Σε ποιον ευρωπαϊκό κλάδο μειώθηκαν σημαντικά οι εισροές κεφαλαίων

χρηματιστήρια

κεφαλαίων

Οι επενδύσεις κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας έπεσαν στο μισό το 2023, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Atomico.

Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν μια ξεχωριστή κατηγορία που είδε εισροή μεγάλων κεφαλαίων σε χρηματοδότηση.

Η έκθεση “State of European Tech” της Atomico, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, έδειξε ότι η συνολική χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια αναμένεται να μειωθεί κατά 45% το 2023 σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η συνολική χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών θα φθάσει φέτος τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η Atomico. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο από 82 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, το οποίο είναι μειωμένο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.

Η Atomico δήλωσε ότι φέτος πρόκειται για μια περίπτωση διόρθωσης και αντιστροφής προς τα προ πανδημίας χρόνια, τα οποία είδαν μια μεγάλη άνοδο των αποτιμήσεων και των επιπέδων χρηματοδότησης, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος εξασφάλισε ποσά ρεκόρ σε ροές κεφαλαίων.

Ο Tom Wehmeier, επικεφαλής της Atomico, δήλωσε στο CNBC ότι η Ευρώπη ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες, καθώς η περιοχή έχει σημειώσει άνοδο τα τελευταία τρία χρόνια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες διεθνείς χώρες.

“Υπήρξε αυτή η επαναφορά μετά από μια υπερθερμασμένη και μη βιώσιμη περίοδο ανάπτυξης το 2021 και στις αρχές του 2022”, δήλωσε ο Wehmeier στο CNBC. “Τώρα βλέπετε ότι η νέα πραγματικότητα έχει ενσωματωθεί και αρχίζουν να αναδύονται πράσινοι βλαστοί”

Οι αμερικανικές και ασιατικές θεσμικές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή τεχνολογία εξασθένησαν σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ο Wehmeier, καθώς τα “τουριστικά” κεφάλαια όπως το Tiger Global και το Coatue, που κατέκλυσαν την αγορά το 2020 και το 2021, υποχώρησαν τον τελευταίο χρόνο περίπου, καθώς οι μακροοικονομικοί αντίξοοι άνεμοι τους έκαναν να παγώσουν.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 8% και η Κίνα κατά 9% όσον αφορά τη συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών από το 2020, η Ευρώπη είδε τα επίπεδα των επενδύσεων να αυξάνονται κατά 19% την ίδια περίοδο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ανθεκτικότητας για την περιοχή.

Παρόλα αυτά, η τεχνολογία έχει επωφεληθεί από την έξαρση του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη.

Εταιρείες όπως η Aleph Alpha, η Mistral και η DeepL έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές σε υψηλές αποτιμήσεις χάρη στη διαφημιστική εκστρατεία που επικρατεί γύρω από την OpenAI, η οποία βρίσκεται πίσω από το εξαιρετικά δημοφιλές chatbot ChatGPT.

Σύμφωνα με την Atomico, η τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε το μεγαλύτερο πόλο έλξης για γύρους χρηματοδότησης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω, με 11 εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να κερδίζουν αυτά τα λεγόμενα “megarounds”

Στο στάδιο της σποράς, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο πιο δημοφιλής τομέας για τους επενδυτές, προσελκύοντας το 11% όλων των γύρων χρηματοδότησης αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων ή λιγότερο, σύμφωνα με την Atomico.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος κόμβος για το παγκόσμιο ταλέντο της ΤΝ, με τον αριθμό των ρόλων υψηλής εξειδίκευσης στην ΤΝ να έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και να έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ.

Η κλιματική τεχνολογία ήταν ένας άλλος τομέας που ξεχώρισε, σύμφωνα με την Atomico. Οι χρηματοδοτήσεις σε εταιρείες στον τομέα του άνθρακα και της ενέργειας αντιστοιχούν στο 27% του συνόλου των κεφαλαίων που επενδύονται στην ευρωπαϊκή τεχνολογία το 2023, τρεις φορές περισσότερο από ό,τι το 2021.

Σύμφωνα με την Atomico, η συνδυασμένη αξία όλων των ιδιωτικών και εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη θα ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, ανακτώντας το επίπεδο αυτό μετά την πτώση του 2022.

Πέρυσι, ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός τομέας είδε 400 δισεκατομμύρια δολάρια να εξανεμίζονται από τη συνολική κεφαλαιοποίησή του.

Φέτος δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου δημόσιες εγγραφές σημαντικής κλίμακας στην Ευρώπη.

Η Arm, η βρετανική εταιρεία κατασκευής τσιπ, εισήχθη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ και έκτοτε οι επιδόσεις της είναι υποτονικές. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν αυξηθεί σε σχέση με την τιμή του ντεμπούτου της, αλλά οι επιδόσεις της Arm και άλλων εταιρειών τεχνολογίας που εισήχθησαν πρόσφατα στο χρηματιστήριο, όπως η Instacart και η Klaviyo, δεν έχουν πείσει άλλους ηγέτες της τεχνολογίας να επιδιώξουν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Παρόλα αυτά, ο Wehmeier δήλωσε ότι υπάρχει πλέον ένας υγιής αγωγός εταιρειών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις δημόσιες αγορές. Εταιρείες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως η Klarna, η Revolut και η Monzo, βρίσκονται πιο κοντά στις πύλες της δημόσιας εγγραφής από ποτέ.

Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών παρέμεινε υποτονική σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με την πλειονότητα των εξόδων να είναι μικρότερες συμφωνίες αξίας κάτω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Atomico.

Πηγή: www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο