Σε λίγο το ένα (1) ευρώ θα είναι μακρινό παρελθόν (του Απόστολου Μάνθου)

ΑΝΑΛΥΣΗ

Τετάρτη, 15-Μαϊ-2024 

Σε λίγο το 1 ευρώ θα είναι μακρινό παρελθόν

  • Ο όμιλος που μας έχει εντυπωσιάσει με την πορεία του, τόσο από απόψεως ισχυρής στροφής των οικονομικών του μεγεθών, όσο και από απόψεως απόδοσης της μετοχικής του αξίας κατέχει αυτή τη στιγμή ένα προϊόν που αναμένεται να εκτοξεύσει στα ύψη τη κερδοφορία του καθώς έχει πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους και τεράστια εξελισσόμενη ζήτηση.
Ο μοναδικός αυτός στο κλάδο του εισηγμένος όμιλος ετοιμάζεται να απογειωθεί παρασυρόμενος από τη χιονοστιβάδα που προκαλεί η εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης του εν λόγω προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Μιλάω για μια από τις παλαιότερες φαρμακοβιομηχανίες του χώρου τη Lavipharm (ΛΑΒΙ), όπου πλέον έχει περάσει στα χέρια της 4ης γενιάς και από τις 19 Φεβρουαρίου έχει διαθέσει στην ελληνική αγορά το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα με βασικό συστατικό τη κάνναβη που παράγεται από την Tikun Olam. 

Δώστε μεγάλη βάση εδώ γιατί οι αναλύσεις που βγαίνουν από εγκεκριμένους οίκους για τις συνολικές πωλήσεις που έχει φέρει και θα φέρει στο μέλλον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ευρώπη είναι τόσο επιθετικές που κάποιοι τις παραλληλίζουν με την ανακάλυψη της… ασπιρίνης.

  • Για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι με βάση τα στατιστικά δεδομένα που πάρθηκαν από ένα δείγμα 4.210 ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου το 50,2% του πληθυσμού ή  29,6 εκατομμύρια ενήλικες,  έχει λάβει ιατρική διάγνωση για τουλάχιστον μία πάθηση που θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις για ενδεδειγμένες θεραπείες με βάση την ιατρική κάνναβη.

Εκτεταμένες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μέρα με τη μέρα συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες συνταγογράφησης της ιατρικής κάνναβης για τη θεραπεία ενός τεράστιου καταλόγου παθήσεων, όπως μερικές από αυτές είναι οι:

  • Αρθρίτιδα, ινομυαλγία, ημικρανίες, οσφυαλγία και ισχιαλγία, πόνος που σχετίζεται με τον καρκίνο, ενδομητρίωση, νευροπαθητικός πόνος, Αλτσχάιμερ, πολλαπλή σκλήρυνση, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, νόσος Πάρκινσον, μυοσκελετικός πόνος, διαταραχή αυτιστικού φάσματος, διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), σύνδρομο Τουρέτ, ανησυχία, κατάθλιψη, αϋπνία, νόσος του Κρον, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), κωλίτης, επιληψία κ.α.

Η αγορά στην Ελλάδα σε σχέση με την ιατρική κάνναβη βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή κατάσταση καθώς τα φαρμακευτικά σκευάσματα καλύπτουν μόλις 4 με 5 το πολύ παθήσεις. Τόσο τεράστιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξής της.

  • Για να καταλάβετε το ποσό εκθετική θα είναι για τη Lavipharm η πώληση των εν λόγω φαρμάκων από τη στιγμή που μπήκαν στην ιατρική συνταγογράφηση και στα φαρμακεία θα αναφέρω ως στατιστικό παράδειγμα την εξέλιξη που είχε η ανάλογη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου από την 1η Νοεμβρίου του 2018 όταν και νομιμοποίησε προϊόντα με βάση την κάνναβη για ιατρική χρήση. Φυσικά και η σύγκριση με την Ελλάδα δεν είναι πληθυσμιακή, αλλά ποσοστιαία στο μέγεθος και την απίστευτη ταχύτητα ανάπτυξης.

Όταν λοιπόν πρωτοξεκίνησαν οι συνταγογραφήσεις μόλις και ξεπερνούσαν τις 4.000 ενώ μέσα σε τρία  έτη εξακοντίστηκαν στις 123.615. Το δε CAGR που είναι ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός αύξησης  που καθορίζει το ρυθμό απόδοσης βρέθηκε στο διαστημικό ποσοστό του 708%.

  • Το νούμερο δεν είναι καθόλου φανταστικό καθώς το  συναντάμε και στην Ισπανία όταν πρωτοξεκίνησε η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης το 2018 όπου έφτασε στο +610%, αλλά και στην Αυστραλία με ένα +785% CACR όταν πρωτοξεκίνησε το 2016.

Lavipharm

 

 

Lavipharm

 

 

Και μιλάμε για μια περίοδο που δεν έχει καμία σχέση με τη τωρινή μιας που τότε υπήρχε…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ανατρέξατε στο

https://www.capital.gr/analusi/3808101/se-ligo-to-1-euro-tha-einai-makrino-parelthon/

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο