Σε ράλι επιδόθηκαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα- Energy prices

εμπορευμάτων

Στη σκιά της πολεμικής σύγκρουσης του Ισραήλ με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της τελευταίας το Σάββατο από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πολεμικές συγκρούσεις κλιμακώνονται, απειλώντας με ανάφλεξη όλη την περιοχή και πυροδοτώντας σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των προμηθειών από τη Μέση

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου σκαρφάλωσε 3,59 δολ. ή 4,3% στα 86,38 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 3,57 δολ. ή 4,2% και έκλεισε στα 88,15 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Στα υψηλά της ημέρας και τα δύο συμβόλαια σκαρφάλωσαν πάνω από 5%.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με το Brent να χάνει περίπου 11% και το αμερικανικό συμβόλαιο να υποχωρεί πάνω από 8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον θα πλήξει τις προοπτικές της ζήτησης.

Πάνω από τα $100 αν υπάρξει επίθεση στο Ιράν

“Η βία θα διατηρήσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο”, σχολιάζει στο Marketwatch o Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research.

Michael Lynch

“Μια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν θα οδηγούσε σίγουρα τις τιμές πάνω από τα 100 δολ. Το ερώτημα τώρα είναι αν η Σαουδική Αραβία θα κατευθύνει στις αγορές περισσότερο πετρέλαιο για να τις καθησυχάσει ή θα υποστηρίξει ότι τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει από τον πόλεμο και δεν επιθυμεί να πλημμυρίσει τις αγορές με νέες ποσότητες πετρελαίου”, προσθέτει.

Από την πλευρά της η Rebecca Babin, senior energy trader της CIBC Private Wealth US σημειώνει στο Reuters ότι “ο πιο σοβαρός παράγοντας είναι η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε έναν καταστροφικό πόλεμο δι’ αντιπροσώπου που θα μπορούσε να επηρεάσει την προσφορά”.

In the News | CIBC Private Wealth US

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι η τελευταία σύγκρουση μειώνει την πιθανότητα να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, καθώς και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παραγωγής πετρελαίου από το βασίλειο τους επόμενους μήνες. Η τράπεζα πάντως δεν βλέπει άμεσο αντίκτυπο στα αποθέματα από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο