Σε ποια κινεζικά προϊόντα ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέους δασμούς οι ΗΠΑ

Κίνα

δασμούς

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει νέους δασμούς στην Κίνα ήδη από την επόμενη εβδομάδα που στοχεύουν στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η πλήρης ανακοίνωση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και την Τρίτη, αναμένεται να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τις υπάρχουσες εισφορές, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Μια ανακοίνωση θα μπορούσε επίσης να αναβληθεί, είπε η πηγή.

Συγκεκριμένοι τομείς επρόκειτο επίσης να περιλαμβάνουν ημιαγωγούς και ηλιακό εξοπλισμό, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή αξία ή τις κατηγορίες δασμών που θα επιβληθούν ήταν ατελείς, αλλά η κυβέρνηση λέγεται ότι έχει μηδενίσει τους τομείς ενδιαφέροντος εντός στρατηγικών ανταγωνιστικών περιοχών και περιοχών εθνικής ασφάλειας, δήλωσε μία από τις πηγές.

Το γραφείο του Αντιπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ έκανε τις συστάσεις του στον Λευκό Οίκο πριν από εβδομάδες, αλλά η τελική ανακοίνωση καθυστέρησε καθώς το πακέτο συζητήθηκε εσωτερικά, σύμφωνα με μία από τις πηγές και ένα επιπλέον πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα.

Ο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός που επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, προσπαθεί να αντιπαραβάλει την προσέγγισή του με εκείνη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προτείνει οριζόντιους δασμούς που οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θεωρούν πολύ ωμά και επιρρεπή για να προκαλέσουν πληθωρισμό.

Ο Λευκός Οίκος και το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το Bloomberg News ανέφερε πρώτο την ιστορία.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα από την Κίνα σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η ευρύτερη επιβολή δασμών από τον Trump κατά τη διάρκεια της προεδρίας του 2017-2021 προκάλεσε αντίποινα της Κίνας με τις δικές της εισφορές.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν θέλει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, παρόλο που έχει πει ότι οι χώρες έχουν εισέλθει σε ένα νέο παράδειγμα ανταγωνισμού.

Και οι δύο υποψήφιοι για το 2024 έχουν απομακρυνθεί απότομα από τη συναίνεση ελεύθερου εμπορίου που κάποτε βασίλευε στην Ουάσινγκτον, μια περίοδο που κορυφώθηκε με την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001.

Το 2022, ο Μπάιντεν ξεκίνησε μια αναθεώρηση της πολιτικής της εποχής Τραμπ σύμφωνα με το άρθρο 301 του εμπορικού νόμου των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, ζήτησε απότομα υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ στα κινεζικά μεταλλικά προϊόντα, αλλά τα στοχευμένα προϊόντα ήταν στενού εύρους, που εκτιμάται σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την έναρξη έρευνας σχετικά με τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές στους τομείς της ναυπηγικής, της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής, μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους δασμούς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει επίσης το γειτονικό Μεξικό να απαγορεύσει στην Κίνα να πωλεί τα μεταλλικά προϊόντα της στις Ηνωμένες Πολιτείες έμμεσα από εκεί.

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι τα δασμολογικά μέτρα είναι αντιπαραγωγικά και προκαλούν ζημιά στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο