Σε νέα ιστορικά υψηλά οι S&P 500 και Nasdaq μετά τον πληθωρισμό

Με τον S&P 500 να περνά για πρώτη φορά πάνω από τις 5.300 μονάδες.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,88% ή 349 μονάδες στις 39.908, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,17% στις 5.308 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,4% στις 16.742 μονάδες.

S&P 500 και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά με τον S&P 500 να περνά για πρώτη φορά πάνω από τις 5.300 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Salesforce (+3,8%) και Amgen (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-2,4%) και Boeing (-1,9%).

Στο μεταξύ, σταθερές διατηρήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,4% έναντι ανόδου 0,6% τον Μάρτιο.

S&P 500

Στις αγορές εμπορευμάτων, ανέκαμψαν οι τιμές πετρελαίου στις διεθνής αγορές. Ειδικότερα, η τιμή του Brent ενισχύθηκε 0,5% στα 82,78 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 0,9% στα 78,68 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,3% στα 2.390 δολ./oz.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά για τρίτη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,34% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,73%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0879 δολ.

ΤΗΕ MOST ACTIVE SHARES

S&P 500

ΤΗΕ MOST POSITIVE SHARES

S&P 500

ΤΗΕ MOST NEGATIVE SHARES

S&P 500

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον προηγούμενο μήνα με ρυθμό 3,4% ετησίως, επιβραδύνοντας οριακά από το 3,5% του Μαρτίου. Σε επίπεδο μήνα, η μέτρηση τον Απρίλιο ήταν επίσης ελαφρώς καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, με τον δείκτη να γράφει +0,3% έναντι πρόβλεψης για +0,4%, όπως ήταν και η προηγούμενη μηναία αύξηση.

 • Παρόμοια ήταν η τάση και στο πιο κρίσιμο επίπεδο των υποκείμενων πιέσεων, που αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς ακριβώς στα επίπεδα που εκτιμούσε η μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρουσίασε αύξηση 3,6% ετησίως, επιβραδύνοντας από το 3,8% του Μαρτίου. Αντίστοιχα, σε επίπεδο μήνα ο δομικός πληθωρισμός εμφάνισε αύξηση 0,3% σε σύγκριση τον Μάρτιο, όπως περίμενε η αγορά, ελαφρώς χαμηλότερα από τη μηνιαία αύξηση 0,4% της περασμένης μέτρησης.

 • Τα νέα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους επενδυτές, καθώς ήρθαν λίγες μόλις ώρες μετά τις επιφυλακτικές δηλώσεις του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σχετικά με την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Κι αυτό γιατί οι επενδυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή του πληθωρισμού σε τροχιά αποκλιμάκωσης ανοίγει πλέον τον δρόμο στη Fed θα ξεκινήσει τη μείωση του κόστους δανεισμού γιατί όχι και τον Σεπτέμβριο.

 • Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, αυξήθηκαν οι πιθανότητες που δίνει η αγορά για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed αμέσως μετά το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, πλέον η αγορά δίνει πιθανότητες 51,7%, έναντι 44,9% που έδινε μόλις εχθές, ενώ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν έως και κατά 50 μονάδες βάσης.

Την αισιοδοξία των επενδυτών ενίσχυσαν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική της Fed αποδίδει.

****

Latest

 • China Property Stocks Gauge Jumps on Proposal for Home Purchases

 • Chinese Junk Bonds Jump to Three-Year High on Property Stimulus

 • Meta restores Facebook posts by Malaysian media on PM Anwar’s meeting with Hamas

 • Oil Advances on US Stockpile Decline and Broader Risk-On Mood

 • Japan’s economy shrinks on weak consumer spending, auto woes

 • Michael Burry Boosts Bets on China Big Tech as Stocks Rebound

 • Japan’s Nikkei rides tech rally higher amid US inflation optimism

 • Asian Stocks, Currencies Rally After US CPI Print: Markets Wrap

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο