Σε ύφεση η οικονομία της Ταϊλάνδης

Ταϊλάνδη

Ταϊλάνδης

Η οικονομία της Ταϊλάνδης βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης λόγω του υψηλού χρέους των νοικοκυριών, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αυξάνοντας την πίεση προς την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Julapun Amornvivat δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το υπογεγραμμένο σχέδιο ελεημοσύνης ύψους 500 δισεκατομμυρίων μπατ (14 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τη μεταφορά 10. 000 μπατ (281 δολάρια) σε 50 εκατομμύρια Ταϊλανδούς και ελπίζει ότι η καθυστέρηση στην ανάπτυξή του δεν θα είναι μεγάλη.

Είπε ότι το επιτόκιο πολιτικής της χώρας, το οποίο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, στο 2,50%, θα πρέπει να μειωθεί κατά την επόμενη επανεξέταση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις 7 Φεβρουαρίου για να συμβάλει στη μείωση του υψηλού κόστους δανεισμού.

“Ο συντελεστής θα πρέπει να μειωθεί, καθώς οι υψηλοί συντελεστές επιβαρύνουν τους πολίτες. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός Srettha Thavisin προέτρεψε επίσης την κεντρική τράπεζα να μειώσει το βασικό επιτόκιο για να βοηθήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία, όπως λέει, βρίσκεται σε κρίση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ταϊλάνδης Sethaput Suthiwartnarueput, ο οποίος έχει δεχθεί πυρά από τον πρωθυπουργό επειδή δεν μείωσε τα επιτόκια παρά τον αρνητικό πληθωρισμό, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη ήταν βραδύτερη από την αναμενόμενη, αλλά η οικονομία δεν βρισκόταν σε κρίση.

Ο Sethaput δήλωσε ότι το τρέχον επιτόκιο πολιτικής ήταν “σε γενικές γραμμές ουδέτερο”.

Η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 2,50% κατά την τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, έχοντας αυξήσει το επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης από τον Αύγουστο του 2022 για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση μείωσε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2024 για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας στο 2,8% από προηγούμενη πρόβλεψη για 3,2%, λόγω των ασθενέστερων εξαγωγών και του χαμηλότερου αριθμού ξένων τουριστών.

Μείωσε επίσης την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2023 σε 1,8% από 2,7%, κάτω από την ανάπτυξη του 2022 που ήταν 2,6%. Το επίσημο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του 2023 αναμένεται να ανακοινωθεί από την υπηρεσία σχεδιασμού στις 19 Φεβρουαρίου.

“Αν ρωτάτε, τώρα είναι σε επικίνδυνο επίπεδο. Πρόκειται για ένα είδος οικονομικής ύφεσης”, δήλωσε ο Julapun, προσθέτοντας ότι η κατάσταση οφείλεται στο υψηλό βάρος του χρέους των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα.

“Είναι δύσκολο να προωθήσουμε την οικονομία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δει οικονομική ανάπτυξη που ήταν πάντα υποτονική”

Ο Julapun δήλωσε επίσης ότι η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα στο εξωτερικό τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια σε δολάρια, γιουάν και γεν για να δημιουργήσει σημεία αναφοράς για τις επιχειρήσεις για την άντληση κεφαλαίων.

Είπε ότι θα υπάρξει πώληση κυβερνητικών αποταμιευτικών ομολόγων αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων μπατ (2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά το οικονομικό έτος 2024, με την πρώτη παρτίδα των 40 δισεκατομμυρίων μπατ τον Μάρτιο (1 δολάριο = 35,5800 μπατ)

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο