Σε ύφεση οδεύει η ευρωζώνη

αποταμιευτές

ευρωζώνη

Η ευρωζώνη θα υποκύψει στην πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με την οικονομία να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους μήνες του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ αναλυτών.

Η συρρίκνωση κατά 0,1% που προβλέπεται τώρα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου συγκρίνεται με την πρόβλεψη της προηγούμενης έρευνας ότι η παραγωγή θα παραμείνει αμετάβλητη. Ήπια ανάκαμψη αναμένεται στις αρχές του 2024.

“Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανάκαμψης”, δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος της Bantleon Bank. “Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ιδίως αυτοί που απορρέουν από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων”

ευρωζώνη

Επικεφαλής της αδυναμίας είναι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πασχίζει να ξεπεράσει την κακοδαιμονία της μεταποίησης. Καταπιεσμένη από την κρίση του προϋπολογισμού και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η χώρα αναμένεται να παρουσιάσει πτώση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο – μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη μείωση 0,1%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Νοεμβρίου, οι οποίες προβλέπουν ότι η ευρωζώνη των 20 χωρών θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, υποβοηθούμενη από την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού και την εύρωστη αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία της Eurostat την Πέμπτη απέδωσαν την πρόσφατη αδυναμία της περιοχής στις μεταβολές των αποθεμάτων, δείχνοντας ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, οι συρρικνωμένοι αριθμοί βιομηχανικής παραγωγής υπενθύμισαν τη διαρκή αδυναμία της περιοχής.

ευρωζώνη

Ενώ ένας σημαντικός αντίξοος άνεμος προέρχεται από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή εξέπληξε τόσο τις αγορές όσο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προκαλώντας στοιχήματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια ήδη από την άνοιξη.

Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Όμως, οι τριμηνιαίες προβλέψεις αυξήθηκαν υψηλότερα πέραν αυτού και δεν προβλέπουν χαλάρωση της αύξησης των τιμών στο στόχο του 2% της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η δημοσκόπηση.

www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο