Σε προ Covid επίπεδα τα τουριστικά έσοδα στην Κίνα

επιτόκια

τουρισμό

Τα έσοδα από τον τουρισμό στην Κίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους που έληξαν το Σάββατο αυξήθηκαν κατά 47,3% σε ετήσια βάση και ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, χάρη στην έκρηξη των εγχώριων ταξιδιών εν μέσω ενός μεγαλύτερου από το συνηθισμένο διαλείμματος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Κυριακή.

Τα στοιχεία μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει αποπληθωριστικούς κινδύνους εν μέσω ασθενούς καταναλωτικής ζήτησης, αλλά η βιωσιμότητα της τουριστικής ώθησης είναι αβέβαιη και τα τουριστικά έσοδα ανά ταξίδι παρέμειναν κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, γνωστών ως η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση στον κόσμο, τα τουριστικά αξιοθέατα σε όλη τη χώρα έγιναν μάρτυρες μαζικών πλήθη.

Οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 47,3% στα 632,7 δισεκατομμύρια γιουάν (87,96 δισεκατομμύρια δολάρια) από την ίδια περίοδο διακοπών το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο αριθμός των εσωτερικών ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των φετινών διακοπών αυξήθηκε κατά 34,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας συνολικά τα 474 εκατομμύρια.

Σε σύγκριση με τις διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους του 2019 πριν από την πανδημία COVID που έπληξε τη χώρα, οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 7,7% και τα εγχώρια ταξίδια αυξήθηκαν κατά 19%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Αλλά οι διακοπές το 2024 διήρκεσαν οκτώ ημέρες, μία ημέρα περισσότερο από το διάλειμμα του Σεληνιακού Νέου Έτους το 2019.

Το υπουργείο δεν έδωσε ανάλυση των τουριστικών δαπανών ανά ταξίδι, αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται στα στοιχεία του υπουργείου, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κατά τη διάρκεια των διακοπών φέτος έφτασε τα 1.335 γιουάν, μειωμένη κατά 9,5% από 1.475 γιουάν ανά ταξίδι το 2019.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σε σημείωμά τους την Κυριακή ότι τα στοιχεία για τον εγχώριο τουρισμό κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους βελτιώθηκαν από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς νωρίτερα φέτος και την Εθνική Ημέρα της Χρυσής Εβδομάδας τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά τα κατά κεφαλήν έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν και παρέμειναν κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο.

Αυτό υποδηλώνει ότι «η υποβάθμιση της κατανάλωσης εξακολουθεί να παρατηρείται ευρέως», ανέφεραν.

Η γιορτή, που ονομάζεται επίσης Φεστιβάλ της Άνοιξης, είναι παραδοσιακά η στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι επιστρέφουν στις πατρίδες τους αεροπορικώς, με τρένο ή οδικώς για να επανενωθούν με τα μέλη της οικογένειάς τους.

Για τα διεθνή ταξίδια, η Κίνα είδε περίπου 13,52 εκατομμύρια εισερχόμενα και εξερχόμενα ταξίδια κατά τη διάρκεια των διακοπών, αυξημένα κατά 2,8 φορές από την ίδια περίοδο διακοπών πέρυσι, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης.

Τα συνολικά ταξίδια εισόδου-εξόδου κατά τη διάρκεια των διακοπών επέστρεψαν στο 90% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Καθώς η παρακολούθηση ταινιών γίνεται μια από τις πιο δημοφιλείς ψυχαγωγικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα έσοδα του box office της χώρας ξεπέρασαν τα 8 δισεκατομμύρια γιουάν (1,11 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια των οκτώ ημερών, σύμφωνα με την Διοίκηση Κινηματογράφου της Κίνας, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ.

Η οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης των ακινήτων και της υποτονικής ζήτησης από πέρυσι, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια για να τονώσουν την ανάπτυξη, ακόμη και όταν πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες επικεντρώθηκαν στην τιθάσευση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Καθώς οι αρχές επιτυγχάνουν μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης για να στηρίξουν την οικονομία σε μια εποχή που τα σημάδια αποπληθωριστικών πιέσεων απαιτούν περισσότερα μέτρα τόνωσης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο πολιτικής την Κυριακή κατά τη μετακύλιση των μεσοπρόθεσμων δανείων που λήγουν.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο