Η Τζόζεφ υφαίνει τσάντες, σανδάλια και κοσμήματα κερδίζοντας αρκετά χρήματα για να ταΐσει τον γιο της και να τον στείλει στο σχολείο. Αλλά από τον Νοέμβριο, έχει περάσει δύσκολες στιγμές, καθώς οι πελάτες έχουν σταματήσει να έρχονται και αυτή και ο γιος της πηγαίνουν συνήθως για ύπνο πεινασμένοι.
Είναι μεταξύ των εκατομμυρίων στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής, που παλεύει με τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει επιδεινωθεί από τότε που ο πρόεδρος Bola Tinubu εισήγαγε τολμηρές αλλά μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Μάιο.
Πέρυσι, η Joseph μπορούσε εύκολα να βγάλει 30.000 νάιρα (18,83 δολάρια) την εβδομάδα, αλλά τώρα θα είναι τυχερή να πάρει 5.000 νάιρα, είπε.
«Οι άνθρωποι συνήθιζαν να κάνουν παραγγελίες. Θα σχεδιάσω για αυτούς, μερικές φορές ακόμη και (για) γάμους θα φτιάξω αναμνηστικά γι ‘αυτούς, αλλά τώρα αυτές οι παραγγελίες δεν έρχονται», δήλωσε ο 29χρονος κάτοικος της Αμπούτζα.
«Ήταν πολύ, πολύ δύσκολο, ειδικά ότι έχω έναν γιο και πρέπει να πάει στο σχολείο, πρέπει να φάει».
Ο Τινούμπου κληρονόμησε μια οικονομία που ήδη πάλευε με χρέος ρεκόρ, υψηλή ανεργία, χαμηλή παραγωγή πετρελαίου, επιδοτήσεις που στράγγιξαν τα δημόσια οικονομικά και ελλείψεις ενέργειας που έχουν πλήξει την ανάπτυξη.
Η Νιγηρία εισάγει τρόφιμα και καύσιμα και επλήγη από τις υψηλές παγκόσμιες τιμές λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ακριβώς όπως είχε βγει από μια ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID-19 το 2020.
Ο Tinubu, ο οποίος έκανε εκστρατεία με το σύνθημα «Ανανεωμένη Ελπίδα», κατάργησε μια δαπανηρή επιδότηση βενζίνης και ελέγχους συναλλάγματος, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία έναντι των επενδυτών και να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και το νόμισμα νάιρα υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, πιεζόμενο από τις οξείες ελλείψεις δολαρίων. Οι τιμές των τροφίμων, του αερίου μαγειρέματος, των φαρμάκων, των καυσίμων και των δημόσιων συγκοινωνιών έχουν εκτοξευθεί, συμπιέζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
«Με περίπου το 8% των Νιγηριανών να θεωρούνται επισιτιστικά ανασφαλείς, η αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας είναι η άμεση πολιτική προτεραιότητα», ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 4 Μαρτίου. μετά από επίσκεψη προσωπικού.
Τα προβλήματα της Νιγηρίας έχουν επίσης εξαπλωθεί στις αίθουσες συνεδριάσεων των εταιρειών.
Ξένες εταιρείες όπως η Procter & Gamble (NYSE:PG) θα σταματήσουν την παραγωγή στη Νιγηρία, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες GSK Plc και Bayer AG (ETR:BAYGN) θα συνάψουν συμβάσεις με τρίτους για τη διανομή των προϊόντων τους, εν μέρει λόγω των δύσκολων συνθηκών λειτουργίας και της πτώσης της νάιρα.
Ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών της Αφρικής MTN Group σημείωσε μεγάλη πτώση στα κέρδη ολόκληρου του έτους επικαλούμενη την υποτίμηση του νάιρα, η οποία ώθησε επίσης την εταιρεία παραγωγής σαπουνιού PZ Cussons Plc να εκδώσει προειδοποίηση για τα κέρδη.
Άνοδος των τιμών των τροφίμων
Στην αγορά Agodo στο Λάγος, ο πωλητής ντομάτας Farouk Dalhatu μόλις εξυπηρέτησε τον πρώτο του πελάτη σε οκτώ ώρες. Η αγορά είναι ασυνήθιστα ήσυχη για την ώρα της ημέρας που συχνά επικρατεί μια κακοφωνία εμπόρων και πελατών που παζαρεύουν τις τιμές.
Ένα καλάθι με ντομάτες κοστίζει τώρα 55.000 νάιρα – περίπου το διπλάσιο από τον εθνικό κατώτατο μισθό – από 12.000 νάιρα τον Δεκέμβριο. Αυτό ανάγκασε πολλούς από τους φίλους του Dalhatu να εγκαταλείψουν την επιχείρηση.
«Απλώς προσπαθούν να βρουν τι μπορούν να φάνε τώρα και να μην ασχοληθούν με τις ντομάτες», είπε, δείχνοντας αρκετούς άδειους πάγκους.
Η κλιμάκωση των τιμών των τροφίμων είναι η κύρια κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.
Η εκτεταμένη ανασφάλεια στις περιοχές καλλιέργειας τροφίμων – συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής για λύτρα από ένοπλες συμμορίες, μιας μακροχρόνιας ισλαμιστικής εξέγερσης και των συγκρούσεων αγροτών-κτηνοτρόφων – προσθέτει στα δεινά κρατώντας πολλούς αγρότες μακριά από τα χωράφια τους.
“Έχουμε στα χέρια μας μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τις κοινωνικές συνέπειες αυτής της μεταρρύθμισης, όσον αφορά αυτήν την επισιτιστική ανασφάλεια”, δήλωσε ο Muda Yusuf, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας υποστήριξης επιχειρήσεων Promotion of Private Enterprise, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στις επιδοτήσεις νομισμάτων και καυσίμων.
Τα εργατικά συνδικάτα ηγήθηκαν ορισμένων διαδηλώσεων τον περασμένο μήνα και απείλησαν να κλείσουν τη χώρα για να απαιτήσουν δεκαπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση ξεκίνησε την Πέμπτη τις εθνικές διαβουλεύσεις για έναν νέο μηνιαίο κατώτατο μισθό, ο οποίος έχει καθοριστεί στα 30.000 νάιρα από το 2019.
Ένας εκπρόσωπος της προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά η διοίκηση του Tinubu ανακοίνωσε δωρεές με μετρητά, δημητριακά, λιπάσματα και σπόρους σε ευάλωτες ομάδες.
Τα συνδικάτα λένε ότι αυτό δεν αρκεί και ότι η εστίαση πρέπει να επικεντρωθεί σε «ουσιαστικά ζητήματα» που βρίσκονται υπό συζήτηση με την κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2023.
«Αυτά περιλαμβάνουν κρίσιμα ζητήματα όπως οι αυξήσεις μισθών, τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, η ανάπτυξη υποδομών και η αναζωογόνηση βασικών τομέων όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε σε δήλωση το Εργατικό Κογκρέσο της Νιγηρίας.
Για την Τζόζεφ στην Αμπούτζα, μια ακμάζουσα επιχείρηση και η φροντίδα του γιου της είναι το μόνο που θέλει.
«Απλώς σκέφτομαι τι θα φάει αν επιστρέψει (από το σχολείο)», είπε ανακατεύοντας τις άδειες κατσαρόλες.
πηγή:www.investing.com