήλωσε, αναφέροντας τη βελτίωση της ζήτησης για τσιπ και τα υψηλότερα ποσοστά χρησιμοποίησης των εργοστασίων.

Η TSMC της Ταϊβάν, η οποία κατασκευάζει τσιπ για την Apple (NASDAQ:AAPL) και την Nvidia (NASDAQ:NVDA) και είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ASML, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αναμενόμενες κεφαλαιακές δαπάνες της θα παραμείνουν αμετάβλητες το 2024.

Η ASML κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των συστημάτων λιθογραφίας, εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για τη δημιουργία των κυκλωμάτων των τσιπ.

“Μετά τα καλά αποτελέσματα και τις καλές προοπτικές της TSMC την περασμένη εβδομάδα, ο κόσμος ήλπιζε ότι θα αύξανε τις προοπτικές της για το 2024. Αλλά εξακολουθούν να είναι λίγο συντηρητικές”, δήλωσε ο αναλυτής Jos Versteeg της InsingerGilissen σχετικά με τις προοπτικές της ASML.

Είπε ότι η εταιρεία θα αυξήσει τις προοπτικές της πιθανόν αργότερα φέτος, καθώς οι τελικές αγορές συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Οι μετοχές της ASML ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2021 στις πρώτες συναλλαγές και σημείωσαν άνοδο 6,6% στα 753,20 ευρώ.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι πωλήσεις στην Κίνα, συνήθως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της μετά την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, θα επηρεαστούν το 2024 από τους νέους εξαγωγικούς περιορισμούς των ΗΠΑ και της Ολλανδίας που θεσπίστηκαν το 2023, επηρεάζοντας έως και το 15% των πωλήσεών της στην Κίνα.

Οι κινεζικοί κατασκευαστές τσιπ αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς με την υποστήριξη της κυβέρνησης παρά τις αδυναμίες της οικονομίας της χώρας, με μεγάλη ανάπτυξη σχετικά παλαιότερης τεχνολογίας κατασκευής τσιπ.


πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο