Ο καταναλωτικός πληθωρισμός της Κίνας μειώθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο για να πέσει κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά σε 13 μήνες, μια εκτίμηση που παραμορφώνεται από εποχιακές στρεβλώσεις αλλά και ένδειξη αποπληθωριστικών πιέσεων που επιμένουν στην οικονομία.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με πέρυσι, ανακοίνωσε την Κυριακή το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, σε σύγκριση με άνοδο 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ήταν χαμηλότερο από όλες εκτός από μία πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg με αναλυτές, των οποίων η μέση εκτίμηση ήταν για πτώση 0,4%.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc., η πτώση στις τιμές των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με μια σπάνια αρνητική ένδειξη για τον πυρήνα του πληθωρισμού, ήταν μεταξύ των συμπτωμάτων υποτονικής κατανάλωσης.
Ο βασικός ΔΤΚ της Κίνας, ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2021 με πτώση 0,1% —μόνο τη δεύτερη φορά που ο δείκτης συρρικνώθηκε για περισσότερα από 15 χρόνια. Ο εργοστασιακός αποπληθωρισμός επεκτάθηκε για 29ο μήνα.
«Η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αποπληθωριστική πίεση», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Η εγχώρια ζήτηση παραμένει ασθενής».
Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι βασικός παράγοντας για τη μείωση του πληθωρισμού ήταν η επίδραση μιας υψηλής βάσης από ένα χρόνο νωρίτερα, που δημιουργήθηκε από τις αυξημένες τιμές που προκλήθηκαν από τις δαπάνες κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Το φεστιβάλ είναι μια συγκινητική γιορτή που έπεσε εξ ολοκλήρου τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά διήρκεσε από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου φέτος.
Λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα, η στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά 0,1% από πέρυσι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Οι οικονομολόγοι της Goldman εκτιμούν ότι οι προηγούμενες διακοπές μείωσαν τον πληθωρισμό του ΔΤΚ σε ετήσια βάση κατά 0,7 εκατοστιαία μονάδα τον Φεβρουάριο.
Μια πιο ξεκάθαρη ανάγνωση για την τροχιά του πληθωρισμού της Κίνας θα προκύψει τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι το κίνητρο της κυβέρνησης μεταφράζεται σε ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση. Η χώρα βρίσκεται σε τροχιά για το μεγαλύτερο σερί μειώσεων των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία από τη δεκαετία του 1960 ως αποτέλεσμα των αδύναμων δαπανών, ενώ η κατάρρευση ακινήτων δεν έχει φτάσει ακόμη στο κάτω μέρος.
Η Κίνα έχει θέσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και τώρα στοχεύει να φέρει την αύξηση των τιμών καταναλωτή σε περίπου 2% το 2025 — από τον προηγούμενο στόχο του 3%. Είναι ένα μήνυμα που οι κορυφαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν επιτέλους τις αποπληθωριστικές πιέσεις που επιβαρύνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με τον πληθωρισμό των καταναλωτών να παραμένει στο 0,2% μόλις τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο επείγων χαρακτήρας έχει αυξηθεί για την κυβέρνηση να αναζωογονήσει την οικονομία. Στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου την Τετάρτη, η Κίνα ανακοίνωσε έναν φιλόδοξο στόχο οικονομικής ανάπτυξης περίπου 5% για το 2025, παρά την απειλή ενός εντεινόμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο παρουσίασε επίσης σχέδια για την ενίσχυση της δημοσιονομικής τόνωσης και της εγχώριας κατανάλωσης.
Ωστόσο, οι υπολογισμοί του Bloomberg με βάση τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα της Κίνας δείχνουν ότι η ονομαστική οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι περίπου 5% φέτος, ταιριάζοντας με τον προσαρμοσμένο ως προς τον πληθωρισμό στόχο του Πεκίνου. Οι προοπτικές δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι προβλέπουν ελάχιστο έως καθόλου συνολικό πληθωρισμό.
πηγή: bloomberg.com

