Σε ποιες μετοχές στρέφουν την προσοχή τους οι επενδυτές στην Wall Street

αγορές

υγειονομικής περίθαλψης

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ δείχνει σημάδια ζωής μετά την υστέρηση του 2023, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι φτηνές αποτιμήσεις θα αντισταθμίσουν την τάση να υποαποδίδει κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογικών ετών.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης του S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο περίπου 6% από τις αρχές Δεκεμβρίου, διπλασιάζοντας τα κέρδη του ευρύτερου δείκτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η απόδοσή του κατά τη διάρκεια του 2023 συνολικά ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακή, καθώς σημείωσε άνοδο μόλις 0,3% σε σύγκριση με το άλμα 24% του S&P 500.

Η υγειονομική περίθαλψη, η οποία έχει βάρος περίπου 13% στον S&P 500, ήταν ένας από τους τομείς που έμειναν πίσω πέρυσι, καθώς οι επενδυτές συνέρρεαν στη στενή ομάδα των μαζικών μετοχών τεχνολογίας και ανάπτυξης που ώθησαν τους δείκτες προς τα πάνω.

Η άνοδος των νέων θεραπειών για την παχυσαρκία προκάλεσε ανησυχίες ότι θα μειωθεί η ανάγκη για ιατρικές θεραπείες που στοχεύουν σε καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με το βάρος, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για τα προϊόντα COVID-19 μειώθηκε.

Η υποτονική εικόνα του τομέα τον έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για τους επενδυτές που αναζητούν υποτιμημένες περιοχές της αγοράς. Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης διαπραγματεύεται με 17,9 φορές τις προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη έναντι ενός δείκτη P/E 19,7 για τον S&P 500, δηλαδή με έκπτωση 9%. Ιστορικά, η υγειονομική περίθαλψη διαπραγματεύεται με premium 4% σε σχέση με τον ευρύτερο δείκτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG Datastream.

“Οι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν εκείνους τους τομείς που δεν λειτούργησαν το 2023, και η υγειονομική περίθαλψη ταιριάζει σε αυτό το νομοσχέδιο”, δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της B. Riley Wealth, ο οποίος συστήνει στους επενδυτές “υπερεκτίμηση” του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης ότι το ράλι που ενίσχυσε τις μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης θα εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς – ένα φαινόμενο που φαίνεται να ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι τράπεζες, οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις και άλλοι μη αγαπημένοι τομείς της αγοράς προσέλκυσαν έντονες αγορές.

Τα κέρδη είναι ένα άλλο πιθανό φωτεινό σημείο, με τις εταιρείες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αναμένεται να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 17,5% το 2024, έναντι αύξησης 11,1% για τον S&P 500 συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Πέρυσι “ήταν μια πολύ στενή αγορά και νομίζω ότι αυτό διευρύνεται το 2024 και δημιουργεί ευκαιρίες για πολλές διαφορετικές μετοχές να αποδώσουν καλύτερα, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε ο Michael Smith, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου για το Discovery (NASDAQ:WBD) Large Cap Growth Fund της Allspring Global, το οποίο κατέχει μετοχές των UnitedHealth Group (NYSE:UNH), Intuitive Surgical (NASDAQ:ISRG) και Veeva Systems (NYSE:VEEV).

Η έκπτωση είναι πιο έντονη σε ορισμένους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.

Εξαιρουμένης της Eli Lilly (NYSE:LLY), της οποίας οι μετοχές εκτινάχθηκαν πέρυσι λόγω του ενθουσιασμού για τις δυνατότητες της θεραπείας απώλειας βάρους, μια ομάδα φαρμακοβιομηχανιών και εταιρειών βιοτεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης που παρακολουθείται από την JPMorgan διαπραγματεύονταν με έκπτωση 30% σε σχέση με τον S&P 500, ένα “ιστορικά χαμηλό” επίπεδο, ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Patrick Kaser, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global, δήλωσε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια της εταιρείας με μετοχές αξίας είναι σημαντικά υπέρβαρα στον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών στις CVS Health (NYSE:CVS), Bristol Myers (NYSE:BMY) Squibb και Viatris.

“Κλασικά, οι επενδυτές αξίας αναζητούν έναν όμιλο που είναι εκτός εύνοιας με χαμηλές αποτιμήσεις”, δήλωσε ο Kaser. “Η υγειονομική περίθαλψη ελέγχει και τα δύο αυτά πεδία πολύ καλά αυτή τη στιγμή”

Λόγοι προσοχής

Μια πρώιμη δοκιμασία για τον κλάδο θα γίνει αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο υγειονομικής περίθαλψης της JP Morgan στο Σαν Φρανσίσκο, όπου οι επενδυτές συγκεντρώνονται για να ακούσουν τις προβλέψεις δεκάδων εταιρειών για το επόμενο έτος και να μιλήσουν για τις προοπτικές τους.

Υπάρχουν λόγοι επιφυλακτικότητας όσον αφορά τις επιδόσεις της υγειονομικής περίθαλψης το 2024.

Το ευρέως αναμενόμενο σενάριο μιας σταθερής αλλά επιβραδυνόμενης οικονομίας, ενός φθίνοντος πληθωρισμού και μειούμενων επιτοκίων θα μπορούσε να δώσει στους επενδυτές ελάχιστους λόγους να εγκαταλείψουν τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης που τους βοήθησαν πέρυσι. Οι ίδιοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να είναι πιο ευνοϊκοί για τους τομείς που συνδέονται στενότερα με την οικονομία, όπως οι χρηματοπιστωτικοί και οι βιομηχανικοί κλάδοι.

Οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης τείνουν επίσης να αγωνίζονται σε χρόνια προεδρικών εκλογών, καθώς το κόστος της ιατρικής περίθαλψης συχνά αναδεικνύεται σε πολιτικό ζήτημα που θέτει τον κλάδο στο στόχαστρο. Ο τομέας έχει κερδίσει τον S&P 500 μόνο σε τρία από τα τελευταία 12 έτη προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με την Strategas.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η φετινή προεδρική αναμέτρηση ενέχει μικρότερο κίνδυνο για τις μετοχές υγειονομικής περίθαλψης από ό,τι οι πρόσφατες εκλογές του παρελθόντος.

Κανένα από τα δύο πολιτικά κόμματα δεν αναμένεται να αποκτήσει σημαντικές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο, μειώνοντας τις πιθανότητες μιας σημαντικής νομοθεσίας που θα αναθεωρεί τον κλάδο, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη θεσπίσει νομοθεσία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του που αφορά τις τιμές των φαρμάκων.

Γενικά, η υγειονομική περίθαλψη είναι “εύκολος στόχος για τους πολιτικούς”, δήλωσε ο Kaser.

Φέτος, “δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι μεγάλο και νέο στον τομέα. . . (Υπάρχει) λιγότερη αβεβαιότητα από πολλές εκλογικές χρονιές”

Πηγή: www.investing.com

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο