Σε ποιους ευρωπαϊκούς τομείς βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες η Goldman Sachs

χρηματιστήρια

επιτοκίων

Οι ευρωπαϊκές μικρές κεφαλαιοποιήσεις μειώθηκαν κατά 13% από το τέλος του 2021, ενώ οι μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις αυξήθηκαν κατά 11%, μια μετατόπιση που οφείλεται κυρίως στην υποτίμηση από τότε που οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τους.

Τώρα, οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις διαπραγματεύονται με discount 4% έναντι των μεγάλων κεφαλαιοποιήσεων, σηματοδοτώντας μία από τις χαμηλότερες σχετικές αποτιμήσεις τους από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τόνισαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα της Τετάρτης.

Καθώς πλησιάζει η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) – την οποία αναμένουν οι οικονομολόγοι της Goldman τον Ιούνιο – και με ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου και αύξηση της δραστηριότητας συγχωνεύσεων και εξαγορών, οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν ήρθε η ώρα να επενδύσουν σε μικρές κεφαλαιοποιήσεις.

Ωστόσο, με τους οικονομολόγους να καθυστερούν τις πρώτες προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Federal Reserve για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman δήλωσαν ότι «αμφιβάλλουν ότι η δειλή διαδοχική επιτάχυνση της ανάπτυξης θα είναι αρκετή για να υποστηρίξει την υπεραπόδοση των μικρών κεφαλαιοποιήσεων».

Ωστόσο, η ομάδα επεσήμανε τέσσερις τομείς όπου οι επενδυτές μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Πρώτον, επεσήμαναν τους στόχους μοχλευμένης εξαγοράς (LBO), προσδιορίζοντας δύο συγκεκριμένες οθόνες εντός αυτής της ομάδας.

Η πρώτη οθόνη περιλαμβάνει εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (κεφαλαιοποίηση κάτω των 10 δισ. ευρώ) που έχουν χαμηλότερο καθαρό χρέος προς EBITDA, χαμηλότερο ασφάλιστρο αποτίμησης από το συνηθισμένο και υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) σε σύγκριση με τη διάμεση τιμή του τομέα τους. Η δεύτερη οθόνη επικεντρώνεται σε εταιρείες με χαμηλότερο καθαρό χρέος προς EBITDA, χαμηλότερη από τη συνηθισμένη έκπτωση αποτίμησης και χαμηλότερο ROE σε σύγκριση με τη διάμεση τιμή του τομέα τους.

Επιπλέον, οι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν δυνατότητες στην ακίνητη περιουσία και στους ουραγούς της τεχνολογίας. Εάν οι αποδόσεις των ομολόγων μειωθούν περαιτέρω, αυτοί οι τομείς, οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στα επιτόκια, θα μπορούσαν να δουν αξιοσημείωτη άνοδο, σημείωσε η ομάδα. Οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις ακινήτων, ειδικότερα, έχουν δείξει ισχυρές επιδόσεις όταν οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν νωρίτερα φέτος.

Επίσης, οι στρατηγικοί αναλυτές προσδιόρισαν τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως συναλλαγή κάλυψης της διαφοράς. Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποαποδώσει από τα τέλη του 2021, κυρίως λόγω της έκθεσής του σε τομείς διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών και της καθυστέρησης στις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.


Καθώς η οικονομική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου βελτιώνεται και οι αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται να μειωθούν, οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά στους τομείς των ακινήτων και των καταναλωτών, θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν.

Τέλος, για τον τέταρτο τομέα, οι στρατηγικοί αναλυτές τόνισαν τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις με την υψηλότερη άνοδο τιμών με βάση τις τιμές στόχους 12 μηνών από τους αναλυτές μετοχών τους.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο