Σε ποιες χώρες και κλάδους στρέφονται πλέον τα hedge funds;

Financial Analyst Working on a Computer with Multi-Monitor Workstation with Real-Time Stocks, Commodities and Exchange Market Charts. Businessman Works in Investment Bank Downtown Office at Night.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αποδυνάμωση της οικονομίας ωθούν τα hedge funds να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις για επενδύσεις στην Κίνα.

Η αναταραχή στον τομέα των ακινήτων της Κίνας έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές, και έχει πλήξει τις προοπτικές της νούμερο δύο οικονομίας του κόσμου. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, πολλά hedge funds με έδρα τις ΗΠΑ έχουν μειώσει την έκθεση τους σε κινεζικές εταιρείες.

Τέσσερα hedge funds μοιράστηκαν ιδέες για εναλλακτικές επενδύσεις σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτές δεν αντιπροσωπεύουν συστάσεις ή αγορές ή πωλήσεις κινητών αξιών, οι οποίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν λόγω κανονισμών.

1) DISCOVERY CAPITAL MANAGEMENT

-Discretionary U.S.-based global macro hedge fund

– Size: $1.5 billion

– Founded in 1999

-Key trade: long Latin America, underweight, short China and Taiwan

Ο ιδρυτής της Discovery και μακροχρόνιος επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές, Robert Citrone, βλέπει ευκαιρίες στη Λατινική Αμερική, ιδίως στην Αργεντινή και τον Ισημερινό, όπου τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές των assets σε άνοδο. Επικεντρώνεται επίσης και στο Μεξικό.

“Άλλες αναδυόμενες αγορές δεν έχουν βραχυπρόθεσμους καταλύτες όπως η Αργεντινή, ο Ισημερινός και, το Μεξικό”, ανέφερε.

Προτείνει εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τσιμέντου στο Μεξικό, εκτός από το νόμισμα και τις τιμές του. Στην Αργεντινή προτιμά τις ενεργειακές εταιρείες, ενώ στον Ισημερινό του αρέσει το κρατικό χρέος σε δολάρια.

Ο Citrone προτείνει επίσης short θέσεις στο γουάν της Κίνας, στους κατασκευαστές ακινήτων και στις τράπεζες, αναφέροντας ότι η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να χαλαρώσει “δραματικά”, ώστε να αποτραπεί μια μεγάλη κρίση ακινήτων, παρόμοια με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα πολιτικής έχουν βοηθήσει, οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας είναι θολές λόγω της ύφεσης των ακινήτων, της πτώσης των εξαγωγών, και της υψηλής ανεργίας των νέων.

“Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει ένα τσιρότο εκεί που χρειάζεται αιμοστατικό επίδεσμο”, δήλωσε ο Citrone.

2) GRAMERCY FUNDS MANAGEMENT

-EM investment manager

-Size: $6 billion

-Founded in 1998

-Key trade: Investing in mid-sized Mexican firms via private credit

Ο Gustavo Ferraro, εταίρος και επικεφαλής κεφαλαιακών λύσεων της Gramercy Funds Management, προτιμά τη χορήγηση δανείων σε μεσαίου μεγέθους μεξικανικές εταιρείες, όπως αυτές που ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας, τα ακίνητα, και τα logistics.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης και το σοκ του COVID-19 έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Ουάσινγκτον έχει προωθήσει την ιδέα του “friendshoring”, αντικαθιστώντας τον ρόλο της Κίνας στις αλυσίδες εφοδιασμού με φιλικά κράτη, με το Μεξικό να χαρακτηρίζεται από οικονομολόγους ως ένας από τους κύριους οφελειμένους.

“Εμπλεκόμαστε πολύ σε αυτές τις εταιρείες και ασκούμε επιρροή στις επιλογές τους, ιδίως όσον αφορά την ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση)”, δήλωσε ο Ferraro.

“Στην ηλεκτροπαραγωγή, την εφοδιαστική, την ακίνητη περιουσία, και σε πολλούς κλάδους, οι εταιρείες αυτές δεν εξυπηρετούνταν προηγουμένως και σήμερα καλά από τις δημόσιες αγορές”, πρόσθεσε.

3) OPPORTUNITY

-Brazilian asset manager with a global macro hedge fund

-Size: $9.89 billion

-Founded in 1994

-Key trade: short yuan, long the U.S. dollar

Ο Marcos Mollica, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Opportunity Total, προτείνει την υιοθέτηση μιας short θέσης στο γουάν της Κίνας και μιας long θέσης στο δολάριο ΗΠΑ, δεδομένης της αποκλίνουσας οικονομικής πορείας.

“Ενώ η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική, η Κίνα αντιμετωπίζει αναπτυξιακές προκλήσεις”, δήλωσε.

Τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αμερικανικά επιτόκια είναι πιθανό να διατηρήσουν το δολάριο ισχυρό. Εν τω μεταξύ, η υποτονική οικονομία της Κίνας έχει πλήξει το γουάν, το οποίο έχει υποχωρήσει σχεδόν 6% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος.

“Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διαρθρωτική αλλαγή. Οι υποδομές και η στέγαση δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως μοχλός ανάπτυξης, καθώς έχουν προκαλέσει υπερβολική μόχλευση”, δήλωσε.

4) GREYLOCK CAPITAL

-Sovereign and corporate distressed debt investment manager

-Size: $950 million

-Founded in 1997

-Key trade: Investing in countries currently in default

Ο ιδρυτικός εταίρος και διευθύνων σύμβουλος της Greylock, Hans Humes, πιστεύει ότι, ενώ οι ανησυχίες για τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν το χρέος της Κίνας, το Πεκίνο μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση του κλίματος απέναντι σε μια σειρά από χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται χώρες όπως η Ζάμπια, η Γκάνα και η Σρι Λάνκα, καθώς βρίσκονται κοντά σε συμφωνίες αναδιάρθρωσης με παγκόσμιους πιστωτές.

Οι αναδιαρθρώσεις θα επιτρέψουν σε επενδυτικές εταιρείες όπως η Humes να συνάψουν συμφωνία για τα χρήματα που έχουν επίσης δανείσει στις χώρες αυτές, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για νέα προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Humes αναμένει ότι ένα νέο συστατικό θα δώσει στις συμφωνίες αυτές μια ιδιαίτερη ώθηση – τα λεγόμενα “Μέσα Ανάκτησης Αξίας” ή εν συντομία VRIs.

Το Σουρινάμ, το μικρότερο κράτος της Νότιας Αμερικής, μόλις έδωσε το παράδειγμα με μια VRI που ουσιαστικά πληρώνει, αν οι πρόσφατες ανακαλύψεις πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της χώρας ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία.

Παρόμοια με την ανταλλαγή χρέους με μετοχές, ορισμένοι παραδοσιακοί του σταθερού εισοδήματος μπορεί να μην επιθυμούν να επιχειρήσουν κάτι άγνωστο, αλλά ο Humes πιστεύει ότι τα VRI θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αποδόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να τα κατανοήσουν.

“Πρόκειται για μια επιλογή, δεν είναι σαν να κατασκευάζουμε εδώ έναν πύραυλο για τον Άρη”, είπε.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο