Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του χαλκού

χαλκός

Ο χαλκός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, επεκτείνοντας ένα ισχυρό, πολύμηνο ράλι που οδηγήθηκε από τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές που έχουν συσσωρευτεί στην αγορά εν αναμονή της εμβάθυνσης των ελλείψεων εφοδιασμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο άνω του 4% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, οδηγώντας τον χαλκό πάνω από τα 11.000 δολάρια τον τόνο για πρώτη φορά. Η αγορά έχει δει πολλές αισιόδοξες προβλέψεις και η BHP Group Ltd. θέλει να αγοράσει την ανταγωνίστρια Anglo American Plc κυρίως για τα ορυχεία χαλκού της.

Αρκετές εξελίξεις το 2024 έχουν ενθαρρύνει τους ταύρους του χαλκού και έχουν προσελκύσει μια αυξανόμενη ροή κερδοσκοπικού χρήματος. Η περιορισμένη προσφορά μεταλλεύματος χαλκού τροφοδότησε τη συζήτηση για περικοπές παραγωγής από μεταλλουργεία, ενώ μια σύντομη συμπίεση στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης αυτό το μήνα πυροδότησε μια παγκόσμια βιασύνη για την εξασφάλιση του μετάλλου.

“Αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές σε άλλο επίπεδο και είναι πολύ δύσκολο να καλέσουμε μια κορυφή σε αυτό το περιβάλλον”, δήλωσε τηλεφωνικά από τη Σιγκαπούρη ο Craig Lang, κύριος αναλυτής στον ερευνητή CRU Group. «Οι αγορές εμπορευμάτων τείνουν να υπερβαίνουν».

Επενδυτές, έμποροι και στελέχη εξόρυξης έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο έλλειμμα χαλκού εν μέσω της διογκούμενης ζήτησης σε πράσινες βιομηχανίες – από ηλεκτρικά οχήματα έως υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Jeff Currie, βετεράνος των εμπορευμάτων και επικεφαλής στρατηγικής της ομάδας ενεργειακών μονοπατιών της Carlyle Group Inc. , δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο χαλκός ήταν το καλύτερο long trade που έχει δει ποτέ.

Ο χαλκός του LME αυξήθηκε κατά 3% στα 10.992,50 δολάρια ο τόνος στις 12:04 μ. μ. ώρα Σαγκάης τη Δευτέρα.

Οι τιμές έχουν κερδίσει περισσότερο από το ένα τέταρτο από την αρχή του τρέχοντος έτους, πρωτοστατώντας σε οριζόντια κέρδη για τα μεγάλα βιομηχανικά μέταλλα. Ο χρυσός σημείωσε επίσης ράλι σε ρεκόρ με τον χαλκό, με τα δύο μέταλλα να υποστηρίζονται από την αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος.

Πολλοί συμμετέχοντες στο φυσικό εμπόριο έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές του χαλκού τρέχουν μπροστά από την πραγματικότητα. Η ζήτηση παραμένει σχετικά χλιαρή – ειδικά στην κορυφαία αγοραστική Κίνα, όπου τα επίπεδα αποθεμάτων παραμένουν υψηλά.

Έλλειμμα παραγωγής

Μια σειρά από αποτυχίες σε μεγάλα ορυχεία τροφοδοτούν φόβους ότι ένα πολυαναμενόμενο έλλειμμα παραγωγής θα φτάσει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Τα τέλη επεξεργασίας χυτηρίων – ένας δείκτης στενότητας στην αγορά μεταλλεύματος – βυθίστηκαν κάτω από το μηδέν τον Απρίλιο.

Και η σύντομη συμπίεση στο χρηματιστήριο Comex στη Νέα Υόρκη οδήγησε τις τιμές εκεί σε ένα άνευ προηγουμένου premium έναντι του LME. Αυτό προκάλεσε μια βιασύνη για την αναδρομολόγηση των προμηθειών μετάλλων στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει λιγότερα μέταλλα διαθέσιμα αλλού.

“Η σύντομη συμπίεση Comex εκτρέπει τον χαλκό στις ΗΠΑ και περιορίζει τις προμήθειες σε άλλες περιοχές”, δήλωσε τηλεφωνικά ο Gong Ming, αναλυτής της Jinrui Futures Co. “Η κινεζική αγορά αναμένεται να δει τα αποθέματα να αποσύρονται σύντομα με τις εξαγωγές να αυξάνονται”.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο