Σε υψηλά 2023 έκλεισε η Wall Street με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

δείκτες

Ανοδικά, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, με μπροστάρη τον τεχνοβαρή Nasdaq ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, με τους επενδυτές να προσδοκούν θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες, μετά το “ποδαρικό” που έκαναν την Παρασκευή μια σειρά από τράπεζες ανακοινώνοντας ισχυρά μεγέθη β’ τριμήνου.

Παρότι, δε, η αμερικανική αγορά κατάφερε να αναρριχηθεί σε νέα υψηλά έτους, αυτό έγινε με μικρά κέρδη, καθώς τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την οικονομία της Κίνας που ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, δεν επέτρεψαν στους δείκτες της αμερικανικής αγοράς να κινηθούν σημαντικά υψηλότερα.

Κι αυτό γιατί τα κινεζικά στοιχεία έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πάτησε “φρένο” στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναπτυσσόμενη μόλις κατά 0,8%, έναντι ανόδου 2,2% που σημείωσε κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας ανήλθε στο 6,3%, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανόδου του πρώτου τριμήνου αλλά διαμορφούμενος χαμηλότερα των προσδοκιών των οικονομολόγων που περίμεναν ανάπτυξη 7,3%.

Εξέλιξη που ήγειρε ερωτήματα για την κινεζική αλλά και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ψαλίδισε την αγοραστική διάθεση των επενδυτών. Όπως εξήγησε Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank, “από τη μία πλευρά, η ασθενής ανάπτυξη σημαίνει ότι η κυβέρνηση και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) θα εντείνουν τις προσπάθειες για περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών ανοίγοντας τον δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά από την άλλη διαπιστώνεται ότι οι μέχρι τώρα υποστηρικτικές πολιτικές είχαν μικρό αντίκτυπο. Η ύφεση των κινεζικών ακινήτων, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και η πτώση των εξαγωγών είναι δύσκολο να αντιστραφούν”.

Η διάθεση αποφυγής ρίσκου που επικράτησε σήμερα στις τάξεις των επενδυτών έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα βιομηχανικά εμπορεύματα, που είναι πιο ευάλωτα στην εκτιμήσεις για τη ζήτηση από την Κίνα, με το πετρέλαιο να υποχωρεί κατά 1,7% περίπου και να διολισθαίνει σε χαμηλό εβδομάδας, και τον χαλκό να χάνει 2,3%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η δυναμική έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου την Παρασκευή, όταν μια σειρά από αμερικανικές τράπεζες “έσπασε” τα κοντέρ από πλευράς κερδοφορίας, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις των επενδυτών που αναμένουν πως τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων θα συνεχιστούν. Οι επενδυτές μάλιστα, εκτιμούν ότι οι επόμενες μέρες μπορεί να αναδείξουν σημαντικούς καταλύτες για συνέχιση της ανόδου στην αμερικανική αγορά, καθώς ανακοινώνουν τριμηνιαία αποτελέσματα αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, όπως οι Tesla, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Netflix και Bank of America.

Δείκτες – στατιστικά

Έτσι, και παρά το “δειλό” ξεκίνημα, η αμερικανική αγορά, με οδηγό τον Nasdaq, κατάφερε να αναρριχηθεί σε νέα υψηλά έτους.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έγραψε την έκτη διαδοχική ανοδική συνεδρίασή του, προσθέτοντας 76,32 μονάδες ή 0,22% για να κλείσει στις 34.585,35 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,39%, τερματίζοντας στις 4.522,79 μονάδες, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq, που ανέλαβε και τον ρόλο του οδηγού στη σημερινή συνεδρίαση, έκλεισε στις 14.244,95 μονάδες, 0,93% υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι για τον Dow Jones είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 30 Νοεμβρίου 2022, ενώ για τους S&P 500 και Nasdaq το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο από τις 5 και τις 4 Απριλίου 2022, αντίστοιχα σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Όσον αφορά τον δείκτη των blue chips, η εικόνα σήμερα ήταν σχεδόν μοιρασμένη, με 16 τίτλους να κλείνουν ανοδικά και 14 να γράφουν απώλειες. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές της Intel (+3,68%), JPMorgan Chase (+2,41%) και Apple (+1,73%), ενώ στην κάτω γραμμή της λίστας βρέθηκαν οι τίτλοι των Verizon (-7,50%), Walt Disney (-3,45%) και Merck (-1,65%).

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State της Fed της Νέας Υόρκης, για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην πολιτεία, υποχώρησε κατά 5,5 μονάδες τον Ιούλιο στις 1,1 μονάδες, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, παραμένοντας πάντως πάνω από το μηδέν, γεγονός που υποδηλώνει βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο