Σε τι κατάσταση βρίσκεται το παγκόσμιο εμπόριο;

εκπομπών

παγκόσμιο εμπόριο

Το παγκόσμιο εμπόριο εμφανίζει, δειλά σημάδια ότι τα χειρότερα της ύφεσης μπορεί να έχουν περάσει.

Σύμφωνα με το Trade Tracker του Bloomberg, μόνο τέσσερις από τους 10 δείκτες βρίσκονταν σε επίπεδα κάτω του φυσιολογικού στις αρχές Οκτωβρίου, σε σύγκριση με έξι τον Αύγουστο. Πρόκειται για το ασφαλέστερο σημάδι ανάκαμψης από τις αρχές του 2023, όταν εννέα στους δέκα δείκτες ήταν βαθιά στο κόκκινο.

Η καταναλωτική ζήτηση, αν και σε αρχικό στάδιο, φαίνεται να σταθεροποιείται. Ο όγκος της ναυτιλίας βελτιώθηκε σε βασικά λιμάνια όπως το Λος Άντζελες, ενώ τα πρώτα στοιχεία για τις εξαγωγές από τη Νότια Κορέα έδειξαν μια σπάνια ετήσια αύξηση. Αυτό βάζει ένα στάνταρ κάτω από την παγκόσμια μεταποίηση. Τα εργοστάσια της Κίνας επέστρεψαν στην ανάπτυξη μετά την εφαρμογή από το Πεκίνο μιας σειράς μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Σε άλλους κόμβους, όπως οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν, η συρρίκνωση αμβλύνεται.

Οι κατασκευαστές είναι απίθανο να σπεύσουν να εφοδιαστούν ενόψει της αιχμής της εορταστικής περιόδου. Η γρήγορη ανάκαμψη της μεταπανδημικής έκρηξης, τους έδωσε ένα σκληρό μάθημα και υψηλά αποθέματα. Η επιστροφή των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων αυξάνει επίσης το κόστος των εισροών και μειώνει τα περιθώρια κέρδους. Αναμένεται το κλίμα να είναι ζοφερό έως ότου υπάρξουν πιο πειστικές ενδείξεις για την ανάκαμψη.

Επιλέξαμε μέτρα για τη ναυτιλία, το κλίμα και τον όγκο των εξαγωγών που πρέπει να παρακολουθήσουμε. Για την πιο ξεκάθαρη ένδειξη, μετρήσαμε πόσο απέχει κάθε μετρητής από τα ιστορικά πρότυπα. Αυτά τα δεδομένα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο από το Bloomberg καθώς αναφέρονται.

παγκόσμιο εμπόριο παγκόσμιο εμπόριο παγκόσμιο εμπόριο παγκόσμιο εμπόριο παγκόσμιο εμπόριο

Πηγή: bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο