Σε πανικό οι καταναλωτές: Έσκασε η «βόμβα» και αποσύρουν το καλύτερο χρώμα στα τιμολόγια

Το μπλε τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος αποσύρεται, όπως αποφάσισαν πολλοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, από τον Ιούνιο. Τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από τον προμηθευτή που έχουν επιλέξει, θα πρέπει να εξετάσουν τις φθηνότερες επιλογές, που πλέον πρέπει να αναζητούνται στα κίτρινα τιμολόγια και στα μπλε σταθερά τιμολόγια, τα οποία πλέον πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να αποσύρουν από την αγορά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, όπου αναρτώνται τα προγράμματα των προμηθευτών για τα σταθερά τιμολόγια, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, έχει σταματήσει η διάθεση κάποιων εξ’ αυτών με χαμηλές χρεώσεις, φθηνότερες από τα πράσινα, που πήραν την ανιούσα σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και το 70%.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της ΡΑΕΕΥ https://invoices.rae.gr/oikiako/ στην κατηγορία Τιμές και Χρεώσεις, που αναρτώνται τα τιμολόγια, η κατηγορία των σταθερών τιμολογίων εμφανίζει πληροφορίες των παρόχων με τη διευκρίνιση ότι το πακέτο έχει αποσυρθεί από την αγορά.

μπλε τιμολόγιο

Ποιοι πάροχοι απέσυραν το μπλε τιμολόγιο

Συγκεκριμένα η VOLTON έδινε το σταθερό τιμολόγιο VOLTON Blue Fixed εξάμηνης διάρκειας με τιμή 0,088 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 9,90 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, η εταιρεία ενημερώνει τους καταναλωτές ότι από τις 11 Ιουνίου, το προϊόν είναι εμπορικά μη διαθέσιμο, ενώ και η Elpedison απέσυρε το σταθερό τιμολόγιο Elpedison Bright Up, με τιμή τα 8,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο, από τις 28 Ιουνίου 2024.

Η NRG «πάγωσε» το σταθερό τιμολόγιο NRG fixed 4U, με τιμή τα 15,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα και με προϋπόθεση την ταυτόχρονη σύνδεση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα φυσικού αέριου και μηνιαίο πάγιο 3,5 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ηλεκτρονικού λογαριασμού και πάγια εντολή εξόφλησης. Το συγκεκριμένο προϊόν από την 1η Ιουνίου αποσύρθηκε από την αγορά.

Έτσι, παραμένουν μπλε τιμολόγια με οριακά κάτω από τα 10 λεπτά ανά μεγαβατώρα, όπως η Protergia και ο ΗΡΩΝ, που δίνουν σταθερά τιμολόγια, εξάμηνης διάρκειας με χρεώσεις από 9,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 9,92 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τα πάγια των δύο εταιρειών να διαμορφώνονται σε 9,90 ευρώ το μήνα.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ προσφέρει σταθερό τιμολόγιο προς 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με πάγιο τα 3,5 ευρώ το μήνα και 12μηνη διάρκεια προγράμματος. Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ποιο χρώμα να διαλέξετε μετά τις αυξήσεις – Ποιο συμφέρει, μπλε ή πράσινο; Λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο, όπου οι αυξήσεις έφτασαν έως και το 65% σε ορισμένους παρόχους, κάτι νέο έκανε την εμφάνισή του: το μπλε τιμολόγιο.

Το πρόγραμμα ΗΡΩΝ Fix Genius home, με διάρκεια έξι μηνών, έρχεται με τελική χρέωση προμήθειας μόλις στα 0,09920 ευρώ ανά κιλοβατώά κιλοβατώρα, συνοδευόμενο από έκπτωση συνέπειας. Το μηνιαίο πάγιο ανέρχεται στα 9,50 ευρώ, ενώ για όσους δεν δικαιούνται έκπτωση συνέπειας υπάρχει χρέωση 0,1240 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αυτή η χρέωση αποτελεί μια από τις πιο οικονομικές επιλογές σε σύγκριση με τα πράσινα τιμολόγια, αφού εκτός από τη ΔΕΗ, όπου η χρέωση ανά κιλοβατώρα για χαμηλές καταναλώσεις βρίσκεται κάτω από τα 12 λεπτά, μόνο τρεις άλλοι παρόχοι τηρούν παρόμοια επίπεδα, ενώ οι υπόλοιποι ζεύγος κινούνται πάνω από τα 14 λεπτά.

μπλε τιμολόγιο

Η αρχική σύγκριση των χρεώσεων Η αρχική σύγκριση των χρεώσεων, όπως αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ αναδεικνύει τα μπλε τιμολόγια ως φθηνότερα. Εξι μπλε προγράμματα με φθηνότερη χρέωση κιλοβατώρας, μεσολαβεί το πρόγραμμα της ΔΕΗ για καταναλώσεις μικρότερες των 500KWh και ακολουθούν άλλα δύο σταθερά προγράμματα.

Σύμφωνα με το ienergeia.gr, οι καταναλωτές πριν αποφασίσουν τη μετακίνηση σε ένα σταθερό τιμολόγιο, πρέπει να συνυπολογίσουν αι άλλους παράγοντες πέρα από την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας και ειδικότερα: Πρώτον, αν η τελική τιμή έχει προϋπόθεση έκπτωσης ή όχι και ποια είναι η τιμή χωρίς την προϋπόθεση. Αν ο καταναλωτής είναι εκπρόθεσμος στην εξόφληση του λογαριασμού του για έναν μήνα ή και παραπάνω η χρέωση της κιλοβατώρας είναι αρκετά υψηλότερη και αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζεται.

Από τα 21 σταθερά προγράμματα που παρέχονται από τους προμηθευτές τα επτά περιλαμβάνουν έκπτωση συνέπειας. Ένα σημαντικό στοιχείο που δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται είναι το μηνιαίο πάγιο. Στα πράσινα τιμολόγια υπάρχει πλαφόν 5 ευρώ οπότε τα περισσότερα έχουν αυτή τη χρέωση. Ωστόσο υπάρχουν και χαμηλότερα πάγια στα 4 ευρώ όπως της Protergia και της Elpedison.

μπλε τιμολόγιο

Στα μπλε τιμολόγια, αυτά με τις πλέον ανταγωνιστικές χρεώσεις πέριξ των 10 λεπτών έως και 11,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα, το πάγιο είναι στα 9,90 ή 9,50 ευρώ τον μήνα. Υπάρχουν και χαμηλότερες χρεώσεις παγίων όπως για παράδειγμα το σταθερό My Home Online της ΔΕΗ που είναι στα 3,5 ευρώ τον μήνα ή της Eλίν και της Eunice που είναι στα 5 ευρώ. Η προϋπόθεση έκπτωσης παγίου είναι άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να υπολογίζουν οι καταναλωτές πριν προχωρήσουν σε αλλαγή τιμολογίου.

Κάποιοι πάροχοι έχουν χαμηλό πάγιο με προϋπόθεση τον ηλεκτρονικό λογαριασμό και πάγια εντολή όπως η Nrg η οποία τόσο στο μπλε όσο και στο πράσινο τιμολόγιο έχει πάγιο 3,5 ευρώ με αυτήν την προϋπόθεση.

Μπλε τιμολόγια

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μπλε τιμολόγια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το τέλος πρόωρης αποχώρησης σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο πρόγραμμα ή πάροχο πριν τη λήξη του συμβολαίου. Οι χρεώσεις μπορεί να φτάνουν και 100 ευρώ ενώ όσο η διάρκεια του προγράμματος βαίνει προς το τέλος της οι χρεώσεις μειώνονται ή και μηδενίζονται κοντά στη λήξη τους.

Για παράδειγμα το χαμηλότερο μπλε τιμολόγιο με βάση τη λίστα της ΡΑΑΕΥ είναι έχει τιμή
χρέωσης 88 λεπτά ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβάνεται η έκπτωση συνέπειας) και μηνιαίο
πάγιο 9,90 ευρώ. Αντίστοιχα το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο έχει πάγιο 5 ευρώ και
χρέωση 11,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για κατανάλωση 500Kwh ένα νοικοκυριό στο μπλε τιμολόγιο θα πληρώσει 59 ευρώ για το
ρεύμα και 5 ευρώ για το πάγιο, συνολικά 64 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Στο
μπλε τιμολόγιο η χρέωση ρεύματος θα είναι 44 ευρώ και μαζί με το πάγιο η συνολική
χρέωση διαμορφώνεται στα 53,90 ευρώ. Αν χαθεί η έκπτωση συνέπειας για έναν μήνα η
κιλοβατώρα ανεβαίνει στα 0,111 ευρώ και η συνολική χρέωση αυξάνεται στα 50,5 ευρώ με
το πάγιο.

Τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν μπλε τιμολόγιο θα έχουν όφελος και τιμή κλειδωμένη
από 6-12 μήνες ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι το όφελος αυτό μπορεί να
εξανεμιστεί αν κάνουν βουτιά οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος κάτι πάντως που δεν
προβλέπεται τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
λόγω ζέστης και η μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ οδηγούν σε ακριβότερο μείγμα
ηλεκτροπαραγωγής και κατά συνέπεια σε αυξημένες τιμές λιανικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο