Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος;

μετοχές

Πριν από ένα χρόνο, η Credit Suisse βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης, ένας φόβος που έστειλε τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σε πτώση και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας στα ύψη.

Οι επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα των τραπεζών εν μέσω αναταραχής μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Η κρατικά ενορχηστρωμένη διάσωση του πληγέντος Ελβετού ομότιμου από την UBS αποκατέστησε την ηρεμία. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν έκτοτε πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή – αν και κάπως εύθραυστη – ανάκαμψη, σημειώνοντας κέρδη ρεκόρ και απολαμβάνοντας διψήφια κέρδη στις μετοχές τους.

Άνοδος των μετοχών

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν απότομα τον Μάρτιο του περασμένου έτους – οι μετοχές της Deutsche Bank μειώθηκαν περισσότερο από το ένα πέμπτο για τον μήνα και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης είχε τον χειρότερο μήνα του από την πανδημία.

Οι τιμές των μετοχών έχουν έκτοτε εκτοξευθεί, με κέρδη 60% για τη UBS και σχεδόν 70% για την UniCredit. Οι μετοχές της BNP Paribas (OTC:BNPQY) και της Deutsche Bank έχουν υποαποδώσει, αλλά εξακολουθούν να κερδίζουν.

Ο τραπεζικός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει άνοδο για πέντε συνεχόμενους μήνες και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019.

Αύξηση εσόδων

Τροφοδότης της ανάκαμψης ήταν η ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών, υποβοηθούμενη κυρίως από τα υψηλότερα επιτόκια που διόγκωσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών – τη διαφορά στα χρήματα που πληρώνουν οι τράπεζες για καταθέσεις και κερδίζουν από δάνεια.

Τράπεζες όπως η Santander, η UniCredit και βρετανικές τράπεζες όπως η NatWest ανέφεραν άλμα στα κέρδη λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους. Πολλοί έχουν μοιράσει τεράστια μερίσματα και επαναγορές.

Ωστόσο, καθώς τα επιτόκια κορυφώνονται, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα εισοδήματα θα σταθεροποιηθούν και στη συνέχεια θα μειωθούν.

Βελτίωση του AT1

Πρόσθετα ομόλογα Tier 1 έγιναν θέμα συζήτησης όταν ομόλογα της Credit Suisse αξίας 16 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (18 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μηδενίστηκαν ως μέρος της διάσωσης της UBS.

Άλλα τραπεζικά ομόλογα AT1 βυθίστηκαν στην τιμή, μερικά κάτω από 80 ή ακόμη και 60 σεντς στο ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Τα AT1 των μεγάλων τραπεζών έχουν έκτοτε ανακάμψει απότομα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα έχουν στείλει τις τιμές των ομολόγων ορισμένων ειδικών γερμανικών τραπεζών να πέφτουν ξανά φέτος, με τα ομόλογα Deutsche Pfandbriefbank και Aareal AT1 να πλήττονται περισσότερο.

Αδυναμία στο real estate

Τα εμπορικά ακίνητα είναι ένα πιθανό αδύναμο σημείο για τις τράπεζες, με τις τιμές να επιβραδύνονται απότομα καθώς τα ποσοστά κενών θέσεων αυξάνονται και το υψηλότερο κόστος δανεισμού ασκεί πίεση στους χρεωμένους κατασκευαστές.

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν έκθεση σε 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια). Η S&P Global εκτιμά ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 28 τρισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε εμπορικά ακίνητα και μπορούν να αντέξουν περαιτέρω αδυναμία στις τιμές, ανέφεραν αναλυτές της Morgan Stanley αυτό το μήνα, αν και ορισμένοι μεμονωμένοι δανειστές είναι πιο εκτεθειμένοι.

Ο τομέας του M&A

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS ήταν η μεγαλύτερη τραπεζική συγχώνευση από την οικονομική κρίση του 2008, όταν μια σειρά δανειστών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν σε επείγουσες συγχωνεύσεις.

Εκτός από τις κρίσεις, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τραπεζικές συγχωνεύσεις και εξαγορές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, ειδικά οι διασυνοριακές συμφωνίες.

Τα εμπόδια στις δεσμεύσεις έχουν αφήσει τους Ευρωπαίους δανειστές σε πιο εύθραυστη κατάσταση από ό, τι λένε οι κυρίαρχοι Αμερικανοί ομόλογοί τους, στελέχη και επενδυτές.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο